Sinds de intreding van de Conference League in 2021/22 zijn de kansen voor kleine landen op deelname aan een Europees toernooi flink vergroot. Nederland is op plek 5 natuurlijk geen klein land meer maar profiteerde in het eerste seizoen ook flink van de coëfficiëntpunten (die buiten bonussen gelijk staan aan de Champions- en Europa League) van dit nieuwe toernooi. Zo haalde Feyenoord gelijk de finale, waarin het uiteindelijk verloor van AS Roma. In dit artikel kijken we naar landen waarvan clubs zich voor het eerst in de geschiedenis kunnen plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi.

Bosnië en Herzegovina

We beginnen in Bosnië waar HŠK Zrinjski Mostar het geschopt heeft tot de play-off ronde van de Europa League. Het stoomde in de derde voorronde in en versloeg daarin Breiðablik (daarover zo meer) over twee duels met 6-3. In de play-offs verloor het de eerste wedstrijd met 2-1 van LASK. De return staat donderdag om 21:00 uur op het programma. Maar bij verlies plaatst het zich alsnog voor de groepsfase van de Conference League. Een uniek moment in de voetbalgeschiedenis van Bosnië want het is voor het eerst dat er een club uitkomt in de groepsfase van een Europees toernooi! De overige drie deelnemers uit het land, Željezničar Sarajevo, Sarajevo en Borac Banja Luka, zijn overigens al uitgeschakeld in de voorronde van de Conference League. Maar voor Bosnië kan het Europese seizoen nu al niet meer op want er volgen nog minstens zes groepswedstrijden voor Zrinjski Mostar.

IJsland

Over naar IJsland waar Breiðablik er in de derde voorronde van de EL dus uitvloog tegen Zrinjski Mostar. Het heeft daarvoor al een hele weg afgelegd in de kwalificatie. Breiðablik begon namelijk in de eerste voorronde van Champions League kwalificatie. Het versloeg daar Tre Penne (San Marino) en Budućnost Podgorica (Montenegro) waardoor het zich voor de eerste kwalificatieronde plaatste. Daarin was het te sterk voor Shamrock Rovers maar vloog het er vervolgens in de tweede ronde uit tegen FC Kopenhagen. Vervolgens volgde dus de EL en nu is het afgezakt naar de voorronde van de ECL.

De eerste wedstrijd in de play-off ronde van de Conference League heeft het gewonnen tegen het Noord-Macedonische Struga. Uit won het met 0-1 waardoor het donderdagavond om 18:45 uur een mooie uitgangspositie heeft om de groepsfase van de Conference League te halen. De return tegen Struga wordt het tiende (!) Europese voorronde duel voor Breiðablik dit seizoen. Ook IJsland heeft met Breiðablik nog maar één troef in handen, KA Akureyri en Vikingur Reykjavik vlogen er al uit. Naast de coëfficiëntpunten staat er dus enorm veel op het spel voor het IJslandse voetbal donderdag (de mooiste dag van de week).

Update: eerder meldde we hier dat Ballkani uit Kosovo ook zou kunnen debuteren, dit klopt echter niet. Ballkani behaalde vorig seizoen al de groepsfase van de Conference League.

Andere kleine landen

Benieuwd wanneer Litouwen, Noord-Macedonië en Albanië debuteerden in de Europese groepsfase?

  • Kosovo: in 2022/23 met Ballkani (ECL)
  • Litouwen in 2022/23 met FK Zalgris (ECL)
  • Noord-Macedonië in 2017/18 met FK Vardar (EL)
  • Albanië in 2015/16 met Skenderben (EL)

Met Bosnië en mogelijk IJsland debuteren er dus weer enkele landen in het hoofdtoernooi. Maar welke landen hadden nog nooit een club actief in het hoofdtoernooi?

  • San Marino
  • Andorra
  • Malta
  • Noord-Ierland
  • Wales (Swansea wel, maar voor Engeland)
  • Montenegro (FK Zeta in 12/’13 uitgeschakeld play-offs EL door PSV, 0-14 over twee duels)

Als chauvinistische Nederlanders volgen we donderdag natuurlijk vooral de prestaties van Ajax, AZ en FC Twente. Maar hou ook vooral even de tussenstanden van bovenstaande ploegen in de gaten. Er wachten namelijk een aantal unieke prestaties in de Europa/Conference League 😉

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment