De terugwedstrijden van Europese speelrondes zijn altijd het mooist: er vallen beslissingen. Met twee Nederlandse, vier Franse en vier Portugese clubs in actie was het weer erg spannend in onze coëfficiëntenregio. In dit artikel blikken we terug op de prestaties van deze ploegen. Tipje van de sluier: ondanks dat Frankrijk drie clubs is verloren zijn zowel de Fransen als de Portugezen uit/ingelopen op Nederland.

Plek 6 is ook mooi

In onze vorige nabeschouwing benoemden we het al even: we zijn met dit account erg optimistisch ingesteld maar moeten nu onderhand toch concluderen dat plaats 6 op de ranglijst het hoogst haalbare is dit seizoen. Er moet nu gefocust worden om het gat met nummer 7 Portugal zo groot mogelijk te maken. Hoe groot is die voorsprong ook alweer?

# LandPunten (deze week)Verschil
#5 🇫🇷 Frankrijk63.831 (+1.000)+2.731
#6 🇳🇱 Nederland61.100 (+0.600)
#7 🇵🇹 Portugal55.149 (+1.333)-5.951

Zoals je in bovenstaande tabel kan zien hebben Frankrijk én Portugal meer punten gepakt dan Nederland deze week. In theorie kan Nederland Frankrijk nog inhalen maar kan het ook nog ingehaald worden door Portugal. In de praktijk zijn beide gevallen echter erg onwaarschijnlijk, dit zal ook de eindrangschikking zijn van dit seizoen. De vraag is: hoeveel punten eindigen we achter Frankrijk en wat wordt de marge op Portugal?

Volgend seizoen raakt Frankrijk 11.666 punten kwijt (van seizoen 19/20) en Nederland 9.400, een verschil van 2.266. Het is dus belangrijk om de Fransen in het vizier te houden. Portugal verliest er 10.300 en daar hoeft Nederland zich dus geen zorgen om te maken. Voor de toekomst is het natuurlijk wel fijn als je een flinke voorsprong opbouwt.

We kijken ook nog even hoe de punten zijn opgebouwd deze week:

Club 🇫🇷 PuntenBonus
RC Lens0.000
Stade Rennes0.333
Toulouse0.167
Olympique Marseille0.3330.167
Club 🇳🇱
Ajax0.400
Feyenoord0.200
Club 🇵🇹
FC Porto0.333
SC Braga0.333
Benfica0.1670.167
Sporting0.1670.167

Bijltjesdag

We noemden het al even in de inleiding: Frankrijk is donderdag drie clubs verloren! Ze houden er echter ook nog drie over want de score voor deze speelronde was 6/6. Portugal verloor alleen Braga en Feyenoord kon namens Nederland weer niet winnen van AS Roma. Een overzicht van de overgebleven clubs per land:

#5 🇫🇷 Frankrijk(3/6)
CLPSG
ELOlympique Marseille
ECLLille
#6 🇳🇱 Nederland(2/5)
CLPSV
ECLAjax
#7 🇵🇹 Portugal(3/6)
CLFC Porto
ELSporting CP
ELBenfica

Hoe nu verder?

Over twee weken staan de terugrondes van de Champions League op het programma. PSG lijkt door te komen tegen Real Sociedad (heen 2-0), bij PSV wordt het spannend (1-1 tegen Dortmund) en in Londen is het te hopen dat Arsenal niet verzaakt (1-0 verloren in Porto).

Verder staan de loting van de Europa- (12:00 uur) en Conference League (13:00 uur) op het programma. We hopen hier natuurlijk op een lastige loting voor onze concurrentie en een gunstige draw voor Ajax. Wij dachten aan een achtste finale tegen Lille, maar jullie waren het hier niet helemaal mee eens (zie daar ook alle mogelijke tegenstanders van Ajax).

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

Write A Comment