Vanaf volgend seizoen gaat het Europese clubvoetbal volledig op de schop. Ten eerste verandert de volledige opzet van alle drie de toernooien. De ‘traditionele’ 8 groepen van 4 worden vervangen door het Zwitserse model, waarin 36 clubs worden gerangschikt op 1 grote ranglijst. Hierdoor overzomeren er meer clubs wat als gevolg heeft dat de ticketverdeling ook wijzigt. Ten tweede verandert de Coëfficiëntenpuntentelling. De wedstrijdpunten blijven gelijk maar de bonuspunten wijzigen flink, waardoor er vooral in de Champions League meer punten te behalen zijn.

Onderdeel van de wijziging van de gehele opzet is de toewijzing van de tickets van titelhouders. De winnaars van de Champions- en Europa League plaatsen zich voor de groepsfase van de CL en de winnaar van de Conference League voor de groepsfase van de EL. Dit principe blijft ongewijzigd, maar wanneer de betreffende club zich al geplaatst heeft via de eigen competitie dan schuift dit ticket door. Dit doorschuiven wijzigt en wel als volgt:

 • Wanneer de winnaar van de CL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de kampioen van de nummer 11 van de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich als kampioen geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL. Dit seizoen had dit ticket naar Dinamo Zagreb gegaan in plaats van naar de kampioen van Schotland, Celtic FC.
 • Wanneer de winnaar van de EL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de nummer 3 van de nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL. Dit seizoen had Benfica dit ticket gekregen, mits Eintracht Frankfurt zich via de eigen competitie had geplaatst.
 • Wanneer de winnaar van de ECL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de EL. Dan ging dit ticket in de huidige situatie naar de bekerwinnaar van de nummer 7 op de coëfficiëntenranglijst. Vanaf het seizoen ’24/’25 gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de EL.

Laatstgenoemde wijziging kan invloed hebben op Nederland, daar Ajax in aanspraak komt voor het betreffende vrij te komen ticket.

Huidige ticketverdeling Nederland

De huidige ticketverdeling in Nederland mag onderhand als basiskennis gezien worden. Mocht dat echter niet het geval zijn, dan bij deze;

 • De kampioen plaatst zich voor de Champions League (PSV).
 • De nummer 2 plaatst zich ook voor de Champions League (Feyenoord).
 • De nummer 3 plaatst zich voor de 3e voorronde van de Champions League en is minimaal verzekerd van de Europa League (Twente/AZ).
 • Aangezien Feyenoord de beker heeft gewonnen, plaatst de nummer 4 zich voor de Europa League (AZ/Twente).
 • De nummer 5 plaatst zich voor de 2e voorronde van de Europa League (Ajax/FC Utrecht/NEC).
 • De winnaar van de play-offs (Nummer 6 tot en met 9) plaatst zich voor de 2e voorronde van de Conference League.

Nederland is dus zeker van minimaal 2 clubs in de Champions League en 2 clubs in de Europa League. Wat goed is voor minimaal 32 groepswedstrijden. In het slechtste geval zijn dit de enige 4 clubs die overzomeren, daar de nummer 5 en 6 Europees uitgeschakeld kunnen raken in de voorrondes.

Wanneer Ajax echter als 5e eindigt, dan bestaat er een kans dat een 5e Nederlandse club zich voegt bij de zekere overzomeraars. Dat zou betekenen dat we verzekerd zijn van minimaal 40 groepswedstrijden. Deze vlieger gaat alleen op bij Ajax, omdat alle andere Nederlandse gegadigden te laag staan op de clubranglijst.

Mogelijke scenario’s

Mocht de winnaar van de Conference League zich via de eigen competitie al geplaatst hebben voor de Champions- of Europa League, dan gaat het ticket voor de Europa League naar “de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de EL.” Kijkend naar de ticketverdeling kunnen we alle clubs uit de top5-landen al wegstrepen, aangezien zij geen clubs in de voorronde van de Europa League hebben.

Wanneer we de Clubranglijst opschonen (alle clubs uit een top5 land uitsluiten) ziet de Top5 er als volgt uit:

 1. 🇵🇹 SL Benfica 79.000
 2. 🇵🇹 FC Porto 77.000
 3. 🇳🇱 AJAX 67.000
 4. 🇧🇪 Club Brugge 63.000
 5. 🇺🇦 Shaktar Donetsk 63.000

SL Benfica is al zeker van de 2e plaats in Portugal en is daarmee geplaatst voor de voorrondes van de Champions League. Mochten zij daarin uitgeschakeld worden dan zijn ze al verzekerd van Europa League voetbal. Al is de kans heel groot dat ook Benfica zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League, daarover later meer.

FC Porto is dus de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich eventueel kan plaatsen voor de voorrondes van de Europa League. Op dit moment bezet FC Porto de 3e plaats in de competitie en spelen zij nog de finale van de beker. In Portugal gaat de winnaar van de beker er met het enige rechtstreekse ticket van de EL van door. De finale wordt gespeeld tussen Sporting Portugal en FC Porto. Sporting heeft zich als kampioen al geplaatst voor de Champions League. Mocht Porto de beker dus niet winnen, dan schuift het EL ticket door naar de nummer 3 op de ranglijst. Welke op dit moment ook in bezit is van Porto. Hun voorsprong op nummer 4, SC Braga, bedraagt slechts 1 punt met nog 2 wedstrijden te gaan. Saillant detail, SC Braga – FC Porto staat op het programma op de laatste speeldag.

Club Brugge kan eventueel nog over Ajax heen wippen. Dan moeten zij zich wel plaatsen voor de finale (heenwedstrijd ging met 3-2 verloor in Italië tegen Fiorentina) en in de finale minimaal gelijk spelen (na 120 minuten) of winnen. Bij winst van de finale plaatsen zij zich echter rechtstreeks voor de Europa League. Mochten zij in de top2 eindigen dan schuift dit ticket door. Mochten zij buiten de top2 eindigen, dan maakt Club zelf gebruik van dit ticket.

Shakhtar Donetsk en alle lager geklasseerde clubs zijn of al Europees uigeschakeld of staan op te grote achterstand om Ajax nog in te halen. Het nodige scenario ziet er dan ook als volgt uit:

 • Ajax eindigt als nummer 5 in de Eredivisie.
 • FC Porto wint of de beker en/of eindigt als nummer 3 in de Portugese competitie.
 • De winnaar van de Conference League heeft zich via de eigen competitie al geplaatst voor de Champions- of Europa League.
 • Club Brugge haalt Ajax niet in op de clubranglijst.

Conference League

De Conference League kent nog slechts 4 kanshebbers op de eindoverwinning; Club Brugge, Fiorentina, Olympiakos en Aston Villa. Vorige week wist Fiorentina in eigen huis met 3-2 te winnen van Club Brugge en wist Olympiakos te stunten in Engeland, door met 2-4 te winnen bij Aston Villa. De returns worden deze week gespeeld; Club Brugge – Fiorentina op woensdag en Olympiakos – Aston Villa op donderdagavond.

Het gewenste scenario is eenvoudig, “De winnaar van de Conference League moet zich via de eigen competitie plaatsen voor de Champions- of Europa Leaue”. Alleen dan schuift het ticket door naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de EL.

 • Het meest gunstige scenario zou zijn dat Aston Villa de Conference League wint. Zij bezetten op dit moment de 4e plaats in de Premier League, welke recht geeft op Champions League voetbal. In theorie kan Villa nog afzakken naar de 5e plaats op de ranglijst. Doordat Liverpool de League Cup heeft gewonnen en al geplaatst is voor de CL, schuift het directe Europa League ticket door naar de nummer 5 van de ranglijst. Aston Villa is dus al verzekerd van de Europa League en dus schuift het ticket door als zij de Conference League winnen.
 • Club Brugge gaat op dit moment aan kop in België met nog 3 wedstrijden te gaan. Hun voorsprong op de nummer 2, Anderlecht, bedraagt 2 punten en op de nummer 3, Union Sint-Gillis, 3 punten. De nummers 1 van België plaatst zich rechtstreeks voor de CL, terwijl de nummer 2 naar de voorrondes van de CL gaat en al verzekerd is van de EL. Onze zuiderburen hebben geen rechtstreeks ticket voor de EL, dus mocht Club Brugge buiten de top 2 eindigen en de Conference League winnen dan maken zij zelf gebruik van het ticket voor de Europa League.
 • Olympiakos verraste vorig week heel voetballend Europa door met 2-4 te winnen bij Aston Villa. Zodoende staan zij al met 1 been in de finale van de ECL. Griekenland bezette vorig jaar slechts de 20ste plaats op de UEFA Coëfficiënten Ranglijst en daardoor heeft alleen de kampioen een beter ticket dan de Europa League. De nummer 2 of bekerwinnaar is al veroordeeld tot het spelen van voorrondes voor de EL. Op dit moment staat Olympiakos 4e met 5 punten achterstand op de nummer 1 (1 wedstrijd minder gespeeld) en nog 3 wedstrijden te gaan. Een kampioenschap is nog mogelijk, maar wordt een lastig verhaal. Wanneer Olympiakos de ECL wint en geen kampioen wordt, dan maken zij zelf gebruik van het ticket voor de Europa League.
 • Wanneer Fiorentina de Conference League wint, dan is de kans groot dat zij zelf gebruik maken van het ticket voor de Europa League. In de Serie A zijn zij terug te vinden op de 8e plaats met 6 punten achterstand (maar een wedstrijd minderr gespeeld) op de nummer 7. Deze 7e plaats is goed voor Europa League voetbal. Met nog slechts 4 wedstrijden te gaan lijkt het lastig te worden om nog een plaats te stijgen en een plaats bij de beste 7.

Ideale scenario Nederland

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Wilt Nederland met een extra club rechtstreeks de Europa League in gaan dan moet;

 • Ajax als 5e eindigen in de Eredivisie.
 • FC Porto de beker winnen en/of als 3e eindigen in de Portugese competitie.
 • Club Brugge, Ajax niet inhalen op de Clubranglijst.
 • De winnaar van de Conference League zich via de eigen competitie al geplaatst hebben voor de Champions- of Europa League.
  1. Aston Villa wint de ECL.
  2. Club Brugge wint de ECL en eindigt in de top2 van België.
  3. Olympiakos wint de ECL en wordt kampioen.
  4. Fiorentina wint de ECL en eindigt in de top6 van Italië.

Verdeling tickets titelhouders Champions- en Europa League

Wat geldt voor de Conference League, dat geldt ook voor de Champions- en Europa League. Dit heeft echter geen invloed op de startbewijzen van Nederland.

Champions League

Wanneer de winnaar van de CL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL dan gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich als kampioen geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL.

De winnaar van de Champions League heeft zich hoe dan ook al geplaatst via de eigen competitie. Aangezien de 4 overgebleven clubs (PSG, Borussia Dortmund, Real Madrid en Bayern München) zich al geplaatst hebben voor de Champions League. Aangezien de kampioenen van de top10 op de Coëfficiënten Ranglijst automatisch geplaatst zijn voor de CL, gaat het ticket naar de hoogst geplaatste kampioen van de nummer 11 tot en met 55 op deze ranglijst. Op dit moment heeft Shakhtar Donetsk de beste papieren om er met dit ticket vandoor te gaan. Met nog 3 wedstrijden te gaan verdedigen zij een 4 punten voorsprong op Dynamo Kiev. Mocht Shakhtar kampioen worden, dan gaan zij rechtstreeks naar de Champions League.

Europa League

Wanneer de winnaar van de EL zich via de eigen competitie al geplaatst heeft voor de groepsfase van de CL dan gaat dit ticket naar de club met het hoogste club-coëfficiënt die zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de CL.

Van de 4 nog overgebleven clubs in de Europa League heeft alleen Bayer Leverkusen zich al geplaatst voor de Champions League. Olympique Marseille kan zich in theorie al niet meer plaatsen voor de CL en in Italië lijkt het laatste ticket naar of AS Roma of Atalanta te gaan. Al kunnen zij zich ook nog beide plaatsen en dan gaan er 6 Italiaanse clubs naar de Champions League. Het is nog niet zeker dat de winnaar van de Europa League zich gaat plaatsen voor de Champions League. Echter, mocht dit het geval gaan zijn dan is SL Benfica de gelukkige die dit ticket overneemt. Concurrent Portugal schrijft dan dus minimaal 1.200 bonuspunt extra bij.

Conclusie

Het betreft allemaal nog veel mitsen en maren, maar de komende weken zullen vooral Ajax, SL Benfica en Shakhtar Donetsk met extra aandacht het Europese clubvoetbal volgen.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment