Nadat we vorige week vooruit hebben geblikt op het volledige programma van de Europese voorrondes, is het vandaag tijd voor de eerste Coëfficiënten Matchday van het nieuwe seizoen. Gisteren en dinsdag is de 2e voorronde in de Champions League afgerond. Servette FC wist te verrassen door, na vrijwel de gehele wedstrijd met 10 man te hebben gespeeld, Racing Genk na penalties uit te schakelen. Echter, de grootste verrassing van de avond vond plaats in Zweden. Kampioen van de Faeröer, Kí Klaksvík won eveneens na penalties van de kampioen van Zweden, BK Häcken. Hierdoor plaatsten zij zich niet alleen voor de derde voorronde van de CL, maar zijn zij ook verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Conference League. Wat een primeur betekende in het Faeröers voetbal.

Vanavond worden er maar liefst 45 returns gespeeld in de 2e voorronde van de Conference League. Dit betekent automatisch dat 45 clubs na vanavond zullen zijn uitgeschakeld voor Europees voetbal. FC Twente is 1 van de 90 clubs die vanavond in actie komen. Zij verdedigen in Zweden een minimale voorsprong. Daarnaast komt concurrent Portugal ook in actie en verdedigen 2 Belgische clubs een ruime voorsprong. In de lagere regionen van de coëfficiëntenranglijst bevinden zich een aantal landen al in de gevarenzone van totale Europese uitschakeling. Liechtenstein en San Marino hebben dit lot al moeten ondergaan. Zoals je van ons gewend bent, blikken wij voor op het programma van vanavond.

#5 🇳🇱 Nederland 52.300

Nederland maakt dit seizoen een serieuze kans om op plaats 5 te eindigen. Een plaatst dat recht geeft op 7 Europese startbewijzen waaronder 3 rechtstreekse tickets voor de Champions League. Het is dan wel van groot belang dat FC Twente en AZ ‘overzomeren‘. Zij zijn de 2 Nederlandse clubs welke nog niet verzekerd zijn van 6 groepswedstrijden. FC Twente had zichzelf vorige week al een hele goede dienst kunnen bewijzen door het gigantische overwicht dat ze hadden, uit te drukken in de score. Helaas bleven zij op 1-0 steken, waardoor het vanavond nog een hels karwei kan worden om de 3e voorronde te bereiken. Om 20.00 uur stipt beginnen de Tukkers in Zweden aan hun return tegen Hammarby IF. Een overwinning is goed voor 0.200 punt, maar veel belangrijker is de plaatsing voor de volgende ronde. Waarin de winnaar wacht tussen Kecskeméti TE en Riga FC, de Hongaren wonnen de eerste wedstrijd met 2-1. Voor AZ wacht in de derde voorronde de winnaar van FC Santa Coloma en FK Sutjeska Nikšić, waarbij de club uit Montenegro de thuiswedstrijd met 2-0 wist te winnen.

#7 🇵🇹 Portugal 46.816

De Portugezen gelden nog steeds als concurrent. Ook al is de huidige voorsprong van 5.484 coëfficiëntenpunt groot. Voor hen geldt ook dat het van groot belang is dat al hun clubs de voorrondes overleven. In de 2e voorronde van de Conference League is deze taak aan Vitória SC. De heenwedstrijd eindigde, na een waar spektakelstuk, in een 3-4 overwinning voor de Portugezen. Vanavond vindt de return om 21.15 uur plaats. Wanneer NK Celje uit Slovenië op bezoek komt. Op papier moet dit een te nemen horde zijn en Portugal 0.167 punt opleveren voor een overwinning.

#8 🇧🇪 België

Onze zuiderburen beleefde gisteren een slechte avond. Racing Genk leek na 5 minuten op rozen te zitten, nadat Servette FC een rode kaart kreeg. Tot 2 keer toe werd er echter een voorsprong weggeven, waarna de Zwitsers de strafschoppen beter wisten te nemen. Bij een overwinning was Genk zeker geweest van Europa League voetbal. Nu moeten zij echter in de derde voorronde EL zien af te rekenen met Olympiakos Piraeus en behoort volledige Europese uitschakeling nog tot de mogelijkheden. Vanavond lijkt een betere avond te worden voor de Belgische clubs. Daar zowel KAA Gent als Club Brugge een ruime voorsprong verdedigt. Gent verdedigt een 5-1 voorsprong in hun uitwedstrijd in Slowakije tegen MSK Žilina en Club verdedigt op haar beurt een 3-0 voorsprong in Denemarken tegen AGF Aarhus. Beide wedstrijden beginnen om 20.00 uur en mochten beide clubs weten te winnen dan levert dat 0.400 punt op.

Gevarenzone

Meerdere landen lopen een reëel risico om na vanavond Europees niet meer actief te zijn. Dit geldt vooral voor; #53 Andorra, #52 Wales, #51 Montenegro en #39 Noord-Ierland. Waarbij Wales en Montengro nog maar 1 ijzer in het vuur hebben.

#53 🇦🇩 Andorra 5.665

Andorra heeft vanavond nog 2 actieve clubs, maar beide staan wel voor een zware opgave. FC Santa Coloma moet in eigen huis een 0-2 opgelopen achterstand zien goed te maken. Mocht hen dat lukken dan betekent dat direct de uitschakeling van de laatste Montenegrijnse club en dan gaat Andorra, Montenegro voorbij op de ranglijst. De wedstrijd in Andorra begint om 17:00 uur. Ruim 3 uur later verdedigt Inter Club d’Escaldes een 2-1 voorsprong in Schotland. Vorige week wisten zij namelijk nog verrassend te winnen van Hibernian.

#52 wales-cl Wales 5.666

Wales moet het doen met nog slecht 1 club welke Europees actief is. Dit betreft wel een club met een van de mooiste clubnamen, Haverfordwest County AFC. Om 20.45 uur nemen zij het in eigen huis op tegen B36 Tórshavn uit Faeröer en moeten een 1-2 achterstand zien goed te maken.

#51 🇲🇪 Montenegro 5.708

Zoals gezegd is er slechts nog 1 Montenegrijnse club actief in Europa. FK Sutjeska Nikšić verdedigt vanavond wel een 0-2 voorsprong in Andorra. Mocht deze voorsprong voldoende blijken dan wacht in de volgende ronde AZ.

#39 noord-ierland-cl Noord-Ierland 9.208

De Noord-Ieren zijn vanavond het hoogst geplaatste land welke uitgeschakeld kan worden. Nadat nummer 36, Liechtenstein, vorige week al haar enige troef verloor. Noord-Ierland komt vanavond 3 keer in actie en heeft dus 3 kansen om de volgende ronde te bereiken. Dit belooft echter een fikse opgave te worden. Om 18:00 uur is het eerst aan Linfield FC om de eerder in eigen huis opgelopen 5-2 achterstand zien goed te maken in Polen tegen Pogoń Szczecin. Troef 2, Crusaders FC, speelt ook een uitwedstrijd. Zij nemen het om 19:00 uur in Noorwegen op tegen Rosenborg BK na vorige week met 2-2 gelijk te hebben gespeeld. Larne FC speelt vanavond om 20:30 uur in eigen huis tegen KF Ballkani. Zij liepen in Kosovo echter al tegen een 3-0 nederlaag aan. Het is dus zeer aannemelijk dat er na vanavond geen Noord-Ierse club meer actief is.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment