Feyenoord zorgde gisteren voor een perfect begin van de Nederlandse coëfficiëntenweek. Door met 2-0 te winnen van Celtic en 0.400 coëfficiëntenpunt binnen te slepen. Het was sowieso een succesvolle dag in onze regio, want ook Porto en PSG wisten hun wedstrijd te winnen. Terwijl Antwerp niet bepaald een warm welkom kreeg in de Champions League. Zij verloren kansloos met 5-0.

Vanavond worden de overige 8 wedstrijden in speelronde 1 van de CL gespeeld en krijgen we ‘s middags al een wedstrijd in de Conference League. Voor Nederland komt PSV in actie. Voor Portugal verschijnen SC Braga en SL Benfica vanavond ten tonele in de CL en Frankrijk heeft 2 troeven met RC Lens (CL) en Lille OSC (ECL).

#5 🇳🇱 Nederland 55.500

Als goed voorbeeld doet volgen, dan kunnen we vanavond weer 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven. De opgave van PSV is echter een stuk zwaarder dan die van Feyenoord. Waar Feyenoord met Celtic de zwakste broeder van de groep trof, daar treft PSV met Arsenal een veel sterkere tegenstander. Vanavond om 21:00 uur speelt PSV, na 5 jaar afwezigheid, eindelijk weer een Champions League wedstrijd. Vorig seizoen troffen beide clubs elkaar in de groepsfase van de EL. In Londen won Arsenal (1-0) en in Eindhoven was PSV de baas (2-0). De andere tegenstanders in Groep B zijn Sevilla en RC Lens. Op voorhand biedt dat mogelijkheden voor PSV om minimaal te overwinteren.

Vooralsnog verloopt het seizoen van PSV nagenoeg perfect. Nadat de Johan Cruijff Schaal werd gewonnen, werder ook de eerste 5 competitiewedstrijden winnend afgesloten. Daarnaast werd er eenvoudig afgerekend met Sturm Graz en was de ploeg van Bosz ook veel te sterk voor Rangers FC. Als deze goede reeks vanavond kan worden voortgezet kan er maximaal 0.400 coëfficiëntenpunt verdiend worden.

#6 🇫🇷 Frankrijk 52.664

PSG begon gisteren ijzersterk aan hun Europese campagne. Verrassend eenvoudig wisten zij af te rekenen met Borussia Dortmund, 2-0. Dit leverde 0.333 punt op en vandaag kunnen daar 0.667 punt aan worden toegevoegd. RC Lens maakt, na 20 seizoenen afwezigheid, haar rentree in het hoogste Europese toernooi en Lille OSC begint vanmiddag al aan haar groepsfase Conference League.

Om 16:30 uur ontvangt Lille het Sloveense Olimpija Ljubljana in Groep A van de Conference League. In deze groep nemen de Fransen het verder op tegen Slovan Bratislava en, debutant uit Faeröer, KÍ Klaksvík. Op voorhand zou Lille deze groep moeiteloos als nummer 1 moeten eindigen en zodoende veel punten voor het Franse coëfficiënt behalen.

Zoals gezegd maakt RC Lens na jaren afwezigheid vanavond haar rentree in de CL. In de tussentijd zijn ze meermaals gedegradeerd naar het tweede niveau, maar vorig seizoen eindigde zij heel verdienstelijk op een 2e plaats. Daardoor spelen ze dit seizoen op het hoogste Europese niveau. Waarin zij vanavond om 21:00 uur een uitwedstrijd spelen tegen Sevilla FC. Voor beide geldt dat ze het seizoen dramatisch zijn begonnen. Sevilla staat met 3 punten uit 4 wedstrijden op de 17de plaats en Lens doet het met 1 punt uit 5 nog slechter.

Een goed resultaat voor Lille OSC en RC Lens vanavond zal in ieder geval voor lachende gezichten in Frankrijk zorgen. Maximaal kan er 0.667 coëfficiëntenpunt verdiend worden. Wat hun achterstand op de felbegeerde 5e plaats zou verkleinen.

#7 🇵🇹 Portugal 48.649

Portugal heeft zoals bekend 3 deelnemers aan de groepsfase van de Champions League. Het toernooi waarin de Portugezen maar liefst 55% van hun totale punten heeft behaald. Ter vergelijking, voor Nederland is dit slechts 27%. FC Porto deed gisteren al hele goede zaken door heel eenvoudig te winnen van Shakhtar Donetsk, 1-3. Vanavond is het aan SC Braga en SL Benfica om dit goede voorbeeld te volgen.

SC Braga neemt het om 21:00 uur in eigen huis op tegen SSC Napoli. Voor Braga is het 10 seizoenen geleden dat zij voor het laatst meededen aan de CL. In Groep C zijn zij verder gekoppeld aan Real Madrid en Union Berlin. Op voorhand lijkt een plaats bij de beste 2 een zware opgave en ook overwinteren is geen vanzelfsprekendheid. Braga is de eigen competitie wisselvalig begonnen, met 7 punten uit 5 wedstrijden. In de voorrondes van de CL werd er echter redelijk eenvoudig afgerekend met FK TSC en Panathinaikos. Tegenstander Napoli kent ook geen vlekkeloze start aan de eigen competitie, maar heeft op papier een sterker team.

SL Benfica heeft al 2 seizoenen op een rij de kwartfinales van de CL behaald. Door onder andere FC Barcelona, Juventus en Ajax uit te schakelen. Ook dit seizoen behoort het bereiken van de beste 16 van Europa tot de mogelijkheden. In Groep D zijn zij ingedeeld met Internazionale, FC Salzburg en Real Sociedad. Een loting waarmee de Portugezen op zeker tevreden zullen zijn. Vanavond om 21:00 uur ontvangen zij eerst FC Salzburg.

Voor Portugal geldt ook dat er vandaag 0.667 coëfficiëntenpunt verdiend kan worden voor het Portugese coëfficiënt. Dat zou na de winst van Porto hun totaal deze week al op 1.000 punt brengen.

Het geweld in onze coëfficiëntenregio barst vandaag om 16:30 uur al los. Lille trapt de voetbaldag af. Gevolgd door PSV, RC Lens, SC Braga en SL Benfica die allen om 21:00 uur aan hun wedstrijd beginnen. Om 18:45 uur worden er al 2 CL wedstrijden gespeeld met onder andere Real Madrid.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment