Nadat de voorrondes zijn afgewerkt en de lotingen hebben plaats gevonden, beginnen deze week eindelijke de groepsfases in de drie Europese toernooien. Met daarin nog, net als vorig seizoen, 4 Nederlandse clubs. Waarvan er 2 uitkomen in de Champions League. Onze grote concurrent voor plaats 5, Frankrijk, is nog volledig en komt zodoende nog uit met 6 clubs. De komende 6 speelrondes maken zij daardoor kans op 0.400 extra coëfficiëntenpunt. Portugal lijkt zich dit seizoen in niemandsland te gaan bevinden. Hun achterstand op plaats 6 is aanzienlijk en de voorsprong op plaats 8 enorm. Daarbij zijn zij al 2 clubs verloren en met 3 van de 4 clubs actief in de Champions League.

Zoals jullie van ons gewend zijn, beschouwen we ook dit seizoen voor op alle Europese speeldagen waarin Nederland of onze concurrentie in actie komt. De komende 6 speelrondes zullen dat alle dins-, woens- en donderdagen zijn. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we net zo goed ook een blik werpen op onze zuiderburen uit België.

#5 🇳🇱 Nederland 55.100

Op dit moment verdedigen wij een voorsprong van 2.769 coëfficiëntenpunt op Frankrijk. Welke verdedigt dient te worden door Feyenoord, PSV, Ajax en AZ. De eerste 2 genoemde komen uit in de Champions League en hadden weinig reden tot klagen na het zien van de loting. Dat kan niet gezegd worden over de 2 Noord-Hollandse clubs. De loting bepaalde ook dat er de aankomende 6 speelrondes 4 keer een clash tussen Nederland en Frankrijk op het programma staat. Daar PSV is gekoppeld aan RC Lens en Ajax aan Olympique Marseille. De laatste 2 nemen het donderdag tegen elkaar op in Amsterdam.

Vanavond om 21:00 uur trapt Feyenoord de Nederlandse coëfficiëntenweek af met een thuiswedstrijd tegen Celtic FC. Direct een hele belangrijke wedstrijd voor de Rotterdammers. Aangezien de Schotten vooraf als zwakste broeder in Groep E worden gezien. Een groep die verder wordt gecompleteerd door SS Lazio en Atlético Madrid. Feyenoord begon nog moeizaam aan het seizoen met verlies in de Johan Cruijff Schaal en 2 gelijke spelen in de eerste 2 competitiewedstrijden. In het vervolg werd er echter drie keer op een rij ruim gewonnen. Celtic gaat (natuurlijk) aan kop in de eigen competitie, maar werd wel al verrassend uitgeschakeld in de League Cup. Feyenoord lijkt vanavond de favoriet en kan voor de eerste 0.400 punt van deze week gaan zorgen.

#6 🇫🇷 Frankrijk 52.331

De Fransen beleefden een enigzins rustige voetbalzomer. Alleen Olympique Marseille en Lille OSC kwamen uit in de voorrondes. Lille rekende ternauwernood af met HNK Rijeka en verzekerde zich zodoende van Conference League voetbal. Voor Marseille verliepen de voorrondes minder succesvol. Zij werden uitgeschakeld door Panathinaikos. Daardoor spelen zij dit seizoen geen Champions-, maar Europa League. PSG en RC Lens zijn zodoende de ‘enige’ 2 Franse deelnemers aan het Miljardenbal.

PSG is daarin vanavond de eerste die in actie komt en voor hen staat er gelijk een mooie wedstrijd op het programma. Om 21:00 uur ontvangen zij Borussia Dortmund. De overige 2 clubs in Groep F zijn AC Milan en Newcastle United. Op voorhand lijkt het alle kanten op te kunnen gaan in deze ijzersterke groep. Vooralsnog wist PSG pas 2 van de 5 officiële wedstrijden winnend af te sluiten en ook Dortmund is wisselvallend aan het seizoen begonnen. Winst in eigen huis levert Frankrijk vanavond 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#7 🇵🇹 Portugal 48.316

Portugal is dit seizoen weer enorm goed vertegenwoordigd in de Champions League. Daarentegen zijn ze niet vertegenwoordigd in de Conference League en komt alleen Sporting Portugal uit in de Europa League. SL Benfica, FC Porto en SC Braga moeten zodoende voor de Portugese coëfficiëntenpunten zorgen in de Champions League. Zoals gezegd bevindt Portugal zich momenteel in Niemandsland. De achterstand op plaats 6 bedraagt 4.015 punt. Terwijl de voorsprong op plaats 8 nog vele malen groter is, 9.916 punt.

FC Porto heeft over de loting niets te klagen. In Groep H zijn zij gekoppeld aan FC Barcelona, Shakhtar Donetsk en Antwerp FC. Vanavond om 21:00 spelen zij in Hamburg een uitwedstrijd tegen Shakhtar. In principe zouden de Portugezen bij de bovenste 2 ploegen in deze groep moeten kunnen einidgen. Winst vanavond zou een goede eerste stap zijn en levert, net als voor Frankrijk, 0.333 punt op.

#8 🇧🇪 België 38.400

Onze zuiderburen beleefden een fantastische voetbalzomer. De voorrondes bleken een waar coëfficiëntenwalhalla en alle Belgische clubs overleefden de voorrondes. Zodoende zijn er nog 5 clubs actief uit België en kan het geweldige vorige seizoen een vervolg krijgen. Wat voor Portugal geldt, geldt echter ook voor de Belgen. Een plaats stijgen dit seizoen lijkt nagenoeg onmogelijk en achterom kijken is ook niet nodig. Hun voorsprong op de negende plaats van Turkije bedraagt namelijk 5.550 punt.

Royal Antwerp FC beleeft vanavond een primeur. Voor het eerst in hun geschiedenis komen zij uit in de Champions League. Waarin zij zijn ingedeeld in de eerder genoemde Groep H met Barcelona, Shakhtar en Porto. Hun vuurdoop is meteen een loodzware. Om 21:00 uur nemen zij het namelijk in Spanje op tegen FC Barcelona. Het ligt niet voor de hand, maar mocht er gestunt worden dan mag België 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Het belooft dus weer een heerlijke voetbalavond te worden. Welke op 18:45 uur al begint met AC Milan – Newcastle United en Young Boys – RB Leipzig. Om 21:00 uur schakelen we natuurlijk over naar Rotterdam waar Feyenoord voor de Nederlandse punten moet zorgen.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment