Vanavond plaatsen de eerste 2 clubs zich voor de kwartfinales van de Champions League. Dit levert 1.000 bonuspunt op voor het clubcoëfficiënt en gedeeld door het aantal startbewijzen ook voor het landcoëfficiënt. Borussia Dortmund verdedigt een 1-0 voorsprong in Londen tegen Chelsea. Terwijl SL Benfica met een 2-0 voorsprong begint aan haar return in Portugal tegen Club Brugge.

Normaliter zijn de dins- en woensdag gereserveerd voor de Champions League. Echter gezien het feit dat zowel Lazio Roma in de Conference League als AS Roma in de Europa League een thuiswedstrijd spelen, is de wedstrijd van Lazio verplaatst naar vanavond 18.45 uur. Zij zijn tijdens de loting gekoppeld aan AZ en zodoende kan ook Nederland vanavond al punten scoren. Uiteraard blikken wij kort voor op ons programma en die van Portugal en België.

#6 🇳🇱 Nederland 57.300

Nederland verloor in de vorige speelronde twee Nederlandse clubs. Ajax delfde het onderspit in Berlijn. PSV won in eigen huis nog wel met 2-0 van Sevilla, maar dit was net te kort om de eerder opgelopen 0-3 achterstand goed te maken. Het leverde natuurlijk nog wel 0.400 coëfficiëntenpunt op. Hierdoor zijn alleen Feyenoord en AZ nog actief in Europa voor Nederland. De Rotterdammers zullen niet ontevreden zijn met hun loting tegen Shakhtar Donetsk. De Alkmaarders troffen met Lazio Roma de zwaar mogelijkste loting.

Vanwege de eerder al genoemde reden, neemt AZ het vanavond om 18.45 uur in Rome al op tegen Lazio. AZ plaatste zich als groepswinnaar al direct voor de 1/8ste finales. Gezien de tegenstand waren zij dat ook aan hun stand verplicht. Lazio Roma was veroordeeld tot het spelen van de tussenronde nadat zij als nummer 3 waren geëindigd in de EL. In deze tussenronde rekende zij af met CFR Cluj. Door thuis met 1-0 te winnen en in Roemenië 0-0 gelijk te spelen. Afgelopen vrijdag versloegen de Romeinen Napoli nog in eigen huis en dus is AZ gewaarschuwd. Europees gezien is Lazio thuis ook nog eens ongeslagen. De ploeg van Pascal Jansen is dit seizoen Europees gezien nog nauwelijks getest en kan vanavond dus aan de bak. Een stunt van AZ is goed voor 0.400 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 54.716

Portugal is onze grote concurrent in de strijd om plaats 6. Onze huidige voorsprong bedraagt 2.584 punt, welke na vanavond verkleind kan worden tot 2.084 coëfficiëntenpunt. SL Benfica staat namelijk al met 1,5 been in de kwartfinales nadat zij uit al met 0-2 wisten te winnen van Club Brugge. De thuiswedstrijd van vanavond 21.00 uur lijkt dan ook een formaliteit. Volgende week moet FC Porto een 0-1 achterstand zien goed te maken wanneer zij Internazionale ontvangen in eigen huis. Sporting Portugal is in de Europa League gekoppeld aan Arsenal. De Portugese hoop zal dan ook vooral gevestigd zijn op Benfica.

Zelfs wanneer SL Benfica de Champions League wint. Dan zal dit op zich zelf staande niet voldoende zijn om Nederland van plaats 6 te verdrijven. Dit levert namelijk maximaal 2.500 coëfficiëntenpunt op. FC Porto of Sporting Portugal zullen zodoende ook nog punten moeten scoren. Winst vanavond voor Benfica levert in ieder geval 0.500 punt op.

#8 🇧🇪 België 39.400

Onze zuiderburen leven nog steeds in hun coëfficiëntendroom. In totaal zijn er al 11.400 coëfficiëntenpunt behaald en alleen de top5 doet het dit seizoen beter. Daarnaast zijn zij ook nog met 4 clubs Europees actief. Al lijkt dat aantal vanavond gereduceerd te worden tot 3. Het dramatisch presterende Club Brugge moet vanavond namelijk een 2-0 achterstand zien goed te maken in Portugal. Zij nemen het om 21.00 uur op tegen SL Benfica.

In de Europa League werd Union Sint-Gilles gekoppeld aan Union Berlin. Een niveau lager bepaalde het lot dat Anderlecht werd gekoppeld aan Villarreal en dat KAA Gent het opneemt tegen İstanbul Başakşehir. Zware lotingen, maar niet onmogelijk. Mocht Club Brugge vanavond voor een sensatie zorgen, dan mag België nog eens 0.600 coëfficiëntenpunt toevoegen aan hun totaal.

Vanavond lijkt Portugal het gat met Nederland flink te gaan verkleinen. Het is aan AZ om de Portugese inhaalslag te beperken tot het minimum. Zij moeten dan wel zien af te rekenen met Lazio Roma in Italië. België lijkt vanavond 1 troef te gaan verliezen.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment