Nu nog, zijn er 44 clubs Europees actief. Op vrijdag gaan er echter slechts 24 namen in de balletjes tijdens de loting. Deze week moeten er dus nog 20 clubs afvallen. Te beginnen met 2 clubs vandaag, voor wie de 1/8ste finales van de Champions League het eindstation gaat zijn. Op het programma staat een treffen tussen FC Barcelona en SSC Napoli & tussen Arsenal FC en FC Porto.

Vooral laatstgenoemde is van groot belang voor het Nederlandse voetbal. Nederland staat nu met een comfortabele voorsprong stevig op plaats 6. Bij een gunstig resultaat vanavond kan deze voorsprong onoverbrugbaar worden voor concurrent Portugal. Dat zou betekenen dat Nederland voor het tweede jaar op rij het seizoen afsluit in de top6. Terwijl wij 6 jaar geleden nog op plaats 14 bivakkeerden. Deze 6e plaats geeft Nederland het recht om ook in seizoen ’25/’26 met 6 clubs Europa in te gaan. De verdeling van de startbewijzen is als volgt:

  • De kampioen plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.
  • De nummer 2 plaatst zich ook rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League.
  • De 3e plaats geeft recht op de voorronde van de Champions League en is zeker van de groepsfase Europa League.
  • De bekerwinnaar plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.
  • De nummer 4 plaatst zich voor de 2e voorronde van de Europa League en moet dus 3 voorrondes zien te overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase. Mocht zij tussentijds stranden, dan wacht er een herkansing in de Conference League voorrondes. Mocht de bekerwinnaar ook in de top4 eindigen in de competitie dan schuift dit ticket door naar de nummer 5.
  • De winnaar van de play-offs gaat naar de 2e voorronde van de Conference League. Waarin ook 3 voorrondes gewonnen moeten worden om de groepsfase te bereiken.

Voordat we op de zaken vooruit lopen, moet er vanavond eerst nog gevoetbald worden. Uiteraard beschouwen we kort voor op de wedstrijd van FC Porto.

#7 🇵🇹 Portugal 55.482

De achterstand van Portugal op de felbegeerde 6e plaats bedraagt op dit moment 5.818 coëfficiëntenpunt. Terwijl er nog maximaal 7.167 punt in de pipeline zit. In theorie kan Portugal de 6e plaats nog heroveren. Dan moeten wel alle drie nog actieve Portugese clubs minimaal de kwartfinales bereiken. Mocht 1 van de nog actieve clubs (FC Porto, Sporting Portugal of SL Benfica) deze week uitgeschakeld worden, dan is de 6e plaats definitief van ons!

Dat kan vanavond dus al het geval zijn, wanneer FC Porto in Londen een 0-1 voorsprong verdedigt tegen Arsenal FC. Deze wedstrijd begint op het standaardtijdstip, 21:00 uur. In de heenwedstrijd zorgde Galeno in de 94ste minuut voor de winnende treffer. Waardoor Portugal 0.333 punt mocht toevoegen aan hun Coëfficiënt en Porto haar kansen voor het bereiken van de kwartfinales aanzienlijk groter zag worden. In de eigen competitie lijkt Porto een plek bij de bovenste 2 te kunnen vergeten, ondanks de 5-0 overwinning op Benfica van vorige week. Zodoende lijkt de enig overgebleven kans om ook volgend seizoen CL-voetbal te spelen, het winnen van de huidige Champions League. Om te beginnen moet er dan vanavond afgerekend worden met, de huidige koploper in Engeland, Arsenal. Dit levert in ieder geval 0.167 bonuspunt op (bereiken kwartfinale) en een overwinning is ook nog eens goed voor 0.333 punt. In totaal kan Portugal vanavond dus 0.500 coëfficiëntenpunt inlopen.

Tegelijkertijd neemt FC Barcelona het thuis op tegen SSC Napoli. In Italië eindigde de heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel. De Italianen verloren vorige week pas hun eerste club en daar kan vanavond dus een tweede bij komen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.