We zijn ondertussen aanbeland in de 3e voorronde van de Europese kwalificaties. Dinsdag zagen we PSV overtuigend afrekenen met Sturm Graz in de voorrondes van de Champions League. Diezelfde avond versloeg Braga, TSC Backa Topola met 3-0 en zette Kí Klaksvík hun sprookje voort door in eigen huis met 2-1 van de Noors kampioen, Molde FK, te winnen. Gisteren lukte het, concurrent, Frankrijk niet om punten te behalen. Olympique Marseille ging namelijk met 1-0 onderuit in Griekenland tegen Panathinaikos. Wanneer PSV de play-offs bereikt, treffen zij de winnaar van Rangers FC tegen Servette FC. De Schotten wonnen de eerste wedstrijd in eigen huis met 2-1. Voor onze zuiderburen deed KAA Gent weer hele goede zaken door ook hun derde Europese wedstrijd (ruim) te winnen. Een plek in de play-offs van de Conference League lijkt dan ook een zekerheid.

Voor vanavond staan er maar liefst 36 wedstrijden op het programma. Waarvan 6 in de derde voorronde van de Europa League met ondere andere Racing Genk en 30 wedstrijden in de derde voorronde Conference League. Waarin AZ en FC Twente voor Nederland in actie komen. Portugal heeft door de eerdere uitschakeling van Vitória SC nog slechts 1 ijzer in het vuur, FC Auroca. Grootste concurrent, Frankrijk, heeft in deze fase nog geen clubs die instromen. Voor België geldt dat alleen Club Brugge speelt, daar Gent gisteren al haar wedstrijd heeft afgewerkt. Op alle drie de landen blikken wij kort vooruit.

#5 🇳🇱 Nederland 52.600

Met 2 overwinningen en 1 gelijkspel is Nederlang goed begonnen aan dit Europese seizoen. FC Twente wist in de 2e voorronde van de Conference League met de groots mogelijke moeite af te rekenen met Hammarby IF. In de 3e voorronde zijn zij gekoppeld aan Riga FC. AZ treft in deze fase het Andorrese FC Santa Coloma en PSV wist dinsdag al met 4-1 te winnen van Sturm Graz in de 3e voorronde Champions League. De Eindhovenaren gaven zodoende het goede voorbeeld, dat Twente en AZ maar wat graag zouden willen volgen. AZ trapt de Nederlandse avond om 19:00 uur af in Andorra. Deze wedstrijd is helaas niet op televisie te zien. De ploeg uit Andorra wist in de voorgaande 2 rondes af te rekenen met Pennybont FC uit Wales en FK Sutjeska Nikšić uit Montenegro. Voor AZ is de wedstrijd van vanavond hun eerste officiële wedstrijd van het seizoen. 1 uur later om 20:00 uur begint FC Twente in eigen huis aan haar heenwedstrijd tegen Riga. De Letten hebben al 2 voorrondes overleefd door eerst te winnen van Víkingur Reykjavík en vervolgens af te rekenen met Kecskeméti TE uit Hongarije. Op papier zouden de Tukkers geen problemen mogen hebben met de Letten, maar dat gold ook ten opzichte van Hammarby. Het is in ieder geval van groot belang dat beide clubs de groepsfase van de Conference League bereiken in de strijd om plaats 5. Voor AZ wacht eventueel de winnaar van Arouca FC tegen SK Brann. Wat een heuse coëfficiëntenclash kan worden. Deze wedstrijd wordt vanavond om 20:00 uur in Portugal gespeeld. FC Twente wacht mogelijk de winnaar van Fenerbahçe tegen NK Maribor. Deze wedstrijd begint ook om 20:00 uur en vindt plaats in Turkije. First things first, vanavond staan er 0.400 coëfficiëntenpunt op het spel.

#7 🇵🇹 Portugal 46.982

Onze voorsprong op de Portugezen bedraagt onderhand al 6.618 punt en vorige week vond ook nog Vitória SC haar Waterloo door na penalties te verliezen van het Sloveense NK Celje. Voorlopig hoeven wij dus niet achterom te kijken, maar een conurrent blijft het. In de voorgaande 2 seizoenen wist Portugal in totaal slechts 2.000 coëfficiëntenpunt te behalen in de Conference League. Wat in een schril contrast staat met de 18.100 punt die Nederland wist te behalen in dit toernooi. Nederland is daarmee dan ook veruit de koploper. Door de uitschakeling van Vitória heeft Portugal voorlopig alleen nog FC Auroca als troef. Om 20.00 uur ontvangen zij vanavond SK Brann uit Noorwegen. Voor beide geldt dat het hun eerste Europese wedstrijd van het seizoen is. Voor Auroca geldt ook dat zij de afgelopen 5 seizoenen geen bijdrage heeft geleverd aan het Portugese coëfficiënt. Al geldt voor Brann, dat haar bijdrage aan het coëfficiënt van Noorwegen (0.125) minimaal is geweest. Mocht Auroca vanavond weten te winnen dan levert dat 0.167 punt op voor Portugal.

#8 🇧🇪 België 35.400

Onze Zuiderburen gaan dit seizoen verder waarmee zij vorig seizoen geëindigd zijn, coëfficiëntenpunten scoren. De eerste 7 wedstrijden van dit Europese seizoen leverde 4 overwinningen, 2 gelijke spelen en 1 nederlaag op. Wat al goed is voor 1.000 punt en belangrijker, alle clubs zijn nog Europees actief. Klein smetje is wel de uitschakeling van Racing Genk in de kwalificaties van de Champions League. Hierdoor zijn zij afgezakt naar de 3e voorronde van de Europa League. Terwijl Club Brugge en KAA Gent beide de 3e voorronde van de Conference League wisten te halen. Hierin wist Gent gisteren al ruimschoots te winnen van Pogoń Szczecin. Waardoor zij al met 1,5 been in de play-offs staan. Club Brugge zou dat voorbeeld graag willen volgen wanneer zij vanavond om 20:00 uur in eigen huis aftrappen tegen KA Akureyri. Waar Club in de vorige ronde wist af te rekenen met AGF Aarhus (3-1). Daar hebben de IJslanders al 2 voorrondes overleefd. Eerst waren zij te sterk voor Connah’s Quay uit Wales om vervolgens af te rekenen met het Ierse Dundalk. Op voorhand geldt Club Brugge uiteraard als favoriet. Dat geldt niet perse voor Racing Genk. Zij nemen het in de 3e voorronde van de Europa League in een tweeluik op tegen Olympiakos Piraeus. De heenwedstrijd wordt vanavond om 21:00 uur in Griekenland gespeeld. Mochten beide Belgische clubs vanavond weten te winnen dan is dat goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt. Wat het weektotaal op de maximale 0.600 punt zou brengen.

Het belooft dus weer een heerlijke avond Europees voetbal te worden. Met voor Nederland, AZ en FC Twente die in actie komen. Portugal moet het doen met alleen Arouca FC. Terwijl de Belgen met Club Brugge en Racing Genk, 2 ijzers in het vuur hebben. Daarnaast komen met onder andere Swift Hesperange (Luxemburg), Ħamrun Spartans (Malta) en B36 Tórshavn (Faeröer) nog een aantal andere schitterende clubs in actie.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

2 Comments

Write A Comment