Deze week worden de returns in de 3e voorronde van de Europese toernooien gespeeld. Voornamelijk op de dins- en donderdag, omdat de Europese Supercup op woensdag wordt gespeeld. Vorige week behaalde de Nederlandse clubs de maximale 0.600 coëfficiëntenpunt en verschafte zichzelf zodoende ook een goede uitgangspositie. Dat geldt echter ook voor beide Portugese clubs. Voor Frankrijk komt deze week alleen Olympique Marseille in actie en die hebben hun heenwedstrijd met 1-0 verloren. Net als ‘wij’, hebben onze zuiderburen ook 3 ijzers in het vuur. Twee daarvan staan al met anderhalf been in de play-offs en 1 is daar al van verzekerd. De vraag is alleen, in welk toernooi dat gaat zijn. Het sprookje van Kí Klaksvík is al veelvuldig besproken en vanavond kan daar een nieuw hoofdstuk aan worden toegevoegd. Vanavond vinden alle returns plaats in de Champions League en daar blikken wij, zoals gebruikelijk, op vooruit.

#5 🇳🇱 Nederland 53.000

Zoals vermeld, verliep vorige week zeer succesvol voor de Nederlandse clubs. Alle drie de clubs wisten hun heenwedstrijd te winnen en vooral PSV deed hele goede zaken door in eigen huis met 4-1 te winnen van Sturm Graz. Gezien het spelbeeld kan de return als formaliteit gezien worden. Al geldt dat uiteraard niet met het oog op de coëfficiëntenranglijst. Een overwinning is namelijk nog steeds goed voor 0.200 punt. De return wordt vanavond om 20:30 uur gespeeld in Oostenrijk. Mocht PSV haar goede uitgangspositie weten te verzilveren dan wacht in de volgende ronde de winnaar van Servette tegen Rangers FC. De Schotten wonnen de heenwedstrijd met 2-1 en zodoende lijken we op een herhaling van vorig seizoen af te stevenen. Toen verloor PSV in de play-offs van de CL van Rangers FC. In het onwaarschijnlijke geval dat PSV vanavond uitgeschakeld wordt, dan hoeven zij geen play-offs Europa League te spelen. De verliezers in het League Path in de derde voorronde zijn namelijk allemaal verzekerd van de groepsfase EL. Hoe dan ook, vanavond kan er weer 0.200 coëfficiëntenpunt verdiend worden.

#6 🇫🇷 Frankrijk 51.914

Frankrijk speelde vorige week pas hun eerste wedstrijd in de kwalificatiecyclus. Welke door Olympique Marseille met 1-0 werd verloren in Griekenland van Panathinaikos. Mede hierdoor is de achterstand van Frankrijk op Nederland opgelopen tot 1.086 punt. De Fransen hebben echter al 2 clubs in de groepsfase van de Champions League en daardoor al 1.333 bonuspunt behaald. Hier kan nog eens 0.667 bonuspunt aan toegevoegd worden als Olympique ook de groepsfase haalt. Tel daarbij de minimale 0.333 coëfficiëntenpunt op die zij dan halen tijdens de voorrondes en je zit al op 1.000 punt. Wat gelijk is aan 3 overwinningen in de Europa League. Vorige week leverde dus een minimale nederlaag op, waardoor Marseille vanavond vanaf 21:00 nog alle kans heeft om de play-offs CL te bereiken. Zo niet, dan geldt ook voor hen dat zij al verzekerd zijn van de groepsfase Europa League. Mochten zij wel weten af te rekenen met de Grieken dan verdient Frankrijk vanavond 0.167 coëfficiëntenpunt.

#7 🇵🇹 Portugal 47.149

De achterstand van Portugal op plaats 6, Frankrijk, is al groot. De achterstand op ons bedraagt ondertussen al 5.851 punt. Daarnaast zijn de Portugezen al 1 club verloren tijdens de voorrondes, waardoor zij elke Europese speelronde nog ‘maar’ 1.667 coëfficiëntenpunt kunnen behalen. Vorige week behaalde beide Portugese clubs een goed resultaat en zodoende een goede uitgangspositie voor het bereiken van de volgende ronde. Dat geldt vooral voor Sporting Braga. Zij wonnen vorige week in eigen huis met 3-0 van TSC Backa Topola uit Servië. Vanavond wordt de return om 20:00 afgetrapt. Wat voor Frankrijk geldt, geldt ook voor Portugal. Zij hebben al 1.333 bonuspunt behaald doordat SL Benfica en FC Porto al rechtstreeks zijn toegelaten tot de groepsfase CL. Wanneer Braga zich daar ook voor plaatst, komen er nog minimaal 0.833 punt bij (inclusief 0.667 bonuspunt). Vanavond is een overwinning goed voor 0.167 coëfficiëntenpunt.

#39 🇫🇴 Faeröer 9.500

Het huidige seizoen is nu al een ongekend succes voor Faeröer. Voor het eerst in de geschiedenis van hun voetbal, plaats een club zich voor een groepsfase van een Europees toernooi. Deze eer is weggelegd voor het nietige Kí Klaksvík. Doordat zij de 3e voorronde van de Champions League (Champions Path) hebben bereikt, zijn zij al verzekerd van de groepsfase Conference League. Mochten zij in deze ronde namelijk worden uitgeschakeld dan zakken zij af naar de play-offs van de Europa League. Een nederlaag in die play-offs is evengoed nog voldoende voor de groepsfase van de Conference League. Vooralsnog mogen zij echter nog steeds dromen van het Miljardenbal. Vorige week werd er in eigen huis namelijk met 2-1 gewonnen van Noors kampioen, Molde FK. Vanavond verdedigen zij dus vanaf 19:00 uur een minimale voorsprong. Kí is Europees dit seizoen nog ongeslagen, dus wie weet wat er nog mogelijk is? Een overwinning vanavond is goed voor 0.250 punt en deelname aan de play-offs van de Champions League. Wat dus betekenen zou, dat Kí minimaal Europa League groepsfase speelt.

Vanavond dus 10 wedstrijden in de 3e voorronde Champions League. Onze aandacht zou voornamelijk uitgaan naar Oostenrijk. Waar PSV haar return speelt tegen Sturm Graz en een 1-4 voorsprong verdedigt. Uiteraard houden we ook de concurrentie uit Frankrijk en Portugal in de gaten. Mocht je nog een scherm over hebben, dan is het ten zeerste aan te raden om het vervolg van het sprookje uit Faeröer te volgen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

3 Comments

Write A Comment