Chelsea, Napoli, Bayern München en SL Benfica zagen deze week hun Europese avontuur stranden. Ondanks dat  Portugal ons niet meer kan inhalen is vooral laatstgenoemde uitschakeling gunstig voor het Nederlandse coëfficiënt. Het aantal Europees actieve clubs is zodoende al gereduceerd tot 20 en na vanavond zijn er nog maar 12 over. Uiteraard hopen wij dat AZ en Feyenoord zich bij deze 12 voegen.

Vanavond worden namelijk de terugwedstrijden gespeeld in de kwartfinales van de Europa- en Conference League. Waarin Nederland vertegenwoordigd is met 2 clubs, Frankrijk en Portugal met 1 en onze zuiderburen, België, zelfs met 3. Plaatsing voor de halve finales van zowel de EL als de ECL levert 1.000 (gedeeld door het aantal startbewijzen) bonuspunt op. Per land blikken wij zoals vanzelfsprekend vooruit op de komende wedstrijden.

#6 🇳🇱 Nederland 59.300

Mede door de overwinning van Feyenoord vorige week is Nederland verzekerd van minimaal de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Met zelfs nog zicht op plaats 5, welke nu nog in het bezit is van Frankrijk. De huidige achterstand bedraagt 1.864 punt en deze kan vanavond al verkleind worden tot slechts 0.664 punt. Zowel Feyenoord als AZ kan namelijk 0.600 punt (inclusief 0.200 bonus) behalen voor Nederland. In dat geval moet echter wel én Feyenoord winnen én AZ winnen + doorgaan én OGC Nice verliezen.

AZ staat voor een lastige opgave. Zij moeten vanavond om 18.45 uur een 0-2 achterstand zien weg te werken in eigen huis. Vorige week delfde zij namelijk het onderspit tegen, de huidige nummer 10 van België, RSC Anderlecht. Met nog slechts 1 competitiewedstrijd te gaan lijkt het winnen van de Conference League de laatste kans van Anderlecht om ook volgend seizoen Europees voetbal te spelen. De Belgen hebben vanavond in ieder geval goede papieren om tot de laatste 4 te geraken. Mocht AZ de achterstand nog weten om te buigen dan levert dat Nederland 0.600 coëfficiëntenpunt op.

Feyenoord deed vorige week hele goede zaken door in eigen huis met 1-0 te winnen van AS Roma. Vanavond spelen zij om 21.00 uur de terugwedstrijd in Rome zonder uitpubliek. Ondanks de goede uitgangspositie lijkt het vanavond nog een hels karwei te worden om de laatste 4 te bereiken van het 2e Europese toernooi. Roma verloor dit seizoen slechts 1 Europese thuiswedstrijd (1-2 Real Betis) en won de overige 4 van onder andere Real Sociedad en FC Salzburg. Mocht Feyenoord de Italianen weten uit te schakelen dan levert dat minimaal 0.200 bonuspunt op wat kan oplopen tot maximaal 0.600 coëfficiëntenpunt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 61.164

De Fransen moeten langzaam gaan vrezen voor hun 5e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Een positie die zij al 6 seizoenen lang in bezit hebben. Met OGC Nice hebben zij nog slechts 1 ijzer in het vuur die nog maximaal 1.667 punt kan binnen brengen. Om te beginnen moet er vanavond om 21.00 uur dan gewonnen worden van FC Basel. Na het 2-2 gelijke spel van vorige week zou dat voldoende zijn om de volgende ronde te bereiken. Zowel Nice als Basel bezet om dit moment een positie in de eigen competitie die niet voldoende is om volgend seizoen Europees voetbal te spelen. De Fransen wisten al 5 wedstrijden op een rij niet te winnen en de Zwitsers doen het met 1 overwinning uit de laatste 9 wedstrijden niet veel beter. Desalniettemin lijkt Nice vanavond de favoriet voor het bereiken van de halve finales in de Conference League. Dat kan maximaal 0.500 (inclusief 0.167 bonus) punt opleveren.

#7 🇵🇹 Portugal 56.049

Portugal zit sinds vorige week donderdag in zak en as. Benfica had de stemming gisteren kunnen verbeteren, maar nu het 3-3 gelijke spel tegen Internazionale is ook hun Europees avontuur beëindigd. De late gelijkmaker leverde nog wel 0.167 coëfficiëntenpunt op. Sporting Portugal is zodoende de laatst overgebleven Portugese club. Vorige week verloren zij in Turijn met 1-0 van Juventus. Deze achterstand moeten zij vanavond vanaf 21.00 uur in eigen huis zien om te buigen. Sporting wist dit seizoen slechts 1 van de 5 Europese thuiswedstrijden winnend af te sluiten. Terwijl Juventus haar laatste 2 Europese uitwedstrijden wist te winnen. Gezien de huidige 7e plaats in de Italiaanse competitie is het winnen van de Europa League de laatste kans voor het spelen van Champions League volgend seizoen. Datzelfde geldt echter voor de 4e plaats van Sporting in de Portugese competitie. Mocht Sporting na Arsenal vanavond Juventus weten uit te schakelen dan verdient Portugal 0.500 (inclusief 0.167 bonus) coëfficiëntenpunt. Zo niet, dan is Portugal na vanavond Europees uitgespeeld.

#8 🇧🇪 België 42.200

Alleen de traditionele toplanden (Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) hebben dit seizoen meer punten gescoord dan België heeft. Met 14.200 punt beleven onze zuiderburen al een droomseizoen. Daar kunnen vanavond nog eens 1.800 punt bijkomen als alle drie de Belgische clubs vanavond winnen en zich zodende voor de volgende ronde plaatsen.

Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan RSC Anderlecht. Zij verdedigen in Alkmaar een 0-2 voorsprong en voegen zich vanavond zelfs bij een minimale nederlaag voor de laatste 4 van de Conference League. Om 21.00 uur speelt Union SintGilles een thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen na eerder in Duitsland met 1-1 gelijk te hebben gespeeld. Tegelijkertijd moet KAA Gent in Engeland zien te winnen van West Ham United. In eigen huis wisten zij West Ham nog op een 1-1 gelijk spel te houden.

Na vanavond weten wij of Nederland dit seizoen serieus de jacht kan inzetten op de 5e plaats. Dan moeten zowel AZ als Feyenoord de volgende ronde zien te bereiken. Daarnaast zou het gunstig zijn als OGC Nice en Sporting Portugal vanavond uitgeschakeld worden. Naast het geweld in onze coëfficiëntenregio maakt België nog kans om zich met 3 clubs te plaatsen voor de halve finales en worden er nog meerdere mooie wedstrijden gespeeld.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment