Op 16 maart schreven wij dat die dag een historische dag kon worden in coëfficiëntenland. Echter gooide toentertijd Sporting Portugal roet in ons eten en moesten wij nog een aantal weken langer wachten. Vandaag zijn we drie weken verder en vandaag 13 april kan de boeken in gaan als de dag waarop Nederland zijn 2e startbewijs voor de CL groepsfase na jaren weer heeft terugveroverd. Twee Nederlandse overwinningen zijn namelijk voldoende om Portugal definitief achter ons te laten. De laatste keer dat Nederland het seizoen afsloot als top6 land op de coëfficiëntenranglijst was in 2001. In onderstaande scenario’s is Nederland vanavond al verzekerd van de 6e plaats:

  • AZ en Feyenoord winnen beide.
  • De Nederlandse clubs winnen 1 keer en de ander speelt gelijk EN Sporting Portugal wint niet.
  • AZ en Feyenoord spelen beide gelijk of behalen 1 winst en 1 nederlaag EN Sporting Portugal verliest.

Vanavond worden de heenwedstrijden gespeeld in de kwartfinales van de Europa- en Conference League. Met daarin 2 Nederlandse, 1 Franse en 1 Portugese club. België is nog beter vertegenwoordigd met maar liefst 3 teams en is samen met Italië hofleverancier op de donderdag. Eerder deze week zagen we Benfica verliezen van Internazionale en Manchester City met 3-0 winnen van Bayern München. Gisteren won AC Milan in eigen huis van Napoli en Real Madrid deed datzelfde tegen Chelsea. Op de wedstrijden van vanavond blikken wij weer kort vooruit.

#6 🇳🇱 Nederland 58.900

De Nederlandse clubs hebben dit seizoen al 12.500 coëfficiëntenpunt bij elkaar gespeeld. Feyenoord en AZ zijn daar logischerwijs voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor. Vanavond kunnen zij daar nog eens 0.800 punt aan toevoegen en zichzelf een goede uitgangspositie verschaffen. Daarnaast zal dit genoeg zijn om plaats 6 definitief over te nemen van Portugal en brengt het ons dichter bij Frankrijk.

De avond wordt voor Nederland afgetrapt door Feyenoord. Zij nemen het in de eigen Kuip om 18.45 uur op tegen AS Roma. Een herhaling van de Conference League finale van vorig seizoen, die helaas gewonnen werd door de Italianen. Vanavond is dus de uitgelezen mogelijkheid voor revanche. Feyenoord rekende in de vorige ronde eenvoudig af met Shakhtar Donetsk. Terwijl de Romeinen achtereenvolgens FC Salzburg en Real Sociedad uitschakelden.

Om 21.00 uur neemt AZ het in België op tegen RSC Anderlecht. De Alkmaarders lijken in eigen land de draad een beetje kwijt te zijn. Slechts 1 punt werd er behaald in de laatste 3 competitiewedstrijden. In de vorige ronde werd er echter wel gestunt door 2 keer met 2-1 te winnen van Lazio. Anderlecht is bezig aan een goede reeks in de Belgische competitie. De laatste 4 wedstrijden in eigen land leverde 10 punten op en tussentijds rekende zij in Europees verband af met Villarreal.

Twee mooie affiches voor de Nederlandse clubs waarbij een goed resultaat zeker niet uitgesloten is. 0.800 coëfficiëntenpunt staat er op het spel wat ons op een onoverbrugbare voorsprong brengt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 60.997

De Franse voorsprong op Nederland bedraagt op dit moment 2.097 punt en lijkt vooralsnog een veilige marge. Op de virtuele ranglijst van volgend seizoen slinkt deze voorsprong echter tot 0.114 coëfficiëntenpunt. Deze virtuele voorsprong kan vanavond al teniet worden gedaan. Frankrijk heeft namelijk nog maar 1 ijzer in het vuur welke uitkomt in de Conference League. De Franse hoop ligt in handen van OGC Nice dat in de kwartfinales is gekoppeld aan FC Basel.

Vanavond wordt de eerste wedstrijd om 21.00 uur in Zwitserland gespeeld. Nice won in de vorige ronde redelijk eenvoudig van FC Sheriff. Het winnen van de Conference League lijkt, gezien de plaats op de ranglijst, hun enige kans om ook volgend jaar Europees voetbal te spelen. Basel schakelde in de vorige ronde Slovan Bratislava uit na penalty’s en rekende in de ronde daarvoor af met Trabzonspor. In de eigen competitie zijn zij afgezakt naar de 6e plaats en in het bekertoernooi vonden ze hun Waterloo tegen Young Boys. Europees succes is dus ook voor hen de enige kans om het seizoen glans te geven. Al met al lijkt OGC Nice de favoriet. Winst vanavond levert in ieder geval 0.333 punt op voor de coëfficiëntenranglijst.

#7 🇵🇹 Portugal 55.882

Portugal had haar hoop vooral gevestigd op Benfica. Internazionale leek vooraf een te nemen horde in de kwartfinales van de Champions League. In eigen huis werd er echter met 0-2 verloren en dus lijkt hun Europese avontuur volgende week te eindigen. Sporting Portugal verpestte 3 weken geleden een Nederlands volksfeest door af te rekenen met Arsenal. Hierdoor nemen zij het vanavond in de kwartfinales van Europa League op tegen Juventus. De Italianen kunnen dus een echte kwelgeest van de Portugese clubs worden.

Om 21.00 uur speelt Sporting de heenwedstrijd uit in Turijn. Zij rekende zoals gezegd in de vorige ronde af met Arsenal. Terwijl Juventus over 2 wedstrijden te sterk bleek voor Freiburg. In de ronde daarvoor was Juventus Nederland al goed gezind door, het Franse, Nantes uit te schakelen. ‘De oude dame’ is in de eigen competitie begonnen aan een opmars en is ondanks de 15 strafpunten nog steeds in de race voor Europees voetbal. Over 2 wedstrijden lijken zij ook de favoriet ten opzichte van Sporting, maar dat dachten wij ook wat betreft Arsenal. Een winstpartij voor de Portugezen is goed voor 0.333 punt.

#8 🇧🇪 België 41.400

Het is al heel vaak benoemd, maar de Belgische clubs zijn bezig aan een fantastische Europese campagne. Met 2 clubs in de kwartfinales van de Conference League en nog 1 in die van de Europa League, hebben zij vanavond nog 3 troeven. KAA Gent neemt het thuis op tegen West Ham United en trapt de Belgische voetbalavond af om 18.45 uur. Om 21.00 uur neemt Union SintGilles het in Duitsland op tegen Bayer Leverkusen in de Europa League. Tegelijkertijd neemt RSC Anderlecht het thuis op tegen AZ in de Conference League wat een heerlijke clash tussen de lage landen lijkt te gaan worden. In ieder geval kunnen de Belgen vanavond nog eens 1.200 coëfficiëntenpunt toevoegen aan hun nu al geweldige totaal.

Vanavond kijken wij met grote belangstelling naar Feyenoord, AZ en Sporting Portugal. Gunstige resultaten zorgen ervoor dat Nederland verzekerd is van de 6e plaats aan het einde van het seizoen. Met een schuin oog houden we natuurlijk ook OGC Nice in de gaten om eventueel de jacht op Frankrijk in te zetten. Voor de echte liefhebbers staat er met Manchester United – Sevilla nog een mooi affiche op het programma.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment