Vorige week donderdag eindigde in een polonaise voor Nederland. Met 2 overwinningen en 1 gelijkspel werd er 1.000 coëfficiëntenpunt behaald. Vanavond staan er maar liefst 1.600 punt op het spel. Aangezien Nederland haar eerste bonuspunten kan halen. Bonuspunten die wij goed kunnen gebruiken om niet achter te blijven op Frankrijk en Portugal. Beide landen lijken met 1 of meerdere clubs te overwinteren in de Champions League. In de Europa- en Conference League presteert de concurrentie ook naar behoren. En ook hier zijn bonuspunten te behalen:

  • Nummer 1 EL ontvangt 5.000 punt (4.000 voor groepswinst en 1.000 voor het bereiken van de laatste 16).
  • Nummer 2 EL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de CL.
  • Nummer 1 ECL ontvangt 2.000 punt en plaatst zich voor de laatste 16.
  • Nummer 2 ECL ontvangt 1.000 punt en plaatst zich voor de play-offs tegen een nummer 3 uit de EL.

Uiteraard moeten bovenstaande punten gedeeld worden door het aantal startbewijzen. Vanavond kunnen de eerste beslissingen al vallen en uiteraard blikken wij daar op voor.

#6 🇳🇱 Nederland 51.900

Ajax scoort vooralsnog nauwelijks punten in de CL en is vrijwel kansloos voor het bereiken van de volgende ronde. Zodoende ontvangen zij ook geen 5.000 bonuspunt, welke de concurrentie wel (meermaals) lijkt te halen. Nederland moet het dit seizoen vooralsnog hebben van Feyenoord, PSV en AZ. Alle drie zijn nog volop in de race voor overwintering en ook groepswinst behoort nog tot de mogelijkheden. Dit zou aanzienlijk meer bonuspunten opleveren. Feyenoord is de eerste die vandaag goede zaken kan doen. Om 18.45 uur ontvangen zij in eigen huis FC Midtjylland. Vorige week gaven de Rotterdammers nog een 2-0 voorsprong uit handen en eindigde de wedstrijd in een terecht gelijkspel. Desondanks gaat Feyenoord nog steeds aan kop in Groep F. Zij het op doelsaldo, daar elke club op 4 punten staat. Een overwinning zou een grote stap naar overwintering zijn. PSV bezet op dit moment de 2e plaats in Groep A, maar heeft betere papieren als het om overwintering gaat. Vanavond ontvangt PSV het Zwitserse FC Zürich om 21.00 uur. Vorige week werd daar nog met 1-5 van gewonnen dus dat zou geen probleem mogen zijn. Bij een nieuwe overwinning zijn de Eindhovenaren verzekerd van een plaats bij de 3 en dus overwintering. AZ heeft van de 3 de allerbeste papieren. In de Conference League wisten ze alle groepswedstrijden nog te winnen. Vanavond kunnen zij de 1e plaats in Groep E veilig stellen. Om 18.45 uur spelen zij op Cyprus tegen Apollon Limassol. Wanneer de Alkmaarders weten te winnen en Dnipro niet wint in Liechtenstein dan is de 1ste plaats een feit. Groepswinst is goed voor 2.000 bonuspunt voor AZ. In totaal kan Nederland vandaag dus 1.600 coëfficiëntenpunt behalen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 54.331

PSG is zo goed als zeker van overwintering in de CL en Marseille heeft ook goede papieren. In totaal kan dat 1.667 bonuspunt opleveren. De 4 overige Franse clubs zijn ook nog in de race voor bonuspunten. Vanavond kunnen die nog echter niet behaald worden. Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan Stade Rennais en FC Nantes in de EL. Rennes neemt het uit op tegen Dinamo Kiev. Bij winst zijn ze verzekerd van overwintering en mocht Fenerbahçe ook weten te winnen dan zijn de Fransen verzekerd van een plek bij de beste 2 in Groep B. Nantes staat er minder goed voor en ontvangt vandaag SC Freiburg. Op dit moment bezet Nantes de 3e plaats in Groep D en kan het voor hen nog alle kanten op. AS Monaco is de 3e Franse club in de Europa League. Om 21.00 uur spelen zij uit tegen Trabzonspor. In Groep H is het bijzonder spannend en kunnen na vanavond alle ploegen op 6 punten staan. Monaco bezet op dit moment de gedeelde eerste plaats en zijn bij een overwinning vrijwel verzekerd van overwintering. Tegelijkertijd ontvangt OGC Nice het Tsjechische 1. FC Slovácko in de ECL. Nice kan vanavond wel goede zaken doen, maar zich nog nergens van verzekeren. 4 overwinning vanavond zal wel goed zijn voor 1.333 punt.

#7 🇵🇹 Portugal 50.049

Wat voor Frankrijk geldt dat geldt ook voor Portugal. Alle Portugese clubs in de CL maken nog kans op het bereiken van de volgende ronde. Waarbij Benfica al met 1,5 been in de knock-out fase staat. Wanneer alle 3 de clubs zich bij de beste 16 van Europa voegen, ontvangt Portugal 2.500 bonuspunt. Dat zou ze met de huidige stand op de felbegeerde 6e plaats brengen. Daarentegen zijn zij met slechts 1 ploeg vertegenwoordigd in de EL en niet in de ECL. Sporting Braga neemt het vanavond om 18.45 uur op tegen Union Sint-Gillis in België. De Belgen gaan aan kop in Groep D met 3 punten meer dan nummer 2, Braga. Bij een overwinning is Braga vrijwel zeker van Europese overwintering en ontvangt Portugal 0.333 coëfficiëntenpunt.

#9 🇧🇪 België 35.200

Voor onze Zuiderburen kan het haast al niet meer op. Club Brugge plaatste zich gisteren voor de laatste 16 van de CL en haalde 1.200 punt binnen. Een plek bij de beste 10 kan België bijna niet meer ontgaan en nummer 8, Schotland, is binnen handbereik. Vanavond wordt de Belgische avond afgetrapt door Union Sint-Gillis en zij kunnen meteen weer een polonaise in gang zetten. Union gaat namelijk aan kop in Groep D en ontvangt om 18.45 uur Sporting Braga. Winst voor de Belgen en geen winst voor Union Berlin betekent dat het Belgische Union zeker is van de 1ste plaats. In dat geval mag België weer 1.000 bonuspunt bijschrijven. In de Conference League gaat het de Belgische clubs minder goed af. Om 18.45 uur speelt KAA Gent een uitwedstrijd tegen Djurgårdens IF en om 21.00 uur speelt RSC Anderlecht uit tegen West Ham United. Beide ploegen kunnen een overwinning goed gebruiken, maar mogen vooral niet verliezen. In het beste geval verdient België vanavond 2.200 punt.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇳🇱 Feyenoord FC Midtjylland
18:45EL🇫🇷 FC Nantes SC Freiburg
18:45ELDinamo Kiev 🇫🇷 Stade Rennais
18:45ELUnion Sint-Gillis 🇵🇹 Sporting Braga
21:00EL🇳🇱 PSV FC Zürich
21:00ELTrabzonspor 🇫🇷 AS Monaco
18:45ECLApollon Limassol 🇳🇱 AZ
21:00ECL🇫🇷 OGC Nice 1. FC Slovácko

Nederland lijkt vanavond de voorsprong op Portugal te kunnen vergroten. Dat is ook wel nodig gezien het potentiële grote aantal bonuspunten dat Portugal kan behalen. Frankrijk gaat zoals elke donderdag op voor veel punten en in Belgie kan er voor de 2e dag op een rij een coëfficiëntenfeestje losbarsten.

Wordt vervolgd.