Het is 31 augustus 2023 en het belooft nu al een bepalende avond te worden voor het Nederlandse Coëfficiënt. Vooralsnog zijn alle Nederlandse clubs nog actief, maar na vanavond kunnen 2 van de 5 clubs zomaar uitgeschakeld zijn. Nederland bezet op het moment de 5e plaats op de Coëfficiëntranglijst, maar het behoudt van die 5e plaats wordt dan een hele lastige opgave. Laten we echter niet op de zaken vooruit lopen en zien wat de avond ons brengt.

Dat donderdag de mooiste dag van de week is, blijkt ook vandaag. Met 10 returns in de play-offs van de Europa League en 22 in die van de Conference League, is het weer een bomvol programma. De eerste wedstrijden beginnen om 18:00 uur en als de voetbalgoden ons goed gezind zijn, kunnen we tot middernacht genieten van Europees voetbal. Logischerwijs vinden 22 clubs vanavond hun Europese Waterloo. Uitschakeling in de Conference League betekent namelijk Europese uitschakeling. Na vanavond zijn er nog ‘slechts’ 96 clubs Europees actief en kennen we het deelnemersveld van alle drie de Europese toernooien.

Vanavond komen er 3 Nederlandse clubs, 1 Franse en 4 Belgische clubs in actie. Daarnaast kan een IJslandse club zich voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor een groepsfase. Ook weten we in welk toernooi de Faeröer en Bosnië en Herzegovina hun eerste opwachting gaan maken, want dat zij zich gaan plaatsen is al zeker.

#5 🇳🇱 Nederland 55.000

PSV zorgde gisteren voor een massale Nederlandse polonaise door geen spaan heel te laten van Rangers FC. In eigen huis waren de Eindhovenaren veel te sterk voor de Schotten, 5-1. Hierdoor zijn we voor het eerst sinds ’17/’18 weer met 2 clubs aanwezig in de groepsfase van de Champions League. PSV is hierin ingedeeld in Pot3 en loot dus in ieder geval 2 zware tegenstanders. De 0.800 bonuspunt pakt niemand ons echter meer af! Hoe groot de blijdschap gisteravond echter was, zo groot kan vanavond ook de deceptie zijn. FC Twente staat namelijk op de rand van uitschakeling en voor AZ dreigt hetzelfde scenario. Wanneer beide clubs vanavond worden uitgeschakeld, betekent dat we slechts 3 clubs over houden. Waarvan geen enkele in de groepsfase van de Conference League. Juist in dat toernooi behaalde Nederland (sinds de oprichting) 52% van haar punten. Het heeft dan ook geen verdere uitleg nodig, dat de belangen vanavond enorm zijn.

FC Twente staat, zoals gezegd, voor een vrijwel onmogelijk opgave. Na een vroege rode kaart werd er vorige week namelijk met 5-1 verloren van Fenerbahçe. Om 19:00 uur wordt vanavond de return begonnen in Enschede. Twente moet dus met minimaal 4 goals verschil winnen om op zijn minst een verlenging af te dwingen. Zelfs voor de grootste opportunisten onder ons biedt dat weinig hoop. Desalniettemin staat er vanavond natuurlijk wel gewoon 0.200 coëfficiëntenpunt op het spel in deze wedstrijd.

De belangrijkste wedstrijd van vanavond wordt waarschijnlijk gespeeld in Noorwegen. Om 19:00 uur beginnen SK Brann en AZ namelijk aan hun return. Vorige week kwam AZ niet verder dan een moeizaam 1-1 gelijkspel. En vanavond moet er dus gewonnen worden om plaatsing voor de Conference League af te dwingen. De Alkmaarders wisten vooralsnog al 7.900 punt te behalen sinds de oprichting van het toernooi en zijn daarmee mede verantwoordelijk voor onze huidige 5e plaats. Om deze plaats vast te houden is het van belang om met ten minste 4 clubs te overzomeren. Naast de 0.200 coëfficiëntenpunt die winst vanavond zal opleveren, krijgen we ook nog minimaal 6 keer extra de kans op 0.400 punt.

Ajax sluit de Nederlandse voetbalavond af. Zij ontvangen om 20:00 uur Ludogorets uit Bulgarije. Vorige week werd de heenwedstrijd vrij eenvoudig met 1-4 gewonnen. Zodoende lijken de Amsterdammers vrijwel zeker van de groepsfase Europa League. Plaatsing voor dit toernooi levert GEEN bonuspunten op. In het onwaarschijnlijke geval dat Ajax vanavond nog uitgeschakeld wordt, wacht hen de Conference League. Ondanks de riante voorsprong hopen we wel op coëfficiëntenbewustzijn in Amsterdam. Een overwinning vanavond is namelijk gewoon goed voor 0.200 punt. Zodoende staat er vanavond 0.600 coëfficiëntenpunt op het spel!

#6 🇫🇷 Frankrijk 52.248

Frankrijk kijkt onderhand tegen een 2.752 punt achterstand aan op de felbegeerde 5e plaats van de Coëfficiëntranglijst. Een plaats die recht geeft op 3 rechtstreekse tickets voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen ’25/’26. Daarnaast mag de nummer 4 zich proberen te plaatsen via de voorrondes. Waar Nederland echter pas verzekerd is van 3 clubs in de groepsfases, daar weet Frankrijk dat het met minimaal 5 clubs actief is na de zomer. Daar kan zich nog een zesde club bij voegen. Om 20:15 uur verdedigt Lille OSC namelijk een 2-1 voorsprong in Kroatië tegen HNK Rijeka. De Fransen hebben genoeg aan een gelijkspel, maar een nieuwe winstpartij levert 0.167 coëfficiëntenpunt op.

#8 🇧🇪 België 37.900

De afgelopen 9 dagen zijn geweldig verlopen voor de Belgen. Vorige week werden alle 5 de heenwedstrijden gewonnen en gisteren plaatste Antwerp FC zich, voor het eerst in hun geschiedenis, voor de groepsfase van de Champions League. Dit leverde al 1.000 punt op deze week en daar kan nog eens 0.800 punt aan worden toegevoegd vanavond. Belangrijker is echter dat onze Zuiderburen met al de 5 clubs kunnen overzomeren.

Union Sint-Gillis is daar al zeker van. Zij verdedigen vanavond vanaf 20:30 uur een 2-0 voorsprong in Zwitserland tegen FC Lugano in de play-offs van de Europa League. Zij zijn dus al verzekerd van de groepsfase Conference League, maar hopen uiteraard een niveau hoger te gaan acteren.

Voor onze Zuiderburen bestaat de kans dat zij vanavond 3 clubs verliezen. Alle drie komen deze logischerwijs uit in de play-offs van de Conference League. Alle drie verdedigen ze ook een voorsprong, dus de kans dat dit gebeurt lijkt klein. De eer is aan KAA Gent om de belgische avond af te trappen. Om 19:00 uur spelen zij in Cyprus tegen APOEL Nicosia. Waar ze een 2-0 voorsprong verdedigen. Om 20:00 uur beginnen Adana Demirspor en Racing Genk aan hun return. Vorige week won Genk in eigen huis met 2-1. Club Brugge zorgde vorige week voor de grootste verrassing. Door met 1-2 te winnen in Spanje van Osasuna. Vanavond begint de return om 20:30 uur, waarin Brugge dus een minimale voorsprong verdedigt.

Als, net als vorige week, alle 4 de wedstrijden gewonnen worden dan verdienen de Belgen weer 0.800 coëfficiëntenpunt. Belangrijker zou echter zijn dat alle clubs de zomer dan zullen overleven.

Debutanten

Een aantal weken geleden schreven we al over het sprookje van Kí Klaksvík. Na vanavond weten we in welk toernooi het vervolg van dit sprookje zal plaats vinden. Om 19:00 uur neemt de kampioen uit Faeröer het op tegen, de kampioen van Moldavië, FC Sheriff Tiraspol. De heenwedstrijd eindigde vorige week in 1-1 en dus zou Kí moeten winnen om de Europa League te bereiken. Al zijn zij uiteraard al dolgelukkig met de groepsfase Conference League.

Bosnië en Herzegovina maakt zit seizoen ook zeker haar debuut in een Europese groepsfase. Ook zij spelen in de play-offs van de Europa League. HŠK Zrinjski Mostar leed vorige week in Oostenrijk een minimale 2-1 nederlaag tegen LASK Linz. Vanavond om 21:00 uur is de return.

Voor IJsland wordt het vanavond een hele spannende avond. Breidablik kan namelijk de eerste IJslandse club worden die een Europese groepsfase bereikt. Het is tegelijkertijd ook nog de enige IJslandse troef in dit seizoen. Breidablik speelt vanavond al haar 10e Europese wedstrijd van het seizoen. Hun campagne begon al op 27 juni in de voorrondes van de voorronde Champions League. Achtereenvolgens schakelden zij SP Tre Penne en Budućnost Podgorica uit. Waardoor zij hun opwachting mochten maken in de eerste voorronde van de CL. Hierin werd nog gewonnen van Shamrock Rovers, maar in de volgende ronde was FC Kopenhagen een maatje te groot. Dat gold ook voor HŠK Zrinjski Mostar in de derde voorronde van de Europa League. Zodoende spelen zij in de play-offs van de Conference League tegen FC Struga uit Noord-Macedonië. Vorige week werd uit al met 0-1 gewonnen. Vanavond om 18:45 uur begint de return, waarin de IJslanders het in eigen huis kunnen afmaken en zodoende geschiedenis geschreven kan worden.

AZ moet vanavond de kastanjes uit het vuur halen voor het Nederlandse coëfficiënt. Tegelijkertijd is het hopen op een wonder in Enschede en op coëfficiëntenbewustzijn in Amsterdam. HNK Rijeka kan ons een goede dienst bewijzen, wanneer zij Lille OSC weten uit te schakelen. De belangen voor België zijn enorm en daarnaast kan IJsland geschiedenis schrijven.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment