Een wisselvallige Europese week voor het Nederlands voetbal. Feyenoord dat weer geen punt(en) pakt tegen Atléti, PSV met een heerlijke (late) overwinning in Sevilla, AZ houdt alles in eigen hand en Ajax moet hopen op de Conference League. In deze nabeschouwing blikken we terug op de vijfde speelronde van de Europese toernooien.

Stuivertje wisselen

We beginnen op dinsdag: Feyenoord – Atlético Madrid. Hier kunnen we kort over zijn, de Rotterdammers verloren namelijk redelijk kansloos met 1-3. Snel door naar woensdag toen PSV het in en tegen Sevilla opnam. Na een 2-0 achterstand zorgde Lucas Ocampos voor de ommekeer. De Argentijn pakte zijn tweede gele kaart en de wissels van Peter Bosz maakten er 2-3 van. Door dit resultaat is PSV door naar de knock-out fase van de Champions League. 0.400 coëfficiëntpunten voor de overwinning en 1.000 bonuspunt voor plaatsing. Een heerlijke avond waardoor we woensdagavond plek 5 weer overnamen van Frankrijk. PSG speelde namelijk, in de laatste minuut na een dubieuze penalty, gelijk tegen Newcastle. En RC Lens verloor kansloos tegen Arsenal (6-0). Dat betekende slechts 0.167 punt voor Frankrijk. De stand na woensdagavond (punten CL):

  • #5 🇳🇱 Nederland 57.900 (+1.400)
  • #6 🇫🇷 Frankrijk 57.664 (+0.167)

Donderdag gehaktdag

Waar Nederland de vorige jaren vooral op donderdag punten behaalde zijn de rollen nu omgedraaid. Wij hebben nu namelijk alleen Ajax (EL) en AZ (ECL) actief terwijl Frankrijk vier zeer hete ijzers in het vuur heeft: Olympique Marseille, Stade Rennes, Toulouse (allen EL) en Lille (ECL).

Niet alleen in de Champions League, ook in de Europa- en Conference League zijn bonuspunten te behalen bij het bereiken van de volgende ronde (bekijk hier de puntentelling). Niet zoveel als in de CL, maar toch. Spoiler alert: Frankrijk gaat hier flink mee scoren.

Laten we met goed nieuws beginnen: AZ heeft de volgende tussenronde van de ECL volledig in eigen hand! Het won namelijk zelf met 1-0 van Zrinjski (ja die ploeg uit Bosnië waar ze 0-3 voorstonden en uiteindelijk nog 4-3 verloren). Daardoor hoeft het de laatste wedstrijd alleen te winnen in Warschau tegen Legia. Klinkt natuurlijker makkelijker dan gedaan maar het is niet onmogelijk, thuis wonnen de Alkmaarders met 1-0. AZ mag een bosje bloemen sturen naar Birmingham, want Aston Villa deed daar haar sportieve plicht daar Legia met 2-1 te verslaan. Als Legia een punt had gepakt lag AZ er nu al uit.

Een toernooi hoger komen we bij Ajax uit. De Amsterdammers zagen voor de wedstrijd tegen Marseille dat Brighton van AEK had gewonnen. Missie duidelijk: winnen in Frankrijk en in eigen huis van de Grieken, en je wordt 2e in de poule. En misschien wel belangrijker: Frankrijk scoort via Marseille dan een stuk minder punten, het zou dus dubbel kunnen werken. Het werd echter 4-3 voor Marseille waardoor Ajax nu hoogstens derde kan worden. Het moet dan thuis winnen van AEK. De derde plek in de EL betekent door naar de tussenronde van de ECL. Een troostprijs maar ook daar zijn genoeg coëfficiëntpunten te behalen!

Dan naar Frankrijk: Stade Rennes zegt bij veel volgers misschien niet veel, maar ze staan bovenaan in een poule met Villarreal, Panathinaikos en Maccabi Haifa. Die laatste ploeg werd met 0-3 weggezet waardoor Rennes in de laatste wedstrijd met Villarreal onderling beslist wie er #1 en #2 wordt.

Ook Toulouse doet het verassend goed in een Europa League groep met Liverpool, Royale Union en LASK. Het heeft in de laatste wedstrijd genoeg aan een puntje tegen de Oostenrijkers om 2e te worden. Marseille slaan we snel over.

Door naar de Conference League waar we de poule van Lille met extra grote interesse volgen. Natuurlijk omdat er een Franse ploeg in zit maar vooral vanwege het sprookje uit de Faeröer: KÍ Klaksvík. Met vier punten uit de eerste drie duels begon Klaksvík goed maar na de vijfde groepswedstrijd is het uitgeschakeld. Lille won wel weer en is zeker van #1 of #2. In het laatste duel speelt Lille thuis tegen KÍ Klaksvík. Daar gaan we met aardig wat volgers heen om Klaksvík te supporten. Ook geinteresseerd? Stuur ons een mailtje of berichtje via Twitter. De stand na donderdagavond (punten EL & ECL):

  • #5 🇫🇷 Frankrijk 59.664 (+2.000)
  • #6 🇳🇱 Nederland 59.300 (+0.400)

Check ook de volledige ranglijst. Een overzicht van het aantal behaalde punten Europese speelronde #5:

Club 🇳🇱PuntenBonusTotaal
Feyenoord0.0000.000 0.000
PSV0.4001.0001.400
Ajax0.0000.0000.000
AZ0.4000.0000.400
Totaal1.800
Club 🇫🇷Punten Bonus Totaal
PSG0.166 0.000 0.166
RC Lens0.0000.0000.000
Olympique Marseille0.3330.3330.666
Stade Rennes0.3330.3330.666
Toulouse0.1660.0000.166
Lille0.3330.1660.500
Totaal2.166

Mogelijke tegenstanders Nederlandse clubs

De kans dat er vier Nederlandse clubs overwinteren is nog steeds aanwezig. Feyenoord (tussenronde EL) en PSV (knock-out CL) zijn daar al zeker van. Ajax en AZ (beiden tussenronde ECL mogelijk) moeten hun laatste wedstrijd nog winnen. Ondanks dat er dus nog een (laatste) groepswedstrijd moet worden gespeeld kunnen we al bekijken wie de mogelijke tegenstanders zijn van de Nederlandse clubs.

PSV

Achtste finale CL, treft #1 uit groepsfase CL.

🇩🇪 Bayern München*
🇪🇸 Real Madrid*
🇪🇸 Real Sociedad / 🇮🇹 Internazionale
🇪🇸 Atlético Madrid / 🇮🇹 Lazio Roma
🇩🇪 Borussia Dortmund / 🇫🇷 PSG
engeland-cl Manchester CIty*
🇪🇸 FC Barcelona / 🇺🇦 Shakhtar Donetsk
* Zeker van #1
PSV kan Arsenal niet loten

Feyenoord

Tussenronde EL, treft #2 uit groepsfase EL.

🇩🇪 SC Freiburg / engeland-cl West Ham United
engeland-cl Brighton / 🇫🇷 Marseille
schotland-cl Rangers / 🇪🇸 Real Betis / 🇨🇿 Sparta Praag
🇵🇹 Sporting*
🇫🇷 Toulouse / 🇧🇪 Royale Union
🇪🇸 Villarreal / 🇫🇷 Stade Rennes
🇮🇹 AS Roma / 🇨🇿 Slavia Praag
🇦🇿 Qarabag / 🇳🇴 Molde
*Zeker van #2

Ajax

Bij winst op AEK: tussenronde ECL, treft #2 groepsfase ECL.

🇸🇮 Slovan Bratislava / 🇫🇷 Lille
🇮🇱 Maccabi Tel Aviv / 🇧🇪 KAA Gent
🇭🇷 Dinamo Zagreb / 🇰🇿 FC Astana / 🇽🇰 FC Ballkani
🇳🇴 Bodo/Glimt / 🇧🇪 Club Brugge
🇵🇱 Legia Warschau**
🇭🇺 Ferencvaros / 🇧🇪 KRC Genk
🇩🇪 Eintracht Frankfurt*
🇧🇬 Ludogorets / 🇹🇷 Fenerbahce / 🇩🇰 Nordsjaelland
*Zeker van #2
**Als AZ wint van Legia kan Ajax AZ niet loten

AZ

Bij winst op Legia Warschau: tussenronde ECL: treft #3 groepsfase EL.

🇬🇷 Olympiakos / 🇷🇸 TSC
🇬🇷 AEK Athene**
🇨🇿 Sparta Praag / schotland-cl Rangers / 🇪🇸 Real Betis / 🇨🇾 Aris Limassol
🇦🇹 Sturm Graz / 🇵🇱 Rakow
🇧🇪 Royale Union / 🇫🇷 Toulouse / 🇦🇹 LASK
🇬🇷 Panathinaikos / 🇮🇱 Maccabi Haifa
🇨🇭 Servette*
🇳🇴 Molde / 🇦🇿 Qarabag
*Zeker van #3
**Als Ajax wint van AEK kan AZ Ajax niet loten

Tot over twee weken!

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment