Deze en volgende week vinden de play-offs plaats in alle Europese toernooien. Te beginnen vanavond met drie heenwedstrijden in de Champions League play-offs. Het bereiken van de groepsfase is goed voor 4.000 bonuspunten en dus van groot belang. Ter vergelijking, 4.000 bonuspunten staan gelijk aan 2 overwinningen. Plaatsing voor de overige 2 toernooien leveren geen bonuspunten op. De verliezers van de play-offs CL plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League, verliezen in de play-offs van de EL betekent groepsfase Conference League en de verliezers in de play-offs van de ECL betekent Europese uitschakeling.

Frankrijk is al verzekerd van 5 clubs in de hoofdtoernooien. PSG en Olympique Marseille hebben zich als nummer 1 en 2 van Frankrijk geplaatst voor de CL. AS Monaco verloor in de vorige ronde van PSV en is zodoende veroordeeld tot EL voetbal. Waarvoor ook Nantes (bekerwinnaar) en Stade Rennais (nummer 4) zich geplaatst hebben. De enige Franse club die nog niet zeker is van overzomeren is Olympique Nice, zij spelen nog play-off voetbal in de ECL. Hierin nemen zij het op tegen Maccabi Tel Aviv.

Portugal is al 1 club verloren tijdens de voorrondes. Vitória SC vond haar Waterloo al tegen HNK Hajduk Split. Hierdoor kan Portugal nog met maximaal 5 van de 6 clubs Europees actief blijven. 4 van deze clubs zijn hier al van verzekerd. Kampioen FC Porto en nummer 2 Sporting Portugal zijn geplaatst voor de CL. SL Benfica kan zich daar nog bijvoegen als zij weten af te rekenen met Dynamo Kiev. Zo niet, dan plaatsen zij zich net zoals Sporting Braga voor de EL. Gil Vicente moet in de play-offs zien af te rekenen met AZ. Een nederlaag betekent dat Portugal haar tweede club verliest.

Nederland is nog maar verzekerd van 3 clubs actief na de zomer. Ajax heeft zich als kampioen geplaatst voor de groepsfase CL, terwijl Feyenoord als nummer 3 verzekerd is van de groepsfase EL. Voor PSV hangt het af van het resultaat in de play-offs CL aan welk toernooi zij mee gaan doen. Zowel AZ (winnaar play-offs) als FC Twente (nummer 4) moeten de play-offs voor de ECL zien te overleven zodat Nederland ook dit seizoen met 5 clubs de groepsfase in gaat. AZ lijkt met Gil Vicente een te nemen horde te hebben getroffen. FC Twente heeft met Fiorentina een veel zwaardere tegenstander geloot.

#6 🇳🇱 Nederland 48.500

Vanavond komt in de strijd voor plaats 5 en 6 alleen Nederland in actie. PSV neemt het om 21.00 uur op in Schotland tegen Rangers FC. De Eindhovenaren wisten in de vorige ronden na verlenging af te rekenen met AS Monaco en zijn in de competitie nog ongeslagen. Voor de Rangers geldt vrijwel hetzelfde. In de vorige ronde waren zij te sterk het Belgische Union en alle drie de competitiewedstrijden werden winnend afgesloten. Op papier lijkt PSV licht favoriet, maar de Europa League finalist van vorig seizoen mag zeker niet onderschat worden. Zeker in eigen huis zijn zij vrijwel onverslaanbaar. Een winstpartij vanavond zou goed zijn voor 0.200 coëfficiëntenpunt en betekent een hele goede uitgangspositie.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

4 Comments

 1. Thanks wederom voor de heldere uitleg! Vol verwachting klopt ons Nederlands coëfficiënten hart!

 2. Hoi hoi beste mensen.

  Wanneer worden de coëfficiënten van de clubs bijgewerkt? Ik hoor het graag van u.

  Hartelijke groeten van Dirk

  • B. Berends Reply

   Hoi Dirk,

   We zijn druk bezig om beide ranglijsten te verbeteren en proberen deze zo snel mogelijk up-to-date te hebben!

Write A Comment