Update 18-08: we hebben een nieuw artikel geschreven over welke tegenstanders Ajax kan treffen, mocht Olympique Lyon de Champions League winnen.Update 15-08: onderstaand artikel is op 29 juni, voor de achtste finales, geschreven. Inmiddels is duidelijk dat Napoli is uitgeschakeld en Lyon de halve finale heeft bereikt. De ploeg van Memphis Depay speelt woensdag tegen Bayern München. Kortom: mocht Lyon de halve finale- en vervolgens de finale tegen RB Leipzig/PSG óók winnen dan moet Ajax nog play-offs spelen om in de groepsfase van de CL 2020/21 te komen. Wordt Lyon uitgeschakeld dan is Ajax gewoon geplaatst voor de poulefase van de CL.


Dat het voetbalseizoen 2019/2020 als een bijzonder seizoen de boeken ingaat is al langer duidelijk, maar ondanks het besluit om de Eredivisie vroegtijdig te beëindigen heeft niet iedere club duidelijkheid over de gevolgen die het afgelopen voetbalseizoen op het seizoen 2020/2021 gaan hebben. In 2018 en 2019 was het al zo dat de kampioen van de Eredivisie zich niet langer direct voor de groepsfase van de Champions League plaatste, maar ook in 2020 is dit nog geen zekerheid. Dankzij de goede prestaties van Ajax in de Champions League 2018/2019 is de kans groot dat Ajax zich wel direct plaatst, maar alles hangt af van de uiteindelijke winnaar van de Champions League finale die op zondag 23 augustus in Lissabon gespeeld wordt.

Hoe is Ajax in deze situatie terecht gekomen?

Tot en met seizoen 2017/2018 was het nog zo dat de twaalf landen met de hoogste notering op de UEFA Coëfficiënten ranglijst zeker waren van minstens één ticket dat recht gaf op directe plaatsing in de groepsfase van de Champions League. Vanaf 2018 veranderde dat en sindsdien geldt dat alleen de tien beste Europese voetballanden volgens deze ranglijst recht hebben op minimaal een ticket voor directe plaatsing in de groepsfase. Nederland stond op dat moment veertiende in de lijst en was daarmee ver verwijdert van een ticket voor de groepsfase. De goede prestaties van Ajax in de Champions League in 2018/2019 zorgde ervoor dat Nederland naar de elfde plaats klom. Nog steeds een te plaats te laag, zou je dus denken. Maar gelukkig voor het Nederlands voetbal is er een uitzondering op de regel: als de winnaar van de Champions League zich ook via de eigen competitie direct voor de groepsfase van de volgende editie van de Champions League plaatst, gaat dit ticket naar het land dat op de elfde plaats in de ranglijst staat. In de praktijk gebeurt dit altijd en is Ajax dus zo goed als zeker van deelname aan de groepsfase, maar toch bestaat er een minieme kans dat Ajax in de play-offs zal uitkomen.

Hoe Ajax directe plaatsing kan mislopen

Om directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League mis te lopen moet er heel wat gebeuren. Wanneer de Champions League wordt vervolgd zijn er nog 12 teams in de race voor de titel: Atlético Madrid, RB Leipzig, Atalanta Bergamo en PSG zijn al geplaatst voor de volgende ronde. Er moeten nog vier wedstrijden gespeeld worden om te bepalen welke andere teams de kwartfinales bereiken:

  • 🇮🇹 Juventus – 🇫🇷 Olympique Lyonnais (0-1)
  • 🇩🇪 Bayern München – 🇬🇧 Chelsea (3-0)
  • 🇬🇧 Manchester City – 🇪🇸 Real Madrid (2-1)
  • 🇪🇸 Barcelona – 🇮🇹 Napoli (1-1)

Alleen als het team dat de Champions League wint, zich niet direct plaatst voor de groepsfase van de Champions League in de eigen competitie, wordt Ajax veroordeeld tot de Play-offs. Een deel van de bovenstaande teams is al zeker van plaatsing, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder vind je een overzicht van de teams die zich al geplaatst hebben, zich niet geplaatst hebben en de clubs die in theorie directe plaatsing nog kunnen mislopen.

Met zekerheid geplaatst

Bayern München en PSG zijn als kampioenen al verzekerd van deelname aan de volgende ronde van de Champions League. RB Leipzig is als nummer drie in de competitie ook zeker van een plaatsje in het miljardenbal. Real Madrid heeft met een voorsprong van twintig punten ook een veilige marge opgebouwd en is er sowieso weer bij.

Definitief niet geplaatst

Van alle teams is alleen Olympique Lyon met zekerheid niet geplaatst voor de Champions League. De ploeg van Memphis Depay is als zevende geëindigd in de Ligue 1, die vanwege de coronacrisis eerder werd beëindigd.

Waarschijnlijk geplaatst

Juventus is als koploper 21 punten verwijderd van de vijfde plaats en kan dit eigenlijk niet meer weggeven. Atalanta heeft met tien wedstrijden te spelen nog een voorsprong van negen punten en lijkt zich dus wel te plaatsen voor de volgende editie van de Champions League.

Barcelona staat met achttien punten voorsprong ook zo goed als zeker in de volgende ronde, aangezien er nog maar zes wedstrijden te spelen zijn. Atlético Madrid staat op een derde plaats en met een gat van vier punten naar de nummer vier Sevilla en zelfs zeven punten naar de nummer vijf Villareal, lijkt het er niet op dat de Madrilenen die nog weggeven in de resterende zes wedstrijden.

Manchester City heeft een voorsprong van elf punten en een wedstrijd minder gespeeld, ook voor hen lijkt plaatsing een zekerheidje. Chelsea is daarentegen niet zeker, met een gat van slechts twee punten naar de nummer vijf Wolverhampton Wanderers is daar nog alles mogelijk, al heeft Chelsea wel een wedstrijd tegoed.

Waarschijnlijk niet geplaatst

Napoli moet nog twaalf punten goedmaken op Atalanta om de top vier van de Seria A te bereiken. Met slechts tien wedstrijden te spelen lijkt dit een bijzonder zware klus te worden voor de Napolitanen.

Conclusie: Lyon of Napoli moet de CL niet winnen

Na alle resterende clubs besproken te hebben blijkt de conclusie dat waarschijnlijk alleen Lyon en Napoli een gevaar zouden vormen voor de directe plaatsing van Ajax. Beide clubs moeten de kwartfinale nog bereiken en zullen een zeer zware kluif hebben aan de tegenstander, respectievelijk Juventus en FC Barcelona.