Vandaag begint de laatste speelronde van de Europese voorrondes en na donderdagavond kennen we alle 96 deelnemers aan de Europese groepsfases. Met daarin hopelijk 5 Nederlandse deelnemers, maar die kans lijkt na vorige week bijzonder klein. FC Twente moet in eigen huis namelijk een 5-1 achterstand zien weg te werken tegen Fenerbahçe. Daarnaast reist AZ met een 1-1 tussenstand af naar Noorwegen en is dus ook nog allerminst zeker van de groepsfase Conference League. Er bestaat dus een reële kans dat er ‘slechts’ 3 Nederlandse clubs overzomeren. Dit zou een hard gelag zijn in de strijd om plaats 5. Concurrent Frankrijk is namelijk al verzekerd van 5 overzomeraars en Portugal kan rekenen op 4 clubs in de groepsfase van de Champions- en Europa League.

Vanavond beginnen we de Europese speelronde rustig. Met slechts 3 wedstrijden in de play-offs van de Champions League en daarin geen Nederlandse vertegenwoordigers. Wel komt concurrent Portugal in actie en daarop blikken wij kort vooruit.

#7 🇵🇹 Portugal 47.482

Sporting Braga leek vorige week op rozen te zitten. Totdat Panathinaikos in de blessuretijd nog voor de 2-1 zorgde. Daardoor reizen de Portugezen af richting Griekenland met een minimale voorsprong. Welke zij vanavond vanaf 21:00 uur zullen gaan verdedigen. Mocht dat lukken dan is Braga voor het eerst sinds seizoen ’12/’13 weer vertegenwoordigd in de Champions League. Andersom zou het betekenen dat Griekenland, na 2 seizoenen afwezigheid, eindelijk überhaupt weer mee doet aan het Miljardenbal. Dan moeten de Grieken echter wel de 1-2 achterstand zien weg te werken en daarmee Nederland voor de 2e keer dit seizoen een goede dienst bewijzen. Wanneer Sporting Braga haar favorietenrol waar maakt, dan mag Portugal minimaal 0.667 bonuspunt bijschrijven.

Tegelijkertijd neemt, het Zwitserse, Young Boys het thuis op tegen Maccabi Haifa nadat de heenwedstrijd doelpuntloos is geëindigd. Daarnaast verdedigt Galatasaray in eigen huis een 3-2 voorsprong tegen Molde FK uit Noorwegen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

5 Comments

  1. Sportief hoop ik dat PSV naar CL gaat. Voor de punten denk ik toch beter EL. Met Ajax heb je dan meer kans op 2 redelijke lotingen ten opzichte van 2x CL. Bovendien, met zelfs een 3e plaats in EL heb je overwintering en een vervolg in ECL. Verder speelt al dan niet doorgaan AZ natuurlijk een grote rol voor de punten.

    • AZ is echt belangrijk, PSV pot 3 CL of pot 2 EL hoeft niet veel uit te maken

  2. Het lijkt mij juist goed dat PSV naar de CL gaat voor de lange termijn. Nu kunnen ze wat extra miljoenen op de bankrekening schrijven en zijn ze aantrekkelijker voor jong talent. Ook al zullen ze dan in de CL waarschijnlijk dit jaar minder punten bijschrijven, de kwaliteit van het team verbeterd (en in het verlengde ook de competitie). Hier gaan we later alleen maar meer profijt van hebben.

Write A Comment