Gisteren en dinsdag konden we weer rustig inkomen met 2 wedstrijden in de 1/8ste finales Champions League. Waarin Bayern München, AC Milan, SL Benfica en Borussia Dortmund zichzelf een goede uitgangspositie verschaften. Vanavond barst het Europese clubvoetbal weer echt los met 16 wedstrijden en volop strijd in onze coëfficiëntenregio. Voor Nederland komen Ajax en PSV in actie in de tussenronde van de Europa League. Frankrijk heeft zelfs 3 clubs actief in deze ronde; Stade Rennais, AS Monaco en FC Nantes. Sporting Portugal is de enige Portugese club in deze tussenronde, maar zij hebben met Sporting Braga nog een troef in de tussenronde van de Conference League. Als dat al niet genoeg is, komen er ook nog 2 Belgische clubs in actie.

Het kan niet vaak genoeg benoemd worden dat er in de tussenrondes WEL punten te verdienen zijn voor het landcoëfficiënt, maar NIET voor het clubcoëfficiënt. Daarnaast zijn er ook nog bonuspunten te verdienen. De winnaars van de tussenronde Europa League plaatsen zich voor de 1/8ste finales Europa League. Dat levert 1.000 bonuspunt op. In de Conference League zijn er in deze fase geen bonuspunten te verdienen.

#6 🇳🇱 Nederland 56.700

Vooralsnog doen de Nederlandse clubs het weer goed in Europa. 4 clubs plaatsten zich voor een groepsfase en alle vier wisten zij te overwinteren. Feyenoord is als groepswinnaar doorgedrongen tot de laatste 16 van de EL. Terwijl AZ haar groep ook won en zodoende doordrong tot de beste 16 in de ECL. Ajax eindigde 3e in haar CL groep en PSV werd 2e in haar EL groep. Daardoor zijn zij beide veroordeeld tot het spelen van de tussenronde Europa League.

Ajax neemt het vanavond in eigen huis om 18.45 uur op tegen het verrassend goed presterende Union Berlin. Union eindigde in hun EL groep als 2e. Net achter het Belgische Union, maar boven Sporting Braga. In de eigen competitie wonnen zij alle wedstrijden na de winterstop. Waardoor zij nu 2e staan op 1 punt van koploper Bayern. Ajax is dus gewaarschuwd. De Amsterdammers wonnen na het ontslag van trainer Alfred Schreuder al haar 4 de wedstrijden. Het belooft dan ook een mooi affiche te worden.

PSV treft een op papier grotere tegenstander. Zij nemen het om 21.00 uur in Spanje op tegen Sevilla FC. De Spanjaarden beleven vooralsnog een dramatisch seizoen en staan slechts 4 punten boven de degradatiestreep. Door in de Champions League FC Kopenhagen achter zich te houden, plaatsten zij zich nog wel voor de tussenronde EL. Desalniettemin belooft ook dit een pittige kluif te worden voor de Eindhovenaren. Mochten beide Nederlandse clubs winnen dan kan Nederland 0.800 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.497

De Fransen zijn nog beter vertegenwoordig in Europa. Zij wisten met 5 clubs te overwinteren, echter spelen drie daarvan tussenronde EL en verloor PSG afgelopen dinsdag thuis van Bayern München. De Franse clubs hebben het ook niet getroffen met de loting. Om 18.45 uur trapt Stade Rennais de Franse avond af met een uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Rennes eindigde 2e in de EL achter Fenerbahçe, terwijl Shakhtar in de CL alleen Celtic achter zich wist te houden.

Om 21.00 uur spelen AS Monaco en FC Nantes ook een uitwedstrijd. Beide wisten zich als nummer 2 in hun EL groep te plaatsen voor de tussenronde. Monaco is gekoppeld aan Bayer Leverkusen, die op basis van onderling resultaat Atlético Madrid achter zich wist te houden in de CL. Nantes heeft het met Juventus nog zwaarder getroffen. De Italianen eindigden in hun CL groep verrassend achter PSG en SL Benfica. In het beste geval behaalt Frankrijk vanavond 1.000 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 54.049

Door de overwinning van SL Benfica gisteren heeft Portugal haar achterstand op Nederland verkleind tot 2.651 coëfficiëntenpunt. Dit kan vanavond met nog eens 0.667 punt kleiner worden. Dan moeten Sporting Portugal en Sporting Braga wel beide zien te winnen. Eerst is het de beurt aan laatstgenoemde. Zij ontvangen om 18.45 uur in eigen huis Fiorentina in de tussenronde van de Conference League. Braga eindigde in haar EL groep achter het Duitse en Belgische Union. De Italianen eindigde op doelsaldo achter Istanbul Başakşehir in hun ECL groep en zijn zodoende verplicht tot het spelen van de tussenronde.

Om 21.00 uur speelt Sporting Portugal een thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland. Sporting verloor op de laatste speeldag de 2e plaats aan Bayer Leverkusen en eindigde zodoende als 3e in de CL. Midtjylland eindigde in de knotsgekke groep F, waarin iedereen 8 punten behaalde, als nummer 2 achter Feyenoord. Beide Portugese clubs lijken licht de favoriet en Portugal kan dus op voor 0.667 coëfficiëntenpunt.

#8 🇧🇪 België 38.600

Op gepaste afstand van nummer 7 volgen onze zuiderburen op plek 8. Vooralsnog beleven de Belgen een fantastisch Europees seizoen. Slechts 6 landen wisten meer punten te behalen. Gisteren verloor Club Brugge in eigen huis van Benfica en zodoende lijkt hun rol uitgespeeld. Vanavond spelen KAA Gent en RSC Anderlecht beide een uitwedstrijd in de tussenronde van de Conference League door als 2e te eindigen in hun ECL groep. Zij zijn zodoende gekoppeld aan een nummer 3 uit de EL.

Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan Gent. Zij spelen in Azerbeidzjan tegen FK Qarabag. Ruim 2 uur later neemt Anderlecht het in Bulgarije op tegen Ludogorets. Op papier voor beide Belgische clubs een gunstige loting. 2 overwinningen zijn goed voor 0.800 punt.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 Ajax Union Berlin
18:45ELShakhtar Donetsk 🇫🇷 Stade Rennais
18:45ECL🇵🇹 Sporting Braga Fiorentina
21:00ELSevilla FC🇳🇱 PSV
21:00 EL Juventus🇫🇷 FC Nantes
21:00ELBayer Leverkusen🇫🇷 AS Monaco
21:00EL🇵🇹 Sporting Portugal FC Midtjylland

Een avondvullend programma met 7 wedstrijden in onze regio en ook nog 2 Belgische deelnemers. Daarnaast staan er nog 7 andere affiches op het programma. Voor Nederland beloven het 2 belangrijke weken te worden. Waarin Ajax en PSV zich moeten zien te plaatsen voor de 1/8ste finales Europa League. Hetzelfde geldt echter voor de concurrentie.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment