Met het bereiken van de knock-out fases wordt de spoeling steeds dunner. Zo kwam alleen Ajax in actie namens Nederland deze week. Frankrijk en Portugal hebben meer ijzers in het vuur. Kleine spoiler: onze concurrenten behaalden ook deze week meer punten.

Chasse patate

Om in wielertermen te spreken: Nederland zit momenteel vol in de chasse patate. Dat wil zeggen: de achtervolging op Frankrijk lijkt dit seizoen kansloos en we moeten zorgen dat we de voorsprong op Portugal groot genoeg houden. Een blik op de punten deze week:

# LandPunten (deze week)Verschil
🇫🇷 Frankrijk64.997 (1.167)+ 3.697
🇳🇱 Nederland61.300 (0.200)
🇵🇹 Portugal55.482 (0.333)– 5.818
Volledige ranglijst

Hoe kwamen deze punten tot stand?

Club 🇫🇷PuntenBonus
PSG+0.333+0.167
Olympique Marseille+0.333
Lille+0.333
Club 🇳🇱
Ajax+0.200
Club 🇵🇹
Sporting+0.167
Benfica+0.167

We houden Frankrijk het liefst zo dicht mogelijk in de buurt. Maar deze ronde presteerden de Franse clubs wel erg goed. PSG kwalificeerde zich voor de kwartfinale van de Champions League en ook Marseille en Lille lijken daar zeker van in respectievelijk de Europa- en Conference League. Marseille won namelijk met 4-0 van Villarreal (deze hadden we niet zien aankomen) en Lille met 0-3 van Sturm Graz. De returns lijken daardoor een formaliteit.

Ajax hield Aston Villa thuis knap op een 0-0 gelijkspel, waar er zelfs nog meer in het vat zat. Donderdag speelt Ajax de return in Birmingham, een overwinning zou een stunt zijn. En mogelijk ook, afhankelijk van het resultaat van PSV woensdag, de laatste redding voor Nederland.

De twee Portugese clubs die deze week in actie kwamen speelden beiden gelijk. Sporting tegen Atalanta en Benfica tegen Rangers. Beiden clubs speelden thuis dus hopelijk krijgen ze het donderdag erg zwaar in Bergamo en Glasgow. Porto verdedigt daarvoor nog een 1-0 voorsprong in Londen tegen Arsenal. Maar het zou zomaar kunnen dat Portugal uitgespeeld is eind volgende week.

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment