Na het voorprogramma op dinsdag en woensdag, gaat het vanavond weer helemaal los op de Europese velden. In totaal worden er 16 wedstrijden gespeeld in de tussenrondes van de Europa- en Conference League. De helft van deze wedstrijden zijn van belang voor onze coëfficiëntenregio. Tel daar bij op dat er ook nog 2 Belgische clubs in actie komen en we hebben een overvol, maar heerlijk programma.

In deze tussenrondes wordt er gespeeld voor een plek bij de laatste 16 van het betreffende toernooi. Een overwinning of gelijkspel in de tussenronde levert WEL punten op voor het landcoëfficiënt, maar GEEN punten op voor het clubcoëfficiënt. Daarnaast levert plaatsting voor de 1/8ste finales van de Europa League WEL 1 bonuspunt op, maar plaatsting voor de 1/8ste finales van de Conference League GEEN bonusptunten op.

Frankrijk is vanavond het beste vertegenwoordigd, met maar liefst 4 deelnemers aan de tussenronde van de EL. Op de voet gevolgd door Portugal dat het met slechts 1 deelnemer minder hoeft te doen. Wij (Nederland) hebben met Feyenoord 1 afgevaardigde in de EL, maar hebben ook Ajax nog in de ECL. België is alleen nog vertegenwoordigd in de ECL. Op alle vier de landen blikken wij kort vooruit.

#6 🇳🇱 Nederland 59.900

Wij kunnen vanavond onze eerste coëfficiëntenpunten van 2024 behalen. Vorig seizoen sloten wij af op een recordhoogte van 59.900 punten. Exact hetzelfde totaal als waar Nederland nu al op staat. Vanavond kan het record dus al verbroken worden. Dat gebeurt in elk geval, behalve wanneer zowel Feyenoord als Ajax verliest.

Feyenoord trapt de Nederlandse avond af met een thuiswedstrijd om 18.45 uur tegen AS Roma. Het lot heeft bepaald dat beide ploegen het voor het 3e seizoen op een rij tegen elkaar opnemen. 2 seizoenen geleden verloor Feyenoord de finale van de Conference League van de Romeinen en vorig seizoen was Roma te sterk in de kwartfinale van de Europa League. De Rotterdammers eindigde in hun CL groep als derde en vinden zichzelf zodoende terug in de tussenronde van de EL. AS Roma eindigde op haar beurt als 2e in hun EL groep achter Slavia Praag. Een overwinning van Feyenoord levert vanavond 0.400 punt op.

Ajax speelt ook een thuiswedstrijd. Zij ontvangen om 21.00 uur FK Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League. De Amsterdammers verzekerden zich pas op de laatste speeldag van Europese overwintering door in eigen huis te winnen van AEK Athene. Zodoende eindigde Ajax en niet AEK als derde in Groep B van de Europa League. Bodø/Glimt eindigde achter Club Brugge als nummer 2 in Groep D van de ECL. De Noorse competitie begint pas in maart en zodoende speelde Bodø hun laatste officiele wedstrijd in december van vorig jaar. Een overwinning van Ajax levert vanavond ook 0.400 punt op.

Beide Nederlandse troeven spelen vanavond dus de heenwedstrijd in eigen huis. Zowel Feyenoord als Ajax zal zichzelf een goede uitgangspositie willen verschaffen voor de return van volgende week. In totaal zou Nederland vanavond 0.800 coëfficiëntpunt kunnen behalen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 62.498

Frankrijk heeft de 5e plaats op de coëfficiëntenranglijst stevig in handen. Hun huidige voorsprong op Nederland bedraagt 2.598 punt en kan vanavond verder vergroot worden. Zoals vermeld is Frankrijk enorm goed vertegenwoordigd in de tussenronde van de Europa League. Tegelijkertijd betekent dat, dat volgende week uitschakeling dreigt voor 4 Franse clubs. De Franse clubs hebben het tijdens de loting namelijk niet per se getroffen.

Om 18.45 uur komt alleen Olympique Marseille in actie en zij hebben het nog het beste getroffen met hun tegenstander. In Hamburg nemen zij het vanavond op tegen Shakhtar Donetsk. Marseille eindigde als tweede in de groep met Ajax en Shakhtar einidigde in haar CL groep als derde achter FC Barcelona en FC Porto. Marseille beleeft vooralsnog een moeizaam seizoen en wist van haar laatste 7 wedstrijden alleen te winnen van Thionville FC, dat uitkomt op het 5e Franse niveau.

Om 21.00 uur is het Frankrijk boven. Stade Rennais gaat op bezoek bij AC Milan, Toulouse FC speelt in Portugal tegen SL Benfica en RC Lens ontvang in eigen huis SC Freiburg. Alle drie de clubs treffen dus een tegenstander van formaat en op papier is geen enkele Franse club de favoriet. Het treffen tussen Benfica en Toulouse is een heuse coëfficiëntenkraker in onze regio en de vraag is voor wie er gejuicht ‘moet’ worden? Onze voorkeur gaat vooralsnog uit naar juichen voor de Portugezen.

De 4 Franse clubs die vanavond in actie komen, kunnen in totaal 1.333 punt vergaren voor het Franse Coëfficiënt. Dit zou tegelijkertijd slecht nieuws betekenen voor Nederland en haar jacht op de 5e plaats.

#7 🇵🇹 Portugal 53.149

In het begin van 2024 bevindt Portugal zich nog steeds in Niemandsland. De voorsprong op nummer 8, België, bedraagt 7.149 punt en is dus comfortabel. De achterstand op nummer 6, Nederland, is echter bijna net zo groot. Portugal heeft echter nog 4 Europees actieve clubs en heeft dus nog veel punten in het vooruitzicht. FC Porto wist zich te plaatsen voor de beste 16 van het Miljardenbal. De overige 3 clubs komen vanavond in actie in de tussenronde van de Europa League.

Sporting Portugal komt vanavond om 18.45 uur als eerste in actie. Zij spelen een uitwedstrijd tegen, het Zwitserse, Young Boys. Sporting eindigde 2e achter Atalanta in Groep D van de Europa League. Young Boys plaatste zich op haar beurt voor deze ronde door 3e te eindigen in hun CL groep.

SL Benfica en Sporting Braga eindigde beide als derde in hun Champions League groep en spelen zodoende vanavond beide een thuiswedstrijd. Braga ontvangt om 21.00 uur FK Qarabağ uit Azerbeidzjan. Benfica ontvangt tegelijkertijd het Franse Toulouse FC.

In tegenstelling tot de Franse clubs lijken de Portugese clubs wel de favoriet voor het bereiken van de laatste 16. Mochten zij alledrie vanavond weten te winnen, dan schrijft Portugal 1.000 coëfficiëntenpunt bij.

#8 🇧🇪 België 46.000

Wat voor Portugal geldt, geldt zeker ook voor onze zuiderburen. België kijkt tegen een enorme achterstand op plaats 7 aan, maar verdedigt tegelijkertijd een nog grotere voorsprong op nummer 9, Turkije. Het lijkt dan ook nagenoeg uitgesloten dat België dit jaar niet als nummer 8 afsluit. Met nog 3 Europese actieve clubs kan het Belgische Coëfficiënt natuurlijk nog wel opgehoogd worden.

De Champions- en Europa League bleken dit seizoen geen succesvol podium voor België. Zodoende zijn zij alleen nog actief op het laagste Europese niveau. Club Brugge won haar ECL groep en is zodoende al geplaatst voor de 1/8ste finales. Union-Sint Gillis (3e in de EL) en KAA Gent (2e in ECL) moeten eerst de tussenronde zien te overleven voordat ook zij zich mogen voegen bij de beste 16 van de Conference League. Union ontvangt om 18.45 uur Eintracht Frankfurt en om 21.00 uur gaat Gent op bezoek bij Maccabi Haifa.

Beide Belgische clubs wacht dus een zware opgave. Twee Belgische overwinningen zijn natuurlijk wel goed voor 0.800 coëfficiëntenpunt.

Vanavond vanaf 18.45 uur barst dus het geweld los op de Europese velden. Met eerst Feyenoord, Olympique Marseille en Sporting Portugal. Om 21.00 uur zijn er liefst 5 wedstrijden om te volgen en komen Ajax, Stade Rennais, Toulouse FC, RC Lens, Sporting Braga en SL Benfica in actie.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.