C-day, C-day, C-day! Nederland mag dan nog wel ongeslagen zijn in 2024, maar na vanavond kan er zomaar nog maar één Nederlandse club Europees actief zijn. Zowel Ajax en Feyenoord spelen hun return na in eigen huis niet verder te zijn gekomen dan een gelijkspel. Datzelfde resultaat behaalde PSV in eigen huis tegen Borussia Dortmund. Hun return wordt echter pas over drie weken gespeeld.

Niet alleen voor Nederland zijn de belangen groot, maar datzelfde geldt zeker voor onze grote concurrent voor plaats 5, Frankrijk. Vanavond kunnen er namelijk vier Franse clubs uitgeschakeld worden. Allen komen zij uit in de tussenronde van de Europa League. In diezelfde tussenronde komen ook nog drie Portugese clubs uit. Portugal kan in theorie Nederland nog verstoten van de 6e plaats.

Voor onze zuiderburen waren gisteren de druiven zuur, na de uitschakeling van KAA Gent. Vanavond kunnen de druiven nog zuurder worden als ook Union Sint-Gillis wordt uitgeschakeld. Om 18.45 uur barst al het voetbalgeweld weer los, maar niet voordat wij hebben voorbeschouwd op Nederland, Frankrijk, Portugal en België.

#6 🇳🇱 Nederland 60.500

Ajax, Feyenoord en PSV speelden alle drie de heenwedstrijd gelijk in eigen huis. Wat op het eerste gezicht geen ideale uitgangspositie is voor de return. Zoals vermeld speelt PSV over drie weken pas haar return. Vanavond zijn Ajax en Feyenoord echter al aan de beurt. Ajax neemt het om 18.45 uur in Noorwegen op tegen FK Bodø/Glimt en Feyenoord speelt in Rome tegen AS Roma om 21.00 uur.

Ajax trapt de Nederlandse avond dus af en moet zien te winnen na 90 minuten, 120 minuten of na penalties om zich te plaatsen voor de 1/8ste finales van de Conference League. Voor het bereiken van deze ronde worden geen bonuspunten uitgereikt. Lang leek het erop dat Ajax met een veel slechtere uitgangspositie zou afreizen naar het hoge noorden. In minuut 90 keken zij nog tegen een 0-2 achterstand aan, welke in de blessuretijd kon worden omgezet in een 2-2 gelijkspel. Hierdoor maakt Ajax vanavond nog een prima kans om deze tussenronde te overleven. Mocht er gewonnen worden na 90 of 120 minuten dan is dat goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt. Een overwinning na penalties levert 0.200 punt op.

Feyenoord werd in de afgelopen tien seizoenen al voor de vierde keer gekoppeld aan AS Roma in de knock-outfase van een Europees toernooi. De voorgaande drie keer trokken de Rotterdammers telkens aan het kortste eind. In dit geval moeten wij hopen dat vier keer scheepsrecht is. Vorige week eindigde de heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel en dus zou Feyenoord vanavond moeten winnen om de 1/8ste finale van de Europa League te behalen. Het bereiken van deze ronde zou goed zijn voor 1.000 bonuspunt en dus 0.200 punt voor het Nederlandse Coëfficiënt.

Mochten zowel Ajax en Feyenoord vanavond overleven dan blijft Nederland met drie clubs Europees actief en kan er maximaal 1.000 coëfficiëntenpunt worden behaald. Welke zeer welkom zullen zijn in de verdedigen van plaats 6 en de jacht op plaats 5.

#5 🇫🇷 Frankrijk 62.831

Frankrijk is nog steeds samen met Italië het enige land waarvan nog geen enkele club Europees is uitgeschakeld. De kans dat dit na vanavond nog steeds het geval is, is niet zo groot. Vier Franse clubs komen vanavond namelijk in actie in de tussenronde van de Europa League en geen enkele club wist haar heenwedstrijd te winnen.

Om 18.45 uur komen er drie Franse clubs in actie. Stade Rennais moet in eigen huis een 0-3 achterstand tegen AC Milan zien goed te maken. Tegelijkertijd ontvangt Toulouse FC in eigen huis SL Benfica. Ook Toulouse verloor de heenwedstrijd, zij het slechts met één goal verschil. In Portugal was Benfica met 2-1 te sterk en dus maakt Toulouse nog zeker een kans. RC Lens is de enige Franse club die vanavond niet in eigen huis speelt. In Duitsland nemen zij het op tegen SC Freiburg. In Frankrijk werd er niet gescoord en logischerwijs eindigde deze wedstrijd in 0-0. Lens zou dus moeten winnen om zich te plaatsen voor de 1/8ste finales van de Europa League.

Om 21.00 uur is het aan Olympique Marseille. Op papier maken zij de grootste kans om de 1/8ste finales EL te bereiken. Vorige week speelden zij in Hamburg namelijk met 2-2 gelijk tegen Shakhtar Donetsk. In eigen huis kunnen zij het vanavond dus afmaken. Dat moeten zij dan wel doen met een nieuwe trainer, Gatusso werd gisteren namelijk de laan uitgestuurd.

Voor elke Franse club die de 1/8ste finales van de Europa League haalt wordt er 0.167 punt toegevoegd aan het Franse Coëfficiënt. Een Franse overwinning is nog steeds goed voor 0.333 coëfficiëntenpunt. Zodoende kan er vanavond dus inclusief bonuspunten 2.000 punt verdiend worden door de Franse clubs.

#7 🇵🇹 Portugal 53.149

Portugal lijkt vanavond de beste zaken te kunnen doen in onze coëfficiëntenregio. Drie Portugese clubs komen vanavond in actie in de tussenronde van de Europa League en twee daarvan verdedigen een voorsprong. Gisterenavond gaf FC Porto al het goede voorbeeld door te winnen van Arsenal in de 1/8ste finales van de Champions League, 1-0.

SC Braga en SL Benfica trappen vanavond gelijktijdig de Portugese avond af om 18.45 uur. Braga gaat op bezoek in Azerbeidzjan en neemt het op tegen FK Qarabağ. Vorige week verloren zij, verrassend, met 2-4 in eigen huis van Qarabağ. Benfica deed het een stuk beter door met 2-1 te winnen van Toulouse FC. In Frankrijk verdedigen zij vanavond een minimale voorsprong.

Sporting Portugal heeft de beste papieren om de 1/8ste finales van de Europa League te behalen en dus 0.167 bonuspunt toe te voegen aan het Portugese Coëfficiënt. Om 21.00 uur verdedigen zij in eigen huis een 3-1 voorsprong op het Zwitserse Young Boys. Aangezien Portugal met drie clubs de 1/8ste finales van de Europa League kan behalen, kunnen zij vanavond maximaal 1.500 coëfficiëntenpunt scoren.

#8 🇧🇪 België 46.200

Het ging onze zuiderburen dit seizoen Europees gezien lang voor de wind. Gisteren werd echter al de derde Belgische club uitgeschakeld doordat KAA Gent de vorige week opgelopen achterstand, tegen Maccabi Haifa, niet wist goed te maken. Desalniettemin hebben er nog steeds slechts zes landen meer coëfficiëntenpunten weten te behalen dit seizoen.

Vanavond om 21.00 uur moet Union Sint-Gillis zien te voorkomen dat Club Brugge de enige Belgische Europees actieve club blijft. In Duitsland kruisen zij de degens met Eintracht Frankfurt. Vorige week kwamen de Duitsers op een snelle 0-2 voorsprong. Union wist de opgelopen achterstand echter te herstellen en zodoende eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Voor België staat er vanavond 0.400 punt op het spel.

Vanavond staan er vijftien wedstrijden op het programma in de tussenrondes van de Europa- en Conference League. Maar liefst acht daarvan zijn van belang voor onze coëfficiëntenregio. Frankrijk heeft vier ijzers in het vuur, Portugal moet het er met één minder doen en Ajax en Feyenoord moeten voor de Nederlandse punten zorgen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment