Zaterdag is het dan eindelijk zover: Lyon neemt het in de kwartfinale van de Champions League op tegen Manchester City. Buiten dat het natuurlijk een prachtig affiche is, is dit voor voetbalminnend Nederland een enorm belangrijk duel. Bij winst van The Citizens is het namelijk zo dat Ajax automatisch geplaatst is voor de poulefase van de Champions League. Plaatsing voor de poulefase van de Champions League levert maar liefst vier bonuspunten op, dit aantal dient wel nog te worden gedeeld door het aantal Europees spelende teams. Dit zijn er in het geval van Nederland vijf. Er kunnen dus 0.800 coëfficiëntpunten worden bijgeschreven (4/5=0.800).


Olympique Lyon

Zoals bij velen bekend is Ajax automatisch geplaatst voor de poulefase wanneer de winnaar van de Champions League via de competitie al geplaatst is voor de Champions League poulefase. Daar Napoli in de vorige ronde werd uitgeschakeld door Frenkie en co, is Lyon de enige overgebleven club die zich níét voor de Champions League heeft geplaatst (het eindigde namelijk slechts zevende in de Ligue 1 competitie).

Mocht Olympique Lyon doorgaan naar de volgende ronde (quote: 9.00), dan zullen ze het op moeten nemen tegen topfavoriet Bayern München. In de finale zouden ze vervolgens de winnaar uit het duel tussen RB Leipzig en PSG kunnen treffen. Mocht Lyon City vanavond uitschakelen dan is de weg naar CL winst dus alsnog erg lastig.

Underdog?

Volgens de vele kenners is Manchester City topfavoriet (quote: 1.19) voor de ontmoeting. De Engelse grootmacht snakt al jaren naar een Europese hoofdprijs, dat is dit jaar niet anders. Echter, hetzelfde dacht Juventus en zij werden door de Fransen uit het toernooi geknikkerd. Het was Memphis Depay die zijn rentree maakte en met een heerlijke panenka een belangrijk aandeel had. Daarnaast, uit de laatste twee ontmoetingen met City haalde Lyon vier punten. In de Champions League 2018/19 zaten de twee clubs namelijk bij elkaar in de groep. City werd uiteindelijk wel eerste, gevolgd door Lyon.

Ook ligt de Franse competitie al een tijdje stil. De Franse en de Nederlandse competities zijn één van de weinige competities die niet afgemaakt. De vraag is of de Fransen hierdoor wedstrijdritme missen, of dat ze juist topfit en opgetraind aan de aftrap zullen verschijnen. Gezien de laatste resultaten in de Champions League kan dat wel eens de doorslag geven. Zo wonnen clubs uit landen waar de competitie al eerder was afgelopen t.o.v. bijv. Italië en Spanje.

Coëfficiëntenfeestje?

Zaterdagavond wordt om 21.00 uur in Lissabon over één wedstrijd beslist wie de halve finale gaat halen. Is het Memphis Depay met zijn Olympique Lyon? Of kan Nederland het eerste coëfficiëntenfeestje van het nieuwe seizoen vieren door de overwinning van Pep’s City. De wedstrijd staat overigens onder leiding van de Nederlandse Danny Makkelie.