We schrijven 25 mei 2022 en nog steeds is er een Nederlandse club actief in Europa. Feyenoord speelt vanavond de finale van de Conference League. Een toernooi die vooraf werd afgedaan als afvoerputje van het Europese clubvoetbal, maar waar Nederland bijzonder veel plezier aan heeft beleefd. Niet alleen haalde ons kikkerlandje een karrenvracht aan punten binnen, maar staan we ook voor het eerst sinds 2017 weer in een Europese finale en kan een Nederlandse club na 2002 eindelijk weer een Europese beker winnen. Qua punten staat er niet zo veel op het spel. Het winnen van de finale levert alleen de standaard 2.000 coëfficiëntenpunten op, wat voor Nederland betekent dat er 0.400 punt bijgeschreven kan worden. Vorige week is de finale van de Europa League al gespeeld (winst voor Eintracht Frankfurt), waardoor er nog slechts 4 landen actief zijn. Vandaag beschouwen we nog 1 keer én voor de laatste keer dit seizoen voor op de Europese voetbalavond.

#7 🇳🇱 Nederland 49.300

Om 21.00 uur begint voor Feyenoord de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen. Dan spelen zij in Tirana (Albanië) de finale van de Conference League tegen AS Roma. Nog één keer hebben de Rotterdammers de kans om coëfficiëntenpunten te verzamelen voor het Nederlandse clubvoetbal. Mede door de goede prestaties van Feyenoord starten wij de cyclus ‘18/’23 op de 6e plaats met vooralsnog 2.684 punt voorsprong op Portugal en een achterstand van 2.181 punt op Frankrijk. Al denk ik niet dat vanavond ook maar iemand in Rotterdam zich druk maakt om deze punten.

Feyenoord bereikte de ECL door in de voorrondes achtereenvolgens af te rekenen met FC Drita, FC Luzern en IF Elfsborg. Vervolgens eindigde zij eerste in de groep met Maccabi Haifa, Slavia Praag en Union Berlin. In de knock-out fase bonden de Rotterdammers Partizan Belgrado, nogmaals Slavia Praag en Olympique Marseille aan hun zegekar.

Het lijstje van AS Roma is iets korter. Zij hoefden namelijk maar 1 voorronde te overleven, waarin zij afrekenden met het Turkse Trabzonspor. In de groepsfase eindigde ze vervolgens bovenaan door CSKA Sofia, Zorja Loehansk en FK Bodo/Glimt onder zich te houden. In de 1/8ste finale waren de Romeinen net te sterk voor Vitesse en in het vervolg werd er nog gewonnen van Bodo/Glimt en Leicester City.

Vanavond gaat het bovenal om de eindzege. Mochten de Rotterdammers er met de beker vandoor gaan, dan verdiend Nederland nog maal 0.400 coëfficiëntenpunt. Wat het totaal dit seizoen op 19.600 punten zal brengen en de voorsprong op Portugal doet vergroten tot meer dan 3 punten!

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment