De helft van de kwartfinalisten in de Champions League zijn bekend; Bayern München, Paris-Saint Germain, Real Madrid en Manchester City. Volgende week voegen zich de overige 4 clubs bij hen, met hopelijk ook PSV. Voor het bereiken van de kwartfinale CL wordt 1.000 bonuspunt uitgekeerd (gedeeld door het aantal startbewijzen). Dat geldt ook voor het bereiken van de kwartfinale in de Europa League, maar niet in de Conference League. Op het 3e Europese toernooi worden er vanaf de halve finales pas weer bonuspunten toegekend.

Gisterenavond werd de eerste heenwedstrijd in de 1/8ste finales Europa League al afgewerkt. In eigen huis kwam Sporting Portugal niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Atalanta. Vanavond staan de overige 7 heenwedstrijden op het programma samen met 8 wedstrijden in de 1/8ste finales van de Conference League. Frankrijk heeft in beide toernooien 1 troef, Portugal is met 2 clubs goed vertegenwoordigd in de Europa League en voor Nederland komt alleen Ajax nog in actie. België heeft met Club Brugge en Union Sint-Gillis nog 2 ijzers in het vuur.

#6 🇳🇱 Nederland 61.100

De Nederlandse clubs speelden tot nog toe 5 Europese wedstrijden in 2024 en bleven daarin ongeslagen; 4 gelijke spelen en 1 overwinning. Doordat Feyenoord de penalties minder goed nam dan AS Roma, werd er toch 1 Nederlandse club uitgeschakeld. Daardoor zijn we nu afhankelijk van de prestaties van Ajax en PSV om in ieder geval de 6e plaats veilig te stellen. De voorsprong op Portugal is dan wel groot, maar de theoretische kans dat zij ons inhalen bestaat nog steeds.

Er is een grote kans dat Nederland na volgende week volledig uitgespeeld is. PSV speelt haar return in Duitsland en is na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd de underdog. Terwijl Ajax met Aston Villa, de zwaarst mogelijke tegenstander heeft geloot. Gezien de huidige vorm van beide clubs zijn de Engelsen de torenhoge favoriet.

Vanavond om 18.45 uur wordt de heenwedstrijd gespeeld in Amsterdam. Aston Villa mocht de tussenronde overslaan doordat zij als groepswinnaar in Groep E eindigde. Een groep waarin AZ als 3e eindigde en beide wedstrijd verloor van Villa. Ajax eindigde op haar beurt ternauwernood 3e in Groep B van de Europa League en had alle geluk van de wereld nodig om af te rekenen met Bodø/Glimt in de tussenronde. Het lot bepaalde vervolgens dat Ajax aan Aston Villa werd gekoppeld. Laatstgenoemde beleeft een topseizoen, mede gezien hun 4e plaats in de Premier League waardoor volgend jaar Champions League voetbal lonkt.

Elk positief resultaat vanavond voor Ajax mag als verrassing gezien worden. Een overwinning vanavond zou goed zijn voor 0.400 coëfficiëntenpunt voor Nederland en houdt de hoop op het bereiken van de kwartfinale levend.

#5 🇫🇷 Frankrijk 64.331

Frankrijk is in ieder geval verzekerd van 1 club in de kwartfinales. PSG rekenede (verrassend) eenvoudig af met Real Sociedad en mag zich zodoende voor het eerst in 4 seizoenen bij de beste 8 van Europa voegen. Daarnaast heeft Frankrijk, Olympique Marseille nog in de Europa League en Lille OSC in de Conference League. Beide clubs zijn tijdens de loting aan een te nemen horde gekoppeld.

Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan Lille OSC in de ECL. In Oostenrijk nemen zij het op tegen Sturm Graz. Lille eindigde bovenaan in Groep A, met onder andere Kí Klaksvík, en hoefde zodoende geen tussenronde te spelen. Sturm Graz daalde als nummer 3 uit de Europa League af naar de Conference League waarin zij veroordeeld waren tot het spelen van de tussenronde. In deze tussenronde waren zij veel te sterk voor Slovan Bratislava. Op papier lijken de Fransen de favoriet voor het bereiken van de kwartfinales.

Om 21.00 uur ontvangt Olympique Marseille het Spaanse Villarreal in de Europa League. Marseille eindigde als nummer 2 in de groep van Ajax en rekende in de tussenronde af met Shakhtar Donetsk. Villarreal was 1 van de 8 groepswinnaars en plaatste zich daardoor direct voor de 1/8ste finales.

Vanavond staat er 0.667 punt op het spel voor het Franse Coëfficiënt, wanneer zowel Marseille als Lille hun heenwedstrijd weten te winnen.

#7 🇵🇹 Portugal 55.316

Portugal maakt nog steeds een theoretische kans om de 6e plaats te heroveren. Onze voorsprong bedraagt momenteel 5.784 coëfficiëntenpunt, terwijl de 3 overgebleven Portugese clubs nog 7.500 punt kunnen behalen. Volgende week zal Porto dan wel hun 0-1 voorsprong succesvol moeten verdedigen tegen Arsenal. Daarnaast moet Sporting winnen (eventueel na penalties) in Italië van Atalanta. Wanneer 1 van de 2 niet gebeurd dan eindigt Portugal definitief buiten de top6.

Datzelfde geldt ook wanneer SL Benfica niet weet af te rekenen met Rangers FC over 2 wedstrijden. Vanavond wordt de heenwedstrijd in Portugal om 21.00 uur gespeeld. Benfica eindigde ternauwernood 3e in haar CL groep en rekende vervolgens in de tussenronde EL af met Toulouse FC. Rangers won haar EL groep door onder andere Sparta Praag en Real Betis achter zich te houden. De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor de kwartfinales en mag 1.000 bonuspunt bijschrijven. Vanavond levert een overwinning 0.333 coëfficiëntenpunt op voor Portugal.

#8 🇧🇪 België 46.200

België beleeft net als vorig seizoen ook dit seizoen weer een succesvolle Europese campagne. En nog meer dan vorig seizoen, is dat voornamelijk te danken aan de Conference League. In dat toernooi hebben zij dan ook nog steeds 2 troeven die voor nog meer punten kunnen zorgen. Beide nog actieve clubs zijn aan een leuke, niet onmogelijke tegenstander gekoppeld.

Om 18.45 uur neemt Club Brugge het in Noorwegen op tegen Molde FK. Ruim 2 uur later ontvangt Union Sint-Gillis de turkse grootmacht Fenerbahçe SK. Twee overwinning vanavond leveren 0.800 coëfficiëntenpunt op die mogen worden toegevoegd aan het Belgische totaal.

Met 4 wedstrijden in onze coëfficiëntenregio, 2 Belgische clubs en verscheidene andere mooie affiches belooft het weer een heerlijke voetbalavond te worden. Ajax neemt het thuis op tegen Aston Villa, tegelijkertijd gaat Lille op bezoek bij Sturm Graz, Marseille ontvangt om 21.00 uur Villarreal en SL Benfica kruist de degens met Rangers FC in Portugal.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment