Dinsdag 12 maart 2024, de dag waarop Nederland voor het 2e jaar op rij verzekerd is van een plaats bij de Top6 op de Coëfficiënten Ranglijst! Zonder zelf in actie komen werd de voorsprong op Portugal onoverbrugbaar. FC Porto zorgde bijna voor een stunt door Arsenal uit te schakelen. Dat bijna niet helemaal is, bleek maar weer. Strafschoppen moesten er aan te pas komen en die werden beter genomen door de Engelsen. Zodoende werd Porto uitgeschakeld en kunnen zij dus geen punten meer halen voor het Portugese Coëfficiënt. De huidige achterstand is groter dan het potentieel aantal nog te behalen punten en zodoende eindigt Portugal voor het 2e jaar op rij op de 7e plaats.

Tegelijkertijd schaarde, naast Arsenal FC, ook FC Barcelona zich onder de beste 8 van Europa. Na een vermakelijk duel waren zij over 2 wedstrijden de betere ten opzichte van SSC Napoli. Italië verloor zodoende haar 2e club en is afhankelijk van Internazionale om actief te blijven in de Champions League. Barcelona zorgde er voor dat Spanje nu al met 2 clubs vertegenwoordigd is en daar kan vanavond met Atlético Madrid nog een derde bijkomen.

De, voor het Nederlandse Coëfficiënt, belangrijkste wedstrijd wordt echter in Duitsland gespeeld. Daar neemt Borussia Dortmund het thuis op tegen PSV. Een Nederlandse exodus dreigt deze week, maar de Eindhovenaren kunnen dat vanavond al voorkomen. Uiteraard blikken wij daar op vooruit.

#6 🇳🇱 Nederland 61.300

Natuurlijk stonden we een groot deel van dit seizoen op de 5e plaats en natuurlijk mogen we blijven hopen. Gezien het diepe dal waar het Nederlandse voetbal (nog niet al te lang geleden) in gezeten heeft, maakt dat we heel tevreden mogen zijn met de 6e plaats. Niet alleen volgend seizoen, maar ook het seizoen daarna zullen er 6 Nederlandse clubs hun geluk beproeven buiten de landsgrenzen. Gezien de virtuele voorsprong waarmee Nederland het volgende seizoen begint, lijkt een 3e seizoen op z’n zachst gezegd “niet ondenkbaar”.

Vanavond kunnen we deze virtuele voorsprong vergroten. Wanneer PSV weet af te rekenen met Borussia Dortmund, dan wordt er minimaal 0.400 punt bijgeschreven. Bij winst loopt dit zelfs op tot 0.600 coëfficiëntpunt, 0.400 voor winst en 0.200 bonuspunt voor het bereiken van de kwartfinales. Dan moet er vanavond vanaf 21:00 uur wel worden afgerekend met Borussia in het Signal Iduna Park. Drie weken geleden wist PSV een 0-1 ruststand om te buigen in een 1-1 gelijkspel. Zodoende is PSV vanavond geenszins kansloos al staat het uiteraard wel voor een zware opgave. Zoals al vermeld, staat er 0.600 punt op het spel voor het Nederlandse Coëfficiënt.

Borussia Dortmund – PSV en Atlético Madrid – Internazionale zijn de affiches van vanavond. In Madrid verdedigt Inter een minimale voorsprong en een overwinning van PSV is reden genoeg voor weer een (kleine) polonaise.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.