Vandaag blikken we voor de één na laatste keer vooruit op een Europese voetbalavond. Eerder deze week zagen we Liverpool en Real Madrid de finale bereiken van de Champions League. Na vanavond weten we wie de finalisten zijn in de Europa- en Conference League. Met nog steeds kans op een Nederlandse finalist! Het bereiken van de finale is in elk toernooi goed voor 1 bonuspunt en die staat dan ook vanavond samen met de gebruikelijk 2 coëfficiëntenpunt op het spel. Dat betekent dat Nederland vanavond nog 0.600 punt kan toevoegen aan het toch al gigantische totaal. Voor Frankrijk geldt dat er maximaal 0.500 punt te verdienen is. De Portugezen zijn al uitgespeeld en kunnen alleen maar hopen dat Nederland niet nog verder wegloopt in de cyclus ‘18/’23.

#7 🇳🇱 Nederland 48.900

De heenwedstrijd tussen Feyenoord en Olympique Marseille had vrijwel alles wat voetbal zo mooi maakt. Na een waar spektakelstuk trokken de Rotterdammers aan het langste eind. Vanavond vanaf 21.00 uur verdedigen zij dan ook een 2-3 voorsprong in Frankrijk. De ploeg van Arne Slot verzamelde dit seizoen de meeste punten voor Nederland en kan daar dus nog 0.600 punt aan toe voegen. Dat zou direct betekenen dat Feyenoord op 25 mei in Tirana de finale van de Conference League zou gaan spelen. Zo ver is het uiteraard nog niet. Eerst staat er nog een lastige uitwedstrijd op het programma. Feyenoord speelde dit seizoen al 11 wedstrijden in de ECL, waarvan er 8 gewonnen werden en 3 keer gelijk werd gespeeld. Als zij deze ongeslagen status weten te behouden dan is de finale een feit!

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.915

Frankrijk eindigt dit seizoen als 5e op de coëfficiëntenranglijst en zal ook aan het begin van volgend seizoen deze 5e plaats nog bezetten. De voorsprong op nummer 6, Nederland, zal voorlopig 2.415 punt bedragen. Na vanavond komt daar hoe dan ook verandering in. Olympique Marseille neemt het om 21.00 uur in eigen huis op tegen Feyenoord en moeten een 2-3 achterstand zien goed te maken. Marseille is dit seizoen in Europees verband nog ongeslagen in eigen huis. In de Conference League werden alle thuisduels zelfs gewonnen. Een nieuwe overwinning zou in ieder geval betekenen dat er verlengd gaat worden. Bij elke overwinning met meer dan 1 doelpunt verschil plaatsen de Fransen zich voor de finale. Dat betekent tegelijkertijd dat Frankrijk 0.500 coëfficiëntenpunt mag bijschrijven en dat de virtuele voorsprong groeit naar 2.915 punt.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 36.100

Rangers FC speelt vanavond hun wedstrijd van het jaar. Door het gelijke spel tegen aartsrivaal Celtic kunnen zij de Schotse titel namelijk uit het hoofd zetten. Winst van de Europa League zal dan ook de makkelijkste weg richting de Champions League zijn. Dan moeten zij vanavond in eigen huis wel een 0-1 achterstand zien goed te maken. Om 21.00 uur ontvangen de Rangers, RB Leipzig. Het bereiken van de finale zal Schotland 0.600 punt opleveren.

Vanavond zullen alle Nederlandse ogen gericht zijn op de verrichtingen van Feyenoord. Na Ajax in 2017 kan er in 2022 ‘eindelijk’ weer een Nederlandse club de finale van een Europees toernooi bereiken!

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment