Afgelopen maandag presenteerde de UEFA de ‘definitieve’ opzet van de Europese clubtoernooien vanaf seizoen ’24/’25. In dit document worden de sportieve en financiële wijzigingen uitgebreid toegelicht. Er lag uiteraard al langere tijd een conceptversie klaar die ook al bekend was bij het bredere publiek. Ten opzichte hiervan is er weinig veranderd. In dit artikel besparen we je wat tijd om het hele document uit te pluizen en leggen we het in normale, Nederlandse taal uit.

Wij hebben de grootste sportieve wijzigingen voor jullie uitgewerkt:

Meer deelnemers

Een van de belangrijkste uitgangspunten van de UEFA was het creëren van meer wedstrijden. Meer wedstrijden zijn namelijk meer tv-uitzendingen wat uiteraard meer geld oplevert. De makkelijkste manier om meer wedstrijden te krijgen is door het toevoegen van extra deelnemers aan de Europese toernooien. Dat is dan ook precies wat de UEFA heeft gedaan. Waar in de huidige opzet in elk toernooi plaats is voor 32 deelnemers. Daar doen vanaf het seizoen ’24/’25 aan elk toernooi 36 teams mee. Waardoor het aantal deelnemers aan de groepsfase toeneemt van 96 naar 108.

Bron: UEFA

Nieuwe competitie-opzet

Wijziging groepsfase

Een andere wijze om meer wedstrijden te creëren is het wijzigen van de competitie-opzet. In de huidige opzet bestaat de groepsfase in elk toernooi uit 8 groepen van 4 clubs. Vanaf het seizoen ’24/’25 zullen deze groepen vervangen worden door 1 grote competitie van 36 teams, het zogenaamde Zwitserse model. Op basis van loting speelt elke club 8 wedstrijden (6 in de Conference League) tegen verschillende tegenstanders. Na deze groepswedstrijden wordt de volledige ranglijst opgemaakt:

  • De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich voor de 1/8ste finales.
  • De nummers 9 tot en met 24 plaatsen zich voor de tussenronde, waarvan de winnaar zich ook plaatst voor de 1/8ste finales.
  • De nummers 25 tot en met 36 zijn Europees uitgeschakeld.

Bovenstaande geldt voor alle drie de Europese toernooien. 1 van de grootste wijzigingen is dus dat er GEEN vangnet meer is in de vorm van ‘degradatie’ naar een lager toernooi. In de huidige opzet stromen de nummers 3 uit de CL-groepsfase door naar de tussenronde in de EL en de nummers 3 uit de EL-groepsfase naar de tussenronde in de ECL. Vanaf ’24/’25 is dit dus verleden tijd.

Wijziging potindeling

De potindeling gaat ook op de schop. Waar de grootste wijziging plaats vindt in de Conference League. Hier gaan we van 4 naar 6 potten. In de Champions- en Europa League blijven de bestaande 4 potten bestaan alleen worden deze uitgebreid tot 9 teams per pot.

In de CL en EL speelt elk team vervolgens 2 wedstrijden tegen 2 tegenstanders uit elke pot. Voor de ECL geldt dat elk team 1 wedstrijd speelt tegen 1 tegenstander uit elke pot. Logischerwijs vervalt het voordeel dus om in een hogere pot ingedeeld te zijn. Aangezien je evenveel tegenstanders treft uit elke verschillende pot.

Bron: UEFA

Wijziging knock-outfase

De knock-outfases gaan sterk lijken op de huidige knock-outfases in de Europa- en Conference League. De beste 8 clubs uit de groepsfase verzekeren zich van een plaats in de 1/8ste finales. Terwijl de nummers 9 tot en met 24 onderling uitmaken via een tussenronde wie zich ook mogen opmaken voor de laatste 16. Vanaf de laatste 16 wordt er in een knock-out format uitgemaakt wie er zich uiteindelijk de winnaar mag noemen van het toernooi. Vanaf de knock-outfase vinden er geen restricties plaats wat betreft de loting. Clubs uit hetzelfde land kunnen zodoende elkaar loten.

Ticketverdeling

12 extra deelnemers betekent uiteraard ook 12 extra startbewijzen. Deze extra startbewijzen worden vooral verdeeld via de voorrondes. Al plaatsen er zich 3 meer clubs rechtstreeks voor de groepsfase van de CL en 1 club extra voor de groepsfase van de EL. Net zoals in de huidige situatie plaats geen enkele club zich rechtstreeks voor de groepsfase van de ECL. De grootste wijziging vindt plaats bij de verdeling van de 4 extra tickets voor de CL en bij de verdeling van de tickets mocht een titelhouder zich via de eigen competitie al hebben geplaatst.

Extra tickets Champions League

De 4 extra startbewijzen aan de CL worden als volgt verdeeld:

  • De nummer 3 van de nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase. In de huidige situatie zal dat de nummer 3 uit Frankrijk zijn.
  • 1 extra startbewijs gaat naar de kampioenenroute in de voorrondes. In de huidige situatie liggen er 4 startbewijzen klaar voor de winnaars van de play-offs van de kampioenenroute en dit wordt verhoogd naar 5.
  • 2 zogenaamde dynamische tickets voor de 2 best presterende landen van het vorige seizoen op basis van de coëfficiëntenranglijst. De 2 landen die dus de meeste coëfficiëntenpunten behaald hebben in het voorgaande seizoen krijgen 1 extra startbewijs voor de groepsfase. Afgelopen seizoen zouden dat de nummer 5 uit Engeland en de nummer 2 uit Nederland zijn geweest.

Verdeling tickets titelhouders

In de huidige situatie plaatsen de winnaars van de Champions- en Europa League zich voor de groepsfase van de CL en de winnaar van de Conference League voor de groepsfase van de EL. Dit blijft ongewijzigd, echter wanneer 1 van deze winnaars zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor het betreffende toernooi dan schuiven deze tickets door. Deze herverdeling wijzigt wel:

  • Wanneer de winnaar van de CL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de kampioen van de nummer 11 van de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich als kampioen geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL. Dit seizoen had dit ticket naar Dinamo Zagreb gegaan in plaats van naar de kampioen van Schotland, Celtic FC.
  • Wanneer de winnaar van de EL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de nummer 3 van de nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL. Dit seizoen had Benfica dit ticket gekregen, mits Eintracht Frankfurt zich via de eigen competitie had geplaatst.
  • Wanneer de winnaar van de ECL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de EL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de bekerwinnaar van de nummer 7 op de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de EL.
Bron: UEFA

Wijzigingen ticketverdeling

Ticketverdeling ’21/’24

Ticketverdeling ’25/’27

Belangrijskte wijzigingen

Het aantal startbewijzen per land blijft hetzelfde, behalve voor de nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst. De nummer 5 ontvangt 1 extra startbewijs voor de groepsfase van de Champions League. Waardoor de nummer 4 van de competitie zich plaatst voor de voorrondes van de CL, de nummers 5 en 6 voor de groepsfase van de Europa League en de nummer 7 voor de play-offs van de Conference League.

Voor de nummer 7 op de coëfficiëntenranglijst blijft het totaal aantal startbewijzen gelijk (5). De nummer 3 van de eigen competitie is in de nieuwe opzet echter verzekerd van de groepsfase van de Europa League, de nummer 4 speelt voorrondes EL en alleen de nummer 5 komt uit in de voorrondes van de Conference League.

De overige wijzigingen:

  • De voorronde in de Champions League komt te vervallen, waardoor de kampioenen uit de onderste 4 landen zich rechtstreeks plaatsen voor de eerste ronde van de kwalificatie (Q1).
  • De kwalificatie voor de Europa League wordt uitgebreid met een eerste- en tweede voorronde.
  • Verder stromen de kampioenen en nummers 2, 3 of 4 van de lager gerangschikte landen later in, in de verscheidene voorrondes.

Coëfficiëntenpunten (per wedstrijd)

In de huidige opzet levert een overwinning in de Conference League net zo veel coëfficiëntenpunten op als een overwinning in de Champions- en Europa League. Dit is veel voer voor discussie en de UEFA onderzoekt of zij dit gaan aanpassen. Vooralsnog is hier echter nog geen uitsluitsel over en blijft dit nog ongewijzigd. Zodra de UEFA hier een definitief besluit over genomen heeft, komen wij hier uiteraard op terug en vullen wij dit artikel aan. Daarnaast is er ook nog geen uitsluitsel over het aantal te behalen bonuspunten in de verschillende toernooien.

🇳🇱 Nederland

Nederland bezet op dit moment de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst en lijkt zich de komende jaren te mogen richten op de plekken 5, 6 en 7. Mocht Nederland de 6e plaats weten vast te houden dan ontvangen zij in de huidige situatie; 2 tickets voor de groepsfase van de CL, 1 ticket voor de voorronde CL, 1 ticket voor de groepsfase van de EL en 2 tickets voor de voorrondes van de ECL. Vanaf het seizoen ’24/’25 verandert er vrijwel niets. De startbewijzen voor de CL blijven ongewijzigd. Echter, 1 ticket voor de voorronde van de ECL verandert in een ticket voor de EL.

Mocht Nederland de strijd om plek 6 verliezen en afzakken naar de 7e plaats dan ontvangen zij in de huidige situatie; 1 ticket voor de groepsfase van de CL, 1 ticket voor de voorronde CL, 1 ticket voor de voorronde van de EL en 2 tickets voor de voorrondes van de ECL. In de nieuwe situatie blijven de tickets voor de CL ongewijzigd. Echter, 1 ticket voor de voorronde van de ECL verandert in een ticket voor de EL.

Vooralsnog lijkt het nog niet aan de orde, maar mocht Nederland de 5e plaats veroveren van Frankrijk dan ontvangen zij in de huidige situatie; 2 tickets voor de groepsfase van de CL, 1 ticket voor de voorronde CL, 2 ticket voor de groepsfases van de EL en 1 ticket voor de voorrondes van de ECL. Zoals eerder besproken vinden de grootste wijzigingen plaats voor de nummers 5 en 8. Vanaf seizoen ’24/’25 ontvangt de nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst; 3 tickets voor de groepsfase van de CL, 1 ticket voor de voorronde CL, 2 tickets voor de groepsfase van de EL en 1 ticket voor de voorrondes van de ECL.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

6 Comments

  1. Plek 5 wordt zo heel lucratief, met al het extra geld dat er in de CL verdiend gaat worden

  2. Pingback: COËFFICIËNTEN MATCHDAY (20 OKT) - UEFA Coëfficiënten

  3. In de tweede zin van dit artikel wordt aangegeven dat er een uitgebreide toelichting gegeven wordt over de financiële wijzigingen van de Europese clubtoernooien. Het tegenovergestelde is echter waar. Er wordt helemaal niets over geschreven.

Write A Comment