Vandaag zou zomaar eens de laatste dag van het seizoen kunnen zijn waarin een Nederlandse club Europees actief is. Enigszins ironisch, dat juist Ajax de laatst overgebleven Hollandse troef is. Zij staan echter wel voor een lastige opgave om de volgende ronde te bereiken. Na vanavond nemen we afscheid van 16 clubs en morgen gaan de nog resterende 24 clubs de balletjes in voor de loting.

Gisterenavond vond PSV helaas haar Waterloo in Dortmund. Na het 1-1 gelijkspel in eigen huis, bleek Dortmund in Duitsland met 2-0 te sterk. Al heerste achteraf vooral het gevoel dat er meer in had gezeten. Naast Borussia Dortmund schaarde ook Atlético Madrid zich onder de beste 8 van Europa, waardoor alle kwartfinalisten bekend zijn. De kwartfinales waarin alleen clubs uit de Top5 deelnemen; Engeland (2), Spanje (3), Italië (0), Duitsland (2) en Frankrijk (1).

Voor het bereiken van de kwartfinales in de Europa League wordt er 1.000 bonus toegekend aan het clubcoëfficiënt en dat heeft uiteraard ook effect op het landcoëfficiënt (1.000 / startbewijzen). Frankrijk en Portugal kunnen zodoende bonuspunten behalen. Aangezien er in de Conference League pas bonuspunten gelden vanaf de halve finales, staan er voor Nederland en België alleen wedstrijdpunten en uitschakeling op het spel.

Ondanks dat de plaatsen 5 tot en met 8 al in cement gegoten zijn dit seizoen, blikken wij uiteraard evengoed vooruit op alle 4 de landen. Daarnaast werpen we een blik op de ranglijst waar het nog wel spannend is.

#6 🇳🇱 Nederland 61.300

Zonder oranje- of Ajaxbril op, lijkt ook Ajax vanavond haar Waterloo te gaan vinden. Ondanks het 0-0 gelijke spel vorige week in Amsterdam lijkt Aston Villa op papier een maatje te groot voor dit Ajax. Dat zou betekenen dat alle Nederlandse clubs zijn uitgeschakeld en er dit seizoen ‘slechts’ 10.000 punt zijn toegevoegd aan ons Coëfficiënt. Daarmee eindigen we waarschijnlijk op de 10e plaats op de ranglijst van dit seizoen. Onder landen als Tsjechië, België en Turkije. Die veel punten wisten te behalen in de Conference League. De wedstrijd moet echter nog gespeeld worden en wie weet zorgen de Amsterdammers voor een stunt.

Dat moet dan gebeuren om 21.00 uur in Birmingham tegen Aston Villa. Zoals gezegd, eindigde de heenwedstrijd vorige week doelpuntsloos in de Johan Cruijff ArenA. Ajax leek toen de bovenliggende partij, maar kon dit niet in score uitdrukken. Tegelijkertijd gaat men ervan uit dat Villa vanavond beter voor de dag gaat komen. In de Premier League zijn zij nog in gevecht om de 4e plaats, die recht geeft op Champions League voetbal volgend seizoen. Echter gezien de huidige stand op de coëfficiëntenranglijst van dit seizoen, lijkt Engeland een extra CL ticket te bemachtigen. Hierdoor zal de 5e plaats ook voldoende zijn en daarvan lijkt Aston Villa nagenoeg verzekerd.

Mocht Ajax vanavond toch als winnaar uit de strijd komen dan kan er maximaal 0.400 punt toegevoegd worden aan het Nederlandse Coëfficiënt. Dan moet er wel gewonnen worden binnen 90 of 120 minuten. Daarmee zou Ajax ook meteen weer de grootste bijdrager worden aan het Nederlandse Coëfficiënt. Mocht de wedstrijd in penalties eindigen dan krijgt Nederland, ongeacht de afloop, 0.200 coëfficiëntenpunt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 64.998

Door de uitschakeling van PSV gisterenavond weet Frankrijk zich verzekerd van de 5e plaats. De kloof naar de Top4 is enorm en daarmee mag Frankrijk zich de best-of-the-rest noemen. Hiermee verzekeren zij zich van 7 startbewijzen voor seizoen ’25/’26, waarvan 3 rechtstreekse tickets naar de groepsfase CL.

Vorige week was een feestweek voor het Franse voetbal. PSG plaatste zich voor de kwartfinales van de CL en Olympique Marseille en Lille OSC staan met minimaal 1,5 been in de kwartfinales van de Europa- en Conference League. Vanavond kunnen Marseille en Lille zorgen voor maximaal 0.833 coëfficiëntenpunt en van 0.167 bonuspunt zijn zij nagenoeg verzekerd.

Om 18.45 uur verdedigt Olympique Marseille in Spanje een 0-4 voorsprong op Villarreal. Vooraf leek dit een spannend affiche te worden, maar in Frankrijk liet Marseille geen spaan heel van de ‘”Yellow Submarine”. De return lijkt dan ook een formaliteit ook al staat er natuurlijk nog wel 0.333 punt op het spel voor Frankrijk. De 0.167 bonuspunt voor het bereiken van de kwartfinales lijkt al verzekerd.

Hetzelfde kan echter gezegd worden van de return van Lille OSC. Zij wonnen vorige week in Oostenrijk met 0-3 van Sturm Graz. Om 21.00 uur wordt de return afgewerkt in Frankrijk en het lijkt nagenoeg uitgesloten dat de Oostenrijkers dit nog weten om te draaien. Ook hier geldt dus dat eigenlijk alleen de coëfficiëntenpunten op het spel staan. Totaal kan er dus 0.833 punt worden toegevoegd aan het Franse Coëfficiënt.

#7 🇵🇹 Portugal 55.482

FC Porto was dinsdag enorm dicht bij een stunt door Arsenal uit te schakelen. Na 210 minuten was er nog geen winnaar waardoor penalties uitsluitsel moesten geven wie er naar de kwartfinales ging. Helaas voor Portugal kwam Arsenal als winnaar uit de strijd, waardoor Portugal haar jacht op plaats 6 kon beëindigen. Er bestaat zelf geen theoretische kans meer dat zij Nederland nog voorbij kunnen. Gezien hun grote voorsprong op de 8ste plaats van België eindigt Portugal voor het 2e jaar op rij op een 7e plaats. Waardoor zij ook in seizoen ’25/’26 ‘slechts’ 5 startbewijzen krijgen, waarvan maar 1 rechtstreeks voor de CL.

Vooralsnog heeft Portugal met SL Benfica en Sporting CP nog 2 actieve troeven waarmee zij de achterstand op plaats 6 in ieder geval kunnen verkleinen. Vorige week kwamen beide clubs in eigen huis niet verder dan een gelijkspel waardoor ze vanavond voor een uitdagende opgave staan. SL Benfica speelt haar return om 18.45 uur in Glasgow tegen Rangers FC. Vorige week eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel nadat Benfica 2 keer terug kwam van een achterstand. Mocht Benfica als winnaar uit de strijd komen dan kan er 0.500 punt behaald worden.

Sporting Portugal lijkt voor een zwaardere opgave te staan. Vorige week speelden zij met 1-1 gelijk tegen Atalanta waardoor ze voor een lastige return staan. De aftrap is om 21.00 uur in Italië. Eerder dit seizoen is deze wedstrijd ook al gespeeld en toen eindigde het in een gelijkspel. Dat zou vanavond betekenen dat penalties voor een beslissingen moeten zorgen. Net als Benfica kan ook Sporting zorgen voor 0.500 punt, wat het totaal vanavond op 1.000 coëfficiëntenpunt kan brengen voor Portugal.

#8 🇧🇪 België 46.800

Onze zuiderburen verkeren het gehele seizoen eigenlijk al in Niemandsland. Ze begonnen het seizoen op de 8ste plaats en zullen het seizoen ook eindigen op een 8e plaats. Nummer 7, Portugal, levert aan het einde van het seizoen echter aanzienlijk meer punten in waardoor dan de jacht eventueel ingezet kan worden. Dan is het wel zaak dat België dit seizoen de achterstand al wat weet te verkleinen. Met nog 2 actieve troeven in de Conference League moet dat mogelijk zijn, al geven de resultaten van vorige week niet veel hoop.

Union Sint-Gillis verloor in eigen met 0-3 van Fenerbahçe, waardoor uitschakeling een feit lijkt. Vanavond om 18.45 uur vindt de return plaats in Turkije en daar zal met minimaal 3 goals verschil gewonnen moeten worden om een verlenging af te dwingen. Club Brugge verloor ook haar heenwedstrijd, zij het in de absolute slotfase. In Noorwegen bleek Molde FK met 2-1 te sterk. Vanavond wordt de terugwedstrijd om 21.00 uur afgetrapt in België. Daarin maakt Club nog alle kans om de kwartfinales te behalen.

Mochten beide clubs weten te winnen dan worden er hoe dan ook geen bonuspunten verdiend. Wel staat er 0.800 coëfficiëntenpunt op het spel.

Coëfficiënten Ranglijst

Waar voor een groot deel van de ranglijst de eindstand al bepaald is, daar wordt er in andere regionen nog gestreden. Zo maken Spanje, Italië en Duitsland alledrie nog kans op de 2e plaats. Al zou dat alleen extra prestige opleveren, daar de ticketsverdeling voor plaats 1, 2, 3 en 4 identiek is. Wel zijn alledrie ook nog in de strijd om de bovenste 2 plaatsen van dit seizoen verwikkeld. Die plaatsen geven recht op 1 extra ticket voor de Champions League. Op dit moment gaat Italië aan kop, gevolgd door Duitsland.

Waar het wel echt spannend is, is de strijd om de 10e plaats. Schotland verdedigt een minimale voorsprong van 0.500 punt op Tsjechië. Waar de Schotten alleen nog Rangers FC in actie hebben, daar hebben de Tsjechen nog drie troeven in huis. De 10e plaats geeft recht op het laatste rechtstreekse ticket voor de Champions League. Waarbij de kampioen van de nummer 11 veroordeeld is tot het spelen van voorrondes. Wanneer de Champions League winnaar zich via de eigen competitie al geplaatst had voor de CL, ging dit ticket in de huidige situatie naar de kampioen van de nummer 11. In de nieuwe opzet is dit echter niet meer het geval. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich als kampioen geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL. Dat maakt het belang van de 10e plaats dus nog groter.

De strijd om plaats 15 is ook enorm interessant. Niet alleen is dat de laatste plaats die recht geeft op 5 startbewijzen, maar het is ook de laatste plaats waarmee je 2 tickets voor de voorrondes van de CL ontvangt. Noorwegen, Denemarken en Israël lijken te gaan uitmaken wie er 14e, 15e en 16e worden. Denemarken is het enige land dat al volledig uitgeschakeld is en moet dus afwachten hoe de concurrentie presteert. De Noren hebben nog 1 troef (Molde FK) en Israël zelfs nog 2, waarvan Maccabi Tel-Aviv al zeker lijkt van de kwartfinales ECL.

Ajax is de enige overgebleven Nederlandse troef die nog punten kan behalen voor ons Coëfficiënt. Dan moet er wel gestunt worden tegen Aston Villa. Voor Frankrijk lijkt vandaag weer in een feestavond te eindigen en ook een volledige Portugese exodus dreigt. De Belgen hebben al hun hoop gevestigd op Club Brugge en lager op de ranglijst zijn de belangen ook nog enorm. Met 16 wedstrijden op het programma lijkt vanavond weer een heerlijke voetbalavond te worden. Die hopelijk eindigt in een Nederlandse polonaise.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment