De tweede speelronde van de Champions League zit er op. België, Oekraïne en Nederland pakten allen 0.400 coëfficiënpunt, Turkije en Oostenrijk wisten geen punten bij te schrijven. We kijken nu vooruit naar de Europa League. Eerst een blik op de huidige stand:


# Land Coëf
8 be België 35.100
9 nl NEDERLAND 31.750
10 ua Oekraïne 31.500
11 tr Turkije 30.600
12 at Oostenrijk 29.725

Bekijk de complete UEFA coëfficiëntenranglijst.

De achterstand op België lijkt met 3.350 punten iets te groot. Oekraïne en Turkije volgen ons op de voet, en ook Oostenrijk moeten we niet uitvlakken. Aan AZ, Feyenoord en PSV vanavond de taak om die belangrijke punten binnen te harken.

nl Nederland

AZ en Feyenoord spelen thuis, maar wel tegen grootmachten Manchester United en FC Porto. Het is dus te hopen dat PSV sowieso punten pakt uit tegen Rosenborg. Ook in de Europa League geldt dat je 2 punten krijg voor winst en 1 voor gelijkspel. Uiteraard moet dit nog gedeeld worden door het aantal deelnemers per land. Vooraf zou je zeggen dat 2-, misschien 3 punten het maximaal haalbare is voor Nederland in de tweede groepsronde van de EL. Dat komt neer op tussen de 0.400 en 0.600 coëfpunten.

ua Oekraïne

Het is dus te hopen dat de concurrentie het rustig aan doet. Gelukkig heeft Oekraïne nog maar twee ijzers in het vuur. Maar met Dynamo Kiev wel een sterke, ze spelen tegen het Zwitserse Lugano. Deze poule wordt gecomplementeerd door Kopenhagen en Malmö, de kans is dus groot dat Kiev door stoot naar de volgende ronde. De andere deelnemer, Olexandriya, speelt thuis tegen Gent.

tr Turkije

De drie Turkse ploegen actief in de EL hebben een zware loting getroffen. Vanavond spelen echter alle drie de clubs thuis, en in de Turkse stadions kan het spoken. İstanbul Başakşehir treft Borussia Mönchengladbach, Besiktas kan aan de bak tegen het Engelse Wolves en Trabzonspor speelt tegen FC Basel. Geen makkelijke tegenstanders maar zoals gezegd kan het thuisvoordeel parten spelen.

at Oostenrijk

Oostenrijk heeft, net zoals Oekraïne, nog maar twee clubs in de EL die punten kunnen vergaren. Wolfsberg speelt thuis tegen AS Roma en LASK (in de poule bij PSV) kan in Portugal aan de bak tegen Sporting. Gezien de tegenstanders een mooie kans voor Nederland om Oostenrijk voorlopig achter zich te laten.

Een overzicht van alle wedstrijden, incl. tijdstippen, vind je op de Speelschema pagina.