Donderdag is de mooiste dag van de week….

30 wedstrijden vanavond, waarvan 10 in de play-offs Europa League en 20 in de play-offs van de Conference League. Gisteren en dinsdag werden de heenwedstrijden in de play-offs van de Champions League afgewerkt. PSV speelde daarin gelijk bij Rangers FC, Antwerp won thuis van AEK Athene en Braga was in eigen huis te sterk voor Panathinaikos. Daarnaast won Galatasaray uit bij Molde, deelden Maccabi Haifa de punten met Young Boys terwijl Kopenhangen in Polen te sterk bleek voor Raków Częstochowa. Op woensdag werden ook de eerste twee wedstrijden in de ECL al gespeeld. De eerste Engelse club kwam in actie en was meteen succesvol. Aston Villa was met 0-5 veel te sterk voor Hibernian. In Slowakije was het spannender, daar speelden Spartak Trnava met 1-1 gelijk tegen FK Dnipro.

Voor Nederland komen er vanavond maar liefst 3 clubs in actie. Ajax in de play-offs van de Europa League en AZ en FC Twente in die van de Conference League. Het belooft dan ook een belangrijke dag te worden voor het Nederlandse coëfficiënt. Frankrijk heeft vanavond slechts 1 ijzer in het vuur, maar dat is er altijd nog 1 meer dan Portugal heeft. Portugal heeft allebei haar troeven in de Conference Leagua al verloren. Voor onze zuiderburen belooft het helemaal een belangrijke avond te worden. Voor hen komen er zelfs 4 clubs in actie!

#5 🇳🇱 Nederland 53.700

PSV behaalde deze week al 0.100 coëfficiëntenpunt voor Nederland en vanavond kunnen daar, in het beste geval, nog eens 0.600 punt bijkomen. Dan moeten wel Ajax, AZ en FC Twente hun wedstrijd weten te winnen. Vooral voor laatstgenoemde lijkt dat een hels karwei te gaan worden. FC Twente trapt de Nederlandse voetbalavond om 19:00 uur namelijk af in Turkije tegen Fenerbahçe. Net als Twente hebben de Turken ook al twee voorrondes overleefd. In de 2e voorronde waren ze te sterk voor FC Zimbru Chisinau uit Moldavië en in de 3e voorronde rekende zij eenvoudig af met NK Maribor. Op voorhand lijkt Fenerbahçe ook de favoriet in het tweeluik met de Tukkers. Een ‘stunt’ van FC Twente is echter enorm wenselijk in de strijd om plaats 5.

Ook Ajax speelt vanavond een uitwedstrijd. Zij treden om 20:00 uur in Bulgarije aan tegen Ludogorets. De Bulgaren begonnen dit seizoen nog in de voorrondes van de CL. Waarin zij in de 1ste voorronde afrekende met KF Ballkani, maar in de 2e voorronde hun meerdere moesten erkennen in Olimpija Ljubljana. In de 3e voorronde van de EL was Ludogorets over 2 wedstrijden de betere ten opzichte van FK Astana. Voor Ajax wordt dit de eerste Europese wedstrijd van het huidige seizoen. De Amsterdammers zullen er, na het mislopen van de CL, veel aan gelegen zijn om wel de groepsfase van de EL te behalen.

AZ komt vandaag als laatste in actie. Om 20.45 uur ontvangen zij het Noorse SK Brann in eigen huis. Brann was het Nederlandse coëfficiënt goed gezind in de vorige ronde, door af te rekenen met FC Arouca uit Portugal. Hierdoor hebben de Portugezen dit seizoen geen deelnemer aan de groepsfase van de ECL. AZ rekende op haar beurt af met het nietige Santa Coloma uit Andorra en zou in principe ook de betere moeten zijn ten opzichte van de Noren. Dat begint door vanavond een goede uitgangspositie te verwerven. Zoals vermeld, kunnen 3 winstpartijen vanavond in ieder geval al 0.600 coëfficiëntenpunt opleveren.

#6 🇫🇷 Frankrijk 52.081

Frankrijk zal na de zomer al met minimaal 5 clubs vertegenwoordigd worden in de verschillende Europese toernooien. Lille OSC kan daar 6 van maken door in de play-offs van de Conference League af te rekenen met HNK Rijeka. Mocht dat niet lukken, dan is Frankrijk ook niet vertegenwoordigd in de groepsfase van de ECL. Lille ontvangt de Kroaten vanavond om 20:00 uur eerst in eigen huis. Voor de Fransen zal dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen zijn. Dat geldt niet voor Rijeka. Hun Europese avontuur begon al in de 2e voorronde van de ECL. Achtereenvolgens schakelden zij KF Dukagjini uit Kosovo en B36 Tórshavn uit Faeröer uit. Met Lille treffen zij in de play-offs een tegenstander van een ander formaat en de Fransen lijken dan ook favoriet. Winst vanavond levert Frankrijk in ieder geval al 0.167 punt op.

#7 🇵🇹 Portugal 47.482

Er zal dit seizoen geen Portugese club deelnemen aan de groepsfase van de Conference League. Aangezien Sporting Lissabon al is geplaatst voor de groepsfase van de EL en Sporting Braga uitkomt in de play-offs van de CL, komt er vanavond geen Portugese club in actie. Braga wist gisterenavond in eigen huis wel met 2-1 te winnen van Panathinaikos. Hierdoor maakt Portugal nog steeds kans om met 3 clubs actief te zijn in de Champions League.

#8 🇧🇪 België 36.100

Voor België zijn de aankomende 8 dagen van groot belang voor de rest van het Europese seizoen. Alle vijf de clubs komen daarin in actie en drie daarvan zijn nog niet zeker van overzomeren. Afgelopen dinsdag gaf Antwerp in ieder geval alvast het goede voorbeeld door in eigen huis met 1-0 te winnen van AEK Athene. Dat belooft in Griekenland echter nog een hete avond te worden. Vanavond komen de overige 4 Belgische clubs in actie en vooral in de Conference League treffen zij sterke tegenstanders. Terwijl dat juist het toernooi is waar de belangen het grootst zijn. In de Europa League kruist Union Sint-Gillis de degens met FC Lugano uit Zwitserland. Om 20:30 uur wordt de heenwedstrijd in Brussel gespeeld. Mochten de Zwitsers over 2 wedstrijden te sterk blijken dan zal de Conference League fungeren als vangnet.

In deze Conference League neemt KAA Gent het om 20:00 uur in eigen huis op tegen APOEL Nicosia uit Cyprus. Tegelijkertijd ontvangt KRC Genk, Adana Demirspor uit Turkije. Een half uur later trapt Club Brugge af in Spanje tegen Osasuna. Voor alle drie geldt dat ze op voorhand niet de uitgesproken favoriet zullen zijn. Het zal voor het Belgische coëfficiënt echter zeer ongewenst zijn als zij allen de groepsfase niet bereiken. Vanavond kan er echter 0.800 coëfficiëntenpunt verdiend worden.

Vanaf 19:00 uur gaat de Nederlandse voetbalavond vandaag van start en deze zal duren tot minimaal 22:30 uur. Alle Nederlandse clubs zijn live te zien op de Nederlandse tv. Tegelijkertijd kunnen wij met een schuin oog Lille OSC en onze zuiderburen in de gaten houden. Het volledige programma van vanavond is hier te vinden.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment