Nederland tot nog toe in Europa; 6 wedstrijden, 5 overwinningen en 1 gelijkspel! Deze ongeslagen reeks kan vanavond verlengd worden tot 8 wedstrijden. Zowel AZ als FC Twente komen namelijk in actie en beide hebben een goede uitgangspositie om de play-offs te bereiken. Onze grootste concurrent, Frankrijk, zag dinsdagavond dat Olympique Marseille dit seizoen niet in de Champions League uitkomt. Dit betekent dat de Fransen niet nog eens 0.667 bonuspunt mogen bijschrijven. Aangezien Olympique uitkwam in het Champions Path hoeven zij geen play-offs voor de Europa League te spelen en zijn zij al geplaatst voor de groepsfase van dit toernooi. Dat betekent dus dat zij ook geen extra coëfficiëntenpunten meer kunnen halen in de voorrondes. Frankrijk heeft ook geen deelnemers aan de 3e voorronde van de Europa- of Conference League en zal vanavond dan ook geen punten kunnen scoren.

Dat geldt wel voor nummer 7, Portugal. Zij hadden dinsdagavond meer succes toen Sporting Brage geen spaan heel liet van Backa Topola. Zij nemen het in de play-offs van de Champions League op tegen, de kwelgeest van Marseille, Panathinaikos. Vanavond zijn de belangen wellicht nog groter. Portugal kan het namelijk niet verloorloven om weer een club te verliezen.

Voor onze zuiderburen, België, lijkt het vanavond weer een mooie avond te kunnen worden. KAA Gent en Club Brugge zijn nagenoeg al zeker van de volgende ronde. Racing Genk moet echter alle zeilen bijzetten om niet voor de 2e keer dit seizoen een niveau af te dalen. Op alle drie de landen beschouwen wij voor en daarnaast werpen we een blik op alle landen welke vanavond voor het laatst in actie zouden kunnen komen.

#5 🇳🇱 Nederland 53.200

Nederland doet het vooralsnog prima dit seizoen. Vanzelfsprekend zijn ‘wij’ nog geen tegenstander van formaat tegen gekomen, maar de resultaten zijn goed. We zouden kunnen spreken van coëfficiëntenbewustzijn in Nederland! Vanavond zouden er weer punten moeten worden toegevoegd aan ons totaal wanneer AZ en FC Twente beide in actie komen tegen een op papier zwakkere tegenstander. Het Nederlandse bal wordt geopend door de Tukkers. Die om 19:00 uur aftrappen in Letland tegen Riga FC en daar een 2-0 voorsprong verdedigen. Een voorsprong welke voldoende zou moeten zijn om de volgende ronde te bereiken. Tegelijkertijd zal er met een schuin oog richting Slovenië worden gekeken. Waar NK Maribor, Fenerbahçe ontvangt. De Turken verdedigen een 3-1 voorsprong en zijn waarschijnlijk de tegenstander in de play-offs van FC Twente.

Om 20:45 uur is het de beurt aan AZ, wanneer zij FC Santa Coloma uit Andorra ontvangen. Vorige week werd de heenwedstrijd, uiterst moeizaam, met 0-1 gewonnen. In eigen huis mag de nietige ploeg uit de dwergstaat geen probleem zijn. Wanneer aan deze ‘formaliteit’ wordt voldaan, wacht in de volgende ronde de winnaar van FC Arouca tegen SK Brann Bergen. De Portugezen wonnen de heenwedstrijd met 2-1 en zo staat ons dus eventueel een heuse coëfficiëntenclash te wachten.

Voor Nederland staat er vanavond dus 0.400 coëfficiëntenpunt op het spel. Wat onze voorsprong op Frankrijk zou vergroten tot 1.519 punt! FC Twente wordt uitgezonden op SBS9, terwijl AZ te zien is op Veronica.

#7 🇵🇹 Portugal 47.316

Zoals gezegd, deed Portugal afgelopen dinsdag goede zaken. Sporting Braga had geen kind aan het Servische TSC Backa Topola en leidde na 20 minuten al met 0-4. Nadat de thuiswedstrijd ook al ruim gewonnen was, 3-0. Braga plaatste zich zodoende voor de play-offs van de Champions League. Waarin het Griekse Panathinaikos wacht. Mocht Braga ook deze ronde doorstaan dan mag Portugal weer 0.667 bonuspunt bijschrijven en verdienen zij minstens nog eens 0.167 coëfficiëntenpunt. Vanavond zijn de belangen echter ook al groot. Wanneer FC Arouca in Noorwegen een 1-2 voorsprong verdedigt. Om 19:00 uur nemen zij het op tegen SK Brann. Nadat in de 2e voorronde Vitória SC al Europees werd uitgeschakeld, kan Portugal het zich niet veroorloven om nog een club te verliezen. De winnaar van dit treffen, treft dus hoogstwaarschijnlijk AZ. Vanavond zou een overwinning van Arouca in ieder geval 0.167 punt opleveren voor Portugal.

#8 🇧🇪 België 35.600

De Belgen scoorden dit seizoen al 1.200 coëfficiëntenpunt en dat zonder bonuspunten. Vorige week behaalden zij ook weer prima resultaten. Op KRC Genk na, zij verloren hun heenwedstrijd in de 3e voorronde van de Europa League met 1-0 in Griekenland van Olympiakos. Bij een uitschakeling krijgen zij echter een herkansing in de play-offs van de Conference League. Waarin KAA Gent en Club Brugge hoogstwaarschijnlijk ook in uitkomen. Eerstgenoemde verdedigt namelijk vanavond vanaf 18:00 uur een 5-0 voorsprong in Polen tegen Pogoń Szczecin. Terwijl Club Brugge 2 uur later, vanaf 20:00 uur, een 5-1 voorsprong verdedigt. Zij doen dat in IJsland tegen KA Akureyri. Beide clubs staan dus al met 1,5 been in de play-offs en het is te hopen voor de Belgen dat er in Brugge en Gent coëfficiëntenbewustzijn heerst. Voor Racing Genk verloopt het Europese seizoen vooralsnog teleurstellend. Eerder verloren zij, geheel onnodig, in de 2e voorronde CL van Servette FC en nu kijken zij tegen een 0-1 achterstand aan. Vanavond hebben zij vanaf 20:00 uur nog 90 minuten om deze opgelopen achterstand weg te poetsen. In totaal kan België vanavond 0.600 coëfficiëntenpunt verdienen.

Gevarenzone

Een groot aantal landen bevindt zich vanavond in de ‘gevarenzone’. Wat betekent, dat zij na vanavond niet meer Europees actief zijn. Dit lot werd eerder al ondergaan door San Marino, Montenegro, Wales, Estland, Noord-Ierland, Liechstenstein en uiteraard zijn de Russische clubs uitgesloten van deelname.

Vanavond kunnen de volgende landen zich daar bij voegen; Gibraltar of Kosovo, Andorra, Noord-Macedonië of Luxemburg, Albanië, Georgië, Malta, Ierland, Letland en Armenië. Vooralsnog zijn er nog 48 landen actief (van de 55) en na vanavond zou dit kunnen worden verlaagd tot ‘slechts’ 39.

Zoals altijd, is de donderdagavond weer een avond bomvol Europees voetbal. Voor Nederland moeten AZ en FC Twente de kastanjes uit het vuur halen. Daarnaast zal er vanuit Enschede met een schuin oog de wedstrijd tussen NK Maribor en Fenerbahçe worden gevolgd. Voor Portugal zijn de belangen groot wanneer FC Arouca in actie komt en de Belgische aandacht zal voornamelijk uit gaan naar Genk. Uiteraard hopen we dat een aantal laagvliegers de 3e voorrondes nog doorstaan en voor een verrassing kunnen zorgen.

Wordt vervolgd!

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

5 Comments

 1. Peter JAnsen Reply

  Hallo Boyd,

  Leuk om deze stukjes te lezen.
  Uiteraard is het mooi om te zien dat Nederland al vanaf plek 8 (een paar jaar geleden) al is opgeklommen naar plek 5.
  Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
  Meer Nederlandse clubs in de Champions League, meer inkomsten dus, interessanter voor spelers buiten Nederland, etc. etc.

Write A Comment