We zijn aanbeland bij de laatste 4 in al de Europese toernooien. Dat betekent dat er nog slechts 12 clubs Europees actief zijn. Italië is daarin met 5 clubs extreem goed vertegenwoordigd. Engeland en Spanje doen het met 2 teams ook nog goed en Duitsland, Nederland en Zwitserland maken het dozijn vol. Zwitserland kan plaats 11 nog overnemen van Servië, Italië kan de jacht op de 3e plaats van Duitsland voortzetten en Nederland maakt nog een theoretische kans om Frankrijk te achterhalen op de 5e plek.

Gisteren en dinsdag werden de halve finales in de Champions League gespeeld. Manchester City en Real Madrid speelden na een vermakelijke wedstrijd met 1-1 gelijk. Internazionale versloeg AC Milan met 0-2 in de Derby della Madonnina en lijkt zich op te kunnen maken voor de finale.

Vanavond worden de heenwedstrijden in de Europa- en Conference League gespeeld. In het 2e Europese toernooi neemt Juventus het thuis op tegen Sevilla en ontvangt AS Roma, Bayer Leverkusen. In de Conference League kan AZ er nog voor zorgen dat Nederland, Frankrijk voorbij gaat. Zij zijn gekoppeld aan West Ham United. Fiorentina is de 3e Italiaanse club die vanavond thuis speelt. Zij ontvangen het verrassende FC Basel.

#6 🇳🇱 Nederland 59.900

De laatste Europese speelronde op donderdag was ons goed gezind. Sporting Portugal werd uitgeschakeld door Juventus waardoor Portugal Europees is uitgespeeld. Tegelijkertijd verloor ook Frankrijk haar laatste troef, nadat OGC Nice het onderspit moest delven tegen FC Basel. Feyenoord vond helaas haar Waterloo door na verlenging haar meerdere te moeten herkennen in AS Roma. In Alkmaar maakte AZ echter de 0-2 achterstand goed, door na het nemen van penalty’s RSC Anderlecht uit te schakelen.

AZ neemt het vanavond in Londen om 21.00 uur op tegen West Ham United. Alleen wanneer AZ al haar wedstrijden (na 90 of 120 minuten) in de halve finale en eventuele finale weet te winnen, dan gaan we Frankrijk voorbij. Bij elk ander scenario sluit Nederland dit seizoen of als nummer 6. Te beginnen moet er vanavond dus gewonnen worden van West Ham. De Engelsen zijn dit toernooi nog niet enorm getest. In de kwalificaties rekenden ze eenvoudig af met het Deense Viborg FF. In de groepsfase werden alle 6 de wedstrijden gewonnen van FCSB, Silkeborg IF en RSC Anderlecht. Hierdoor waren zij direct geplaatst voor de 1/8ste finales, waarin zij wisten af te rekenen met AEK Larnaca. Na 10 Europese overwinningen op een rij werd er in de kwartfinales voor het eerst gelijk gespeeld. Thuis werd er echter eenvoudig afgerekend met KAA Gent. Zodoende staan zij vanavond nog ongeslagen in de halve finales.

AZ moest 3 voorrondes overleven en deed dit door achtereenvolgens te winnen van FK Tuzla, Dundee United en Gil Vicente. De groepsfase werd afgesloten als nummer 1 met 15 punten, zonder grote namen te verslaan (FC Vaduz, Apollon en Dnipro). In de 1/8ste finales werden de Alkmaarders gekoppeld aan Lazio. Verrassend werd er beide wedstrijden met 2-1 gewonnen. Door in de kwartfinales af te rekenen met RSC Anderlecht nemen ze het vanavond in de halve finales op tegen West Ham United.

Op voorhand lijken de Engelsen de favoriet in dit tweeluik en zodoende lijkt plaats 5 te hoog gegrepen voor Nederland. Mocht AZ echter weten te winnen dan verkleint Nederland de achterstand met 0.400 coëfficiëntenpunt tot 0.864 punt.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment