De aankomende 2 weken gaan bepalend zijn voor het Nederlandse coëfficiënt. Vier clubs komen er in actie en die kunnen in totaal gaan zorgen voor 2.400 coëfficiëntpunt, inclusief 0.800 bonuspunt wanneer PSV zich plaatst voor de Champions League. De Eindhovenaren kunnen dus de helft van het genoemde totaal binnenhalen. Daarnaast komt Ajax uit in de play-offs van de Europa League waarin 0.400 coëfficiëntpunt behaald kan worden. Plaatsing voor de groepsfase van de Europa- en Conference League levert GEEN bonuspunten op. Uiteraard zijn er in de Europa League wel meer bonuspunten te behalen in het vervolg van het toernooi. De ‘belangrijkste wedstrijden worden echter gespeeld in de play-offs van de Conference League. Uitschakeling in deze fase betekent namelijk geen Europees voetbal en dus geen 6 groepswedstrijden waarin punten kunnen worden gescoord. Voor het Nederlandse coëfficiënt is het dus van groot belang dat zowel AZ als FC Twente de play-offs overleven.

Concurrenten Frankrijk en Portugal komen in deze fase minder in actie. Portugal heeft dit aan zichzelf te wijten, daar zij al 2 clubs verloren zijn in de vorige voorrondes van de Conference League. Daardoor speelt alleen Sporting Braga in de play-offs van de Champions League. Frankrijk eindigde seizoen ’21/’22 als nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst en hoeft zodoende minder voorrondes te spelen. Twee clubs zijn al verzekerd van de groepsfase Champions- en Europa League. Olympique Marseille verloor in de 3e voorronde Champions League en speelt daardoor Europa League. Zodoende komt de aankomende 2 weken alleen Lille OSC in actie. Zij komen uit in de play-offs van de Conference League en moeten overzomeren dus nog veilig stellen. Vijf Franse clubs zijn logischerwijs al zeker van overzomeren.

De belangen van onze buren uit België zijn nog groter dan die van ons. Alle 5 de clubs komen in actie in de play-offs van de Europese toernooien en slechts 2 daarvan zijn al zeker van Europees voetbal na de zomer. Antwerp moet de Belgische eer hoog houden in de Champions League. Anders zal er voor het eerst sinds het seizoen ’10/’11 geen Belgische club actief zijn in de CL. Union Sint-Gillis moet via de play-offs de groepsfase van de Europa League zien te bereiken, mocht dat niet lukken dan hebben zij met de Conference League nog een vangnet. Dit vangnet is er niet voor de 3 Belgische clubs die in actie komen in de play-offs van de ECL. Zodoende bestaat er een kans dat België met slechts 2 clubs overzomert.

Vandaag, morgen en (de mooiste dag van de week) donderdag beschouwen we voor op de te spelen wedstrijden voor het Nederlandse coëfficiënt, onze concurrentie en die van onze zuiderburen. Te beginnen met vandaag, wanneer PSV en Antwerp FC in de play-offs van de Champions League.

#5 🇳🇱 Nederland 53.600

Het laatste seizoen dat PSV actief was in de Champions League was het seizoen ’18/’19. In dat seizoen waren zij als landskampioen veroordeeld tot het spelen van voorrondes, waarin zij te sterk bleken voor Bate Borisov. In het vervolg plaatsten zij zich nog 3 keer voor de voorrondes van de Champions League. Hierin bleken achtereenvolgens FC Basel, SL Benfica en Rangers FC te sterk. In de laatste keer voor ’18/’19, in seizoen ’13/’14 waren de play-offs ook het eindstation. We kunnen dus spreken van een ongelukkig huwelijk tussen PSV en de voorrondes CL. Dit seizoen lijkt een perfect moment om daar een einde aan te maken. Dit keer krijgen zij namelijk een herkansing voor vorig seizoen, daar het lot hen weer gekoppeld heeft aan Rangers FC. Vanavond om 21:00 uur spelen zij eerst in Schotland om het volgende week woensdag in eigen huis af te kunnen maken. Waar PSV in de vorige ronde veel te sterk was voor Sturm Graz. Daar was Rangers FC net te sterk voor Servette FC uit Zwitserland. Naast de vele miljoenen die de Eindhovenaren verdienen bij plaatsing voor de groepsfase van het Miljardenbal, staan er ook in totaal 1.200 coëfficiëntpunt op het spel. Te beginnen met een goede uitgangspositie en 0.200 punt vanavond!

#8 🇧🇪 België 35.900

Voor België dreigt voor het eerst sinds jaargang ’10/’11 een seizoen zonder Belgische deelnemer aan de Champions League. Het is aan, landskampioen, Antwerp FC om dat te voorkomen. Doordat onze zuiderburen het seizoen ’21/’22 afsloten als nummer 13 op de coëfficiëntenranglijst is de Belgisch kampioen dit seizoen veroordeeld tot het spelen van play-offs CL. Hierin zijn zij gekoppeld aan de Grieks kampioen, AEK Athene. De Grieken begonnen hun Europese seizoen in de 3e voorronde CL, waarin zij te sterk bleken voor Dinamo Zagreb. Vanavond vindt de heenwedstrijd om 21:00 uur plaats in België, waar Antwerp voor de eerste 0.200 Belgische coëfficiëntpunten van deze week kunnen zorgen.

Een belangrijke avond voor de lage landen waarin PSV en Antwerp zichzelf een goede uitgangspositie zullen proberen te verschaffen. Naast de 2 eerder genoemde wedstrijden wordt er vanavond nog 1 wedstrijd gespeeld in de play-offs van de CL. In Polen nemen Raków Częstochowa en FC Kopenhagen het tegen elkaar op in het Champions Path.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment