2 maanden geleden schreven wij onze laatste rubriek en toen spraken we over C-day. Ajax en AZ moesten toentertijd winnen om te overwinteren en Nederland in de race te houden voor plaats 5. Ajax redde, na de nederlaag van AZ in Polen, de Nederlandse meubelen door thuis te winnen van AEK Athene. Zodoende zijn er nog 3 Nederlandse clubs Europees actief en is er nog een (kleine) kans op plaats 5.

Ondertussen zijn we aanbeland in de 1/8ste finales van de Champions League, welke worden afgewerkt in 4 weken, en de tussenronde van de Europa- en Conference League. In deze tussenrondes worden er WEL punten verdeeld voor het landcoëfficiënt, maar GEEN punten voor het clubcoëfficiënt. Daarnaast levert plaatsing voor de kwartfinales van de CL 1 bonuspunt op en plaatsing voor de 1/8ste finales EL levert ook 1 bonuspunt op. Voor het bereiken van de 1/8ste finales ECL worden geen bonuspunten uitgedeeld.

Nederland, Frankrijk en Portugal zijn allen met 1 club nog actief in de Champions League; PSV, Paris Saint-Germain en FC Porto. PSG komt deze week al in actie en de overige 2 zijn volgende week aan de beurt. In de Europa League tussenronde zijn Frankrijk (4) en Portugal (3) enorm goed vertegenwoordigd. Voor Nederland komt alleen Feyenoord in actie. In de tussenronde van de Conference League is alleen Nederland vertegenwoordigd (Ajax), Frankrijk heeft met Lille OSC ook nog een troef in dit toernooi terwijl Portugal hierin geen rol meer speelt.

De belangen in onze coëfficiëntenregio zijn de komende 2 weken dan ook groot. Dat geldt in beide weken dan vooral voor de donderdagavond. Vanavond komt alleen Frankrijk in actie wanneer PSG het in eigen huis opneemt tegen Real Sociedad.

#5 🇫🇷 Frankrijk 62.164

Frankrijk behoort samen met Italië tot de enige landen waarvan nog geen enkele club Europees is uitgeschakeld. Mede daardoor heeft Frankrijk de 5e plaats op de Coëfficiëntenranglijst heroverd op Nederland. De huidige voorsprong bedraagt 2.264 punt en is dus redelijk comfortabel. Vanavond kan deze voorsprong verder vergroot worden, wanneer PSG het in eigen huis opneemt tegen Real Sociedad. Om 21.00 uur wordt in er Frankrijk afgetrapt voor de heenwedstrijd in de 1/8ste finale van de Champions League.

Paris Saint-Germain plaatste zich pas op de laatste speeldag voor de volgende ronde van het Miljardenbal door gelijk te spelen in Duitsland tegen Borussia Dortmund. Doordat AC Milan in Engeland won van Newcastle United eindigde PSG op basis van onderling resultaat als nummer 2 in Groep F. Real Sociedad plaatste zich op haar beurt redelijk eenvoudig voor deze ronde door Groep D te winnen op basis van doelsaldo. Vanavond zijn er nog geen bonuspunten te verdienen, maar uiteraard levert een Franse overwinning 0.333 coëfficiëntenpunt op.

Naast de al genoemde wedstrijden nemen ook Lazio en Bayern München het tegen elkaar op in Italië. 2 heerlijke potjes om mee warm te draaien voor al het geweld dat morgen op het programma staat.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.