Vanavond start ‘eindelijk’ het Nederlandse coëfficiëntenseizoen! Wanneer FC Twente het in eigen huis opneemt tegen het Zweedse Hammarby IF. Dit betreft de heenwedstrijd in de 2e voorronde van de Conference League. FC Twente moet zodoende 3 voorrondes zien te overleven om zich uiteindelijk te plaatsen voor de groepsfase van de ECL. Dit is wel van (groot) belang voor het Nederlandse coëfficiënt. Het zal namelijk vrijwel niemand ontgaan zijn, dat we de huidige nummer 5 zijn op de coëfficiëntenranglijst. Wanneer ‘wij’ deze positie weten vast te houden tot en met het einde van het seizoen dan verdient Nederland 7 Europese startbewijzen voor het seizoen ’25/’26. Waarvan 3 rechtstreekse tickets voor de groepsfase van de Champions League. Uiteraard is de 6e plaats waarop Nederland vorig seizoen is geëindigd ook al een mooi resultaat. Mocht dat dit seizoen weer onze eindbestemming zijn dan krijgen we voor seizoen ’25/’26, 6 Europese startbewijzen waarvan 2 voor de groepsfase CL.

Om onze kansen aanzienlijk te vergroten zullen AZ en FC Twente de voorrondes moeten zien te overleven. Feyenoord (Groepsfase CL), PSV (Groepsfase EL) en Ajax (Groepsfase ECL) zijn namelijk al verzekerd van een Europees vervolg na de zomer. In onderstaand overzicht beschouwen we kort voor om de komende voorrondes waarin Nederland aantreedt. Uiteraard werpen we ook een blik op onze concurrentie uit Frankrijk en Portugal. België beleefde vorig jaargang een topseizoen en ook aan hun voorrondes besteden we aandacht.

#5 🇳🇱 Nederland 52.100

Nederland verdedigt een minimale voorsprong van 0.186 coëfficiëntenpunt op nummer 6, Frankrijk. Vanavond hebben we echter de kans deze voorsprong met 0.200 punt te vergroten. Tijdens de voorrondes kunnen er namelijk al coëfficiëntenpunten verdiend worden, echter dienen deze wel gehalveerd te worden. Een overwinning is zodoende goed voor 0.200 punt en een gelijkspel levert 0.100 punt op. FC Twente won vorig jaar de play-offs voor Europees voetbal en stroomt zodoende in de 2e voorronde van de Conference League in. Daarin nemen zij het vanavond om 20:00 uur in hun eigen Grolsch Veste op tegen Hammarby IF. Mochten de Tukkers over 2 wedstrijden de betere blijken dan wacht in de volgende ronde de winnaar van Kecskeméti TE en Riga FC. Wordt ook die ronde gewonnen dan wachten de play-offs waarvoor geloot wordt op 7 augustus. Zie ons artikel voor de volledige uitleg betreft de verschillende voorrondes.

AZ eindigde vorig seizoen als nummer 4 en plaatst zich zodoende voor de 3e voorronde van de Conference League. De Alkmaarders moeten dus 2 rondes zien te overleven om de groepsfase te bereiken. De derde voorronde wordt gespeeld op 10 en 17 augustus. AZ neemt het op tegen de winnaar van FK Sutjeska tegen FC Santa Coloma. Een op voorhand, te nemen horde. Zowel voor AZ als FC Twente geldt dat uitschakeling, definitieve uitschakeling betekent.

Ajax beleefde vorig jaar een teleurstellend seizoen en viel buiten alle prijzen. Als nummer 3 van Nederland treden zij aan in de play-offs van de Europa League. De Amsterdammers zijn dus zeker van een Europese groepsfase. Daar de verliezers van de play-offs EL instromen in de groepsfase van de ECL. Deze loting vindt ook plaats op 7 augustus en de wedstrijden worden gespeeld op 24 en 31 augustus. Wat voor Ajax geldt, geldt ook voor PSV echter dan een trede hoger. De Eindhovenaren eindigde vorig seizoen als 2e en plaatsten zich daardoor voor de voorrondes van de Champions League. Zij moeten 2 rondes zien te overleven om zich te plaatsen voor het Miljardenbal. Echter is PSV al verzekerd van de groepsfase van de Europa League. De verliezers van de derde voorronde CL in het League Path stromen namelijk in deze groepsfase in. Dat geldt ook voor alle verliezers van de play-offs. Uiteraard hoopt PSV zich te plaatsen voor de CL wat Nederland nog eens 0.800 bonuspunt op zou leveren.

Feyenoord is als kampioen van Nederland uiteraard rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Dit heeft Nederland al 0.800 bonuspunt opgeleverd. PSV kan er voor zorgen dat er nog eens 0.800 bonuspunt bij komt. ‘Belangrijker’ is echter dat AZ en FC Twente de groepsfase ECL bereiken zodat Nederland verzekerd is van 30 groepswedstrijden.

#6 🇫🇷 Frankrijk 51.914

Frankrijk dreigt voor het eerst sinds 2016 buiten de top5 te vallen, al is het seizoen uiteraard nog heel lang. De afgelopen 3 seizoenen behaalden zij echter minder punten dan Nederland. Doordat zij seizoen ’21/’22 nog als nummer 5 geëindigd zijn, hebben zij voor dit seizoen 2 rechtstreekse startbewijzen voor de Champions League. Paris Saint-Germain en RC Lens hebben zich als nummer 1 en 2 daarvoor geplaatst wat al 1.333 bonuspunt opgeleverd heeft. Olympique Marseille mag zich als nummer 3 van Frankrijk ook nog proberen te plaatsen voor de groepsfase CL. Zij stromen net als PSV in de derde voorronde in en zijn dus al verzekerd van de groepsfase EL.

Datzelfde geldt ook voor Stade Rennais en Toulouse. Zij hebben zich als nummer 4 en bekerwinnaar geplaatst voor de groepsfase Europa League en zijn dus verzekerd van minimaal 6 groepswedstrijden. Dat geldt dan weer niet voor Lille OSC. Zij moeten de play-offs van de Conference League zien te overleven om Europees actief te blijven dit seizoen. Frankrijk is dus al verzekerd van minimaal 30 groepswedstrijden.

#7 🇵🇹 Portugal 46.649

Na 3 seizoenen op een rij als nummer 6 te zijn geëindigd op de coëfficiëntenranglijst, moest Portugal vorig seizoen genoegen nemen met de 7e plaats. Dat betekent dat ze voor volgend seizoen 1 Europese startbewijs minder hebben en slecht 1 club rechtstreeks mogen afvaardigen aan de Champions League. Hun achterstand op de 6e plaats bedraagt op dit moment 5.265 coëfficiëntenpunt. Het zal dus een hels karwei worden om de 6e plaats te heroveren. Dit seizoen hebben ze echter nog de luxe van 2 directe plaatsen voor de groepsfase CL. SL Benfica en FC Porto zijn de gelukkigen en dat levert Portugal 1.333 bonuspunt op. Sporting Braga gaat zich daar als derde Portugese ploeg aan proberen toe te voegen. Zij moeten dan wel 2 voorrondes zien te overleven, maar zijn al verzekerd van de groepsfase EL.

Sporting Lissabon eindigde vorig seizoen teleurstellend als 4e en is zodoende ‘veroordeeld’ tot de groepsfase van de Europa League. Vitória SC (2e voorronde ECL) en FC Auroca (derde voorronde ECL) moeten respectievelijk 3 en 2 voorrondes zien te overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. Vitória neemt het in een tweeluik op tegen het Sloveense NK Celje. Terwijl Arouca het opneemt tegen SK Brann uit Noorwegen in de derde voorronde. Minimaal 4 Portugese clubs nemen dus deel aan een groepsfase. Wat betekent dat zij zijn verzekerd van minimaal 24 groepswedstrijden.

#8 🇧🇪 België 34.500

Onze zuiderburen beleefde vorig seizoen een droomseizoen en zijn daardoor gestegen naar de 8ste plaats op de ranglijst. Met een ruime voorsprong op nummer 9, Schotland, en een gigantische achterstand op de 7e plaats, bevinden zij zich in een soort niemandsland. In het seizoen ’21/’22 eindigden de Belgen nog buiten de Top10 waardoor de kampioen van vorig seizoen, Antwerp FC, voorrondes Champions League moet spelen. Net als nummer 2, RC Genk. Laatstgenoemde speelde afgelopen dinsdag al haar heenwedstrijd in de 2e voorronde. In Zwisterland speelde Gent met 1-1 gelijk tegen Servette FC. Antwerp hoeft alleen de play-offs te overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase CL en daardoor 0.800 bonuspunt veilig te stellen. Mochten zij niet weten te winnen dan wacht hen de groepsfase van de Europa League. Genk kan in theorie Europees uitgeschakeld worden, wanneer zij 3 voorrondes op een rij verliezen.

Union Sint-Gillis speelt op haar beurt in de play-offs van de Europa League en is daardoor zeker van minimaal de groepsfase van de Conference League. Dat geldt nog niet voor Club Brugge en Kaa Gent. Zij spelen beide vanavond de heenwedstrijd in de 2e voorronde van de Conference League en moeten dus 3 rondes zien te overleven. Brugge ontvangt in eigen huis het Deense AGF Aarhus en Gent op haar beurt MSK Žilina uit Slowakije. Vooralsnog is België dus pas verzekerd van 12 groepswedstrijden.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment