Coëfficiëntenvolgers zaten er al een tijdje op te wachten: het zou voor het eerst in de geschiedenis kunnen zijn dat een club uit de Faeröer zich plaatst voor de groepsfase van een Europees toernooi. Woensdag 2 augustus geschiedde dit wonder, KÍ Klaksvík won in de tweede CL kwalificatieronde van het Zweede BK Häcken. Hierdoor is de club uit de Faeröer met blauwe shirt en witte broek sowieso geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. Maar wat zit er nog meer in het vat, en waar komt de opmars van deze club vandaan?

Faeröer

We zoomen eerst even uit: waar ligt Faeröer eigenlijk? Het land, bestaande uit achttien eilanden, ligt tussen IJsland het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen in. Het land telt zo’n 50.000 inwoners en heeft drie voetbalcompetities waar elk tien teams in deelnemen. Maar genoeg algemene info. Hoe kan het dat zo’n klein landje inmiddels 40e (van de 55 deelnemende landen) staat op de coëfficiëntenranglijst?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meistaradeildin

De Meistaradeildin (ook wel Meesterdivisie genoemd, de Eredivisie van Faeröer) telt dus tien clubs. Veruit de grootste clubs uit het land, en die de meeste coëfficiëntpunten sprokkelen, zijn HB Tórshavn, B36 Tórshavn (beiden uit de hoofdstad) en KÍ Klaksvík. Competities worden in Faeröer gespeeld over een heel kalenderjaar. KÍ Klaksvík werd in 2022 ongeslagen (!) kampioen door 25 van de 27 wedstrijden te winnen. Nog een mooi feitje: KÍ Klaksvík verloor in de competitie voor het laatst op 20 oktober 2021, toen met 2-1 van HB Torshavn. Daardoor heeft het nu een streak van 45 ongeslagen duels in de Meistaradeildin.

Faeröer krijgt vier startbewijzen om deel te nemen aan de Europese toernooien. Als kampioen stroom je in de eerste kwalificatieronde van de Champions League in. De overige drie ploegen, de nummer twee, drie en bekerwinnaar, plaatsen zich voor de eerste kwalificatieronde van de Conference League.

Europees avontuur

Om toe te treden tot de groepsfase van de Champions League dien je als kampioen van de Faeröer vier voorrondes te overleven. Vorig jaar strandde Klaksvík in de eerste voorronde tegen FK Bodø/Glimt, waar het één doelpuntje te kort kwam. Dit jaar begon de eerste voorronde van de Champions League tegen het Hongaarse Ferencváros. Thuis werd het 0-0 maar in Hongarije was de eindstand al in de eerste helft bepaald: 0-3! Aanvaller Arni Frederiksberg scoorde twee keer.

De volgende horde, in de tweede voorronde van de CL, was BK Häcken. Ook in deze wedstrijd werd de tegenstander in Við Djúpumýrar (het stadion, link voor fraaie beelden, van KÍ Klaksvík wat plaats biedt aan 2.500 toeschouwers) op 0-0 gehouden. De return in Zweden was een waar spektakelstuk. Na 90 minuten stond er 2-2 (opnieuw 2x Frederiksberg) op het scorebord waarna verlenging volgde. Hierin werd het 3-3 waardoor penalty’s uitsluitsel moesten geven. KÍ Klaksvík nam deze iets beter en een wonder voltrok zich (zie hieronder een filmpje van de laatste penalty). Voor het eerst in de geschiedenis van het Europese voetbal heeft een club uit de Faeröer zich geplaatst voor de groepsfase van een Europees toernooi. En daardoor kan woensdag 2 augustus 2023 de geschiedenis boeken in.

Ik hoor je denken: ze hebben zich toch nog niet geplaatst voor de groepsfase van de Champions League? Dat klopt, maar als ze de volgende ronde verliezen stromen ze in de laatste voorronde van de Europa League. Verliest KÍ Klaksvík deze ook dan is plaatsing voor de groepsfase van de Conference League een feit. KÍ Klaksvík is nu al zeker van zes Europese groepswedstrijden, een ongekende prestatie voor zo’n kleine club! Want Klaksvík telt slechts 5.000 inwoners, het halve dorp kan dus plaatsnemen in het stadion. Update: vanaf de derde voorrondes speelt Klaksvík niet in het eigen stadion maar in het nationale stadion Tórsvøllur in Tórshavn, wat plek biedt aan 6.000 toeschouwers.

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Dromen van Champions League

In de volgende ronde, de derde voorronde van de CL, wacht het Noorse Molde FK. Een soort thuiswedstrijd want met een vliegafstand van 3,5 uur is dit de meest nabije tegenstander in deze fase van het toernooi. Is er nog meer mogelijk voor KÍ Klaksvík? Molde versloeg in de vorige ronde het Finse HJK Helsinki en staat momenteel vierde in de Noorse competitie. Het zal opnieuw een lastige klus worden voor Klaksvík maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Voor het bewustzijn: KÍ Klaksvík zit nu in dezelfde fase van het kwalificatietoernooi als PSV. PSV bevindt zich echter in het League path en KÍ Klaksvík in het Champions path. Dat betekent dat deze clubs elkaar niet kunnen treffen en KÍ Klaksvík een relatief wat makkelijkere loting heeft. Want als we verder kijken, mocht Klaksvík het tweeluik met Molde winnen, dan treft het een van de winnaars van:

  • 🇵🇱 Raków Częstochowa – 🇨🇾 Aris Limassol
  • 🇸🇰 Slovan Bratislava – 🇮🇱 Maccabi Haifa
  • 🇬🇷 AEK Athene – 🇭🇷 Dinamo Zagreb
  • 🇸🇮 Olimpija Ljubljana – 🇹🇷 Galatasaray
  • 🇩🇰 FC Kopenhagen – 🇨🇿 Sparta Praag

Update: mocht het winnen van Molde speelt het tegen de winnaar Ljubljana – Galatasaray. Als KÍ Klaksvík verliest treft het Sheriff Tiraspol of BATE Borisov in de play-off ronde van de Europa League.

Met een beetje gelukkig zien we KÍ Klaksvík dus terug in de Champions League, in de groep bij Feyenoord. Maar eerst dus maar eens zien te winnen van Molde FK. Nog een mooi feitje waar we door Twitter volger Futwanstore op werden gewezen: de trainer (Magne Hoseth) en assistent (Daniel Hestad) van KÍ Klaksvík hebben samen precies 800 wedstrijden voor Molde gespeeld! De wedstrijden tegen Molde staan op het programma op dinsdag 8 augustus om 19:00 uur (thuis) en dinsdag 15 augustus om 19:00 uur (uit). Of de Klaksvíkenaren overigens zelf blij waren met de overwinning op BK Häcken in de laatste ronde?

Opzet UEFA lijkt gelukt

Met de introductie van de Conference League in 2021/22 hoopte de UEFA op meer deelnames en succes van clubs uit kleinere landen. Als we naar het verhaal van KÍ Klaksvík kijken is dat zeker gelukt. Vorig jaar zorgde FC Vaduz uit Liechtenstein ook voor een sprookje door zich na drie voorrondes (FC Koper, Konyaspor en Rapied Wien) te plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. In de groepsfase met o.a. AZ werd het toen uitgeschakeld.

Op naar nog meer mooie verhalen van kleinere clubs uit dito landen!

Header foto: Michael Fousert

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment