Vrijdagmiddag om 13:00 begon de loting voor de groepsfase van de Europa League. Natuurlijk zaten de Nederlandse clubs AZ (Pot 4), Feyenoord (Pot 3) en PSV (Pot 2) in de koker. Maar ook belangrijk: in welke poules komen clubs uit de concurrerende landen België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk uit? We hebben een overzicht gemaakt.

#8 be België (4/5) – 33.700 punten

  • Standard Luik: england Arsenal, de Eintracht Frankfurt en pt Vitória SC
  • AA Gent: de VfL Wolfsburg, fr Saint-Étienne en ua PFK Oleksandrija

Conclusie: een ongelooflijk zware loting voor de Belgische ploegen. Met de topploegen uit Engeland, Duitsland en Frankrijk lijkt op voorhand plaatsing voor de volgende ronde zeer lastig.

#9 ua Oekraïne (3/5) – 30.700 punten

  • Dynamo Kiev: dk FC Kopenhagen, se Malmö en ch Lugano
  • PFK Oleksandrija: de VfL Wolfsburg be AA Gent en fr Saint-Étienne

Conclusie: Dynamo Kiev lijkt zeker door te gaan in deze relatief makkelijk poule. Misschien moeten we deze club zelfs als outsider zien. Van Oleksandrija verwachten we niet zoveel.

#10 tr Turkije (4/5) – 30.400 punten

  • Istanbul Başakşehir: it AS Roma, de Borussia Mönchengladbach en at Wolfsberger AC
  • Beşiktaş: pt SC Braga, england Wolverhampton Wanderers en sk Slovan Bratislava
  • Trabzonspor: ch FC Basel, ru Krasnodar en es Getafe

Conclusie: De drie Turkse clubs hebben het in ieder geval niet getroffen met de loting. Met enkele subtoppers uit grote voetballanden en outsiders zoals Krasnodar en FC Basel. Onze verwachting is daarom dat de Turken geen topseizoen gaan draaien met het behalen van coëfficiëntenpunten.

#11 nl Nederland (4/5) – 30.350 punten

  • PSV:  pt Sporting CP, no Rosenborg en at LASK Linz
  • Feyenoord: pt FC Porto, ch Young Boys en scotland Rangers
  • AZ: england Manchester United, kz Astana, rs Partizan

Conclusie: PSV en AZ mogen blij zijn met de loting. De Eindhovenaren moeten zeker tweede kunnen worden in deze poule, terwijl ze ook nog het Oostenrijkse LASK kunnen uitschakelen. Doordat AZ in Pot 4 was ingedeeld is deze loting prima. Een mooi affiche op Old Trafford en het zal moeten afrekenen met de twee clubs uit het Oosten. Feyenoord zal het naar verwachting wat zwaarder krijgen. Porto is een kandidaat voor de eindzege en Rangers uit Pot 4 loten is ook niet ideaal. Toch liggen er zeker kansen voor de Rotterdammers.

#12 at Oostenrijk (3/5) – 28.525 punten

  • LASK Linz: pt Sporting CP, nl PSV en no Rosenborg
  • Wolfsberger AC: it AS Roma, de Borussia Mönchengladbach en tr Istanbul Başakşehir

Conclusie: De verwachting is dat de twee Oostenrijkse ploegen het zeer zwaar gaan krijgen in deze poules. Dé kans voor Nederland dit jaar om extra uit te lopen!

Zeker gezien de loting van de concurrentie lijkt dit op voorhand een prima EL loting voor Nederland. De speeldata worden binnenkort bekend gemaakt.

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment