Vanavond is het weer tijd voor een heuse clash tussen Nederland en Portugal. Een directe strijd om de felbegeerde 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Deze 6e plaats geeft recht op 2 startbewijzen voor de groepsfase van de CL en nog 1 plaats voor de voorrondes. De huidige achterstand bedraagt 5.582 punt en lijkt dit jaar schier onmogelijk om te overbruggen. Echter als je de ranglijst bekijkt in de cyclus ’18-’23 dan staat Nederland op de 6e plaats!

Cyclus ’18-’23
6. 🇳🇱 Nederland43.400
7. 🇵🇹 Portugal  42.216

De virtuele voorsprong bedraagt 1.184 coëfficiëntenpunt. Vanavond kan deze virtuele voorsprong en de huidige achterstand aanzienlijk veranderen. Er ligt voor Nederland een dubbelslag in het verschiet. Niet alleen levert een winstpartij 0.600 punt (0.400 voor winst en 0.200 bonus) op, maar tegelijkertijd betekent dat dat Portugal weer een club uitgeschakeld ziet worden.

#7 🇳🇱 Nederland 46.300

We kunnen het niet vaak genoeg vermelden dat Nederland nog het enige land is waarvan geen enkele club is uitgeschakeld. Vorige week donderdag kwamen er 4 clubs in actie in de Conference League. Feyenoord verschafte zich een rooskleurige uitgangspositie door uit met 5-2 te winnen. AZ en PSV lijken ook nog kansrijk om de kwartfinales te bereiken en voor Vitesse lijkt er donderdag een einde te gaan komen aan het Europese avontuur. Vanavond is het aan Ajax om bovengenoemde nog minimaal 2 dagen in stand te houden. Om 21.00 uur ontvangen zij Benfica in de return van de 1/8ste finales CL. Uit werd er met 2-2 gelijk gespeeld. Door het afschaffen van de dubbel tellende uitdoelpunten beginnen beide clubs vanavond dus exact gelijk aan de terugwedstrijd. Het bereiken van de kwartfinales CL levert Nederland 0.200 bonuspunt op en een overwinning (na reguliere speeltijd) is uiteraard goed voor 0.400 punt. Vanavond kan er dus 0.600 coëfficiëntenpunt bijgeschreven worden.

#6 🇵🇹 Portugal 51.882

De belangen van Portugal zijn vanavond misschien wel groter dan die van Nederland. Vorige week werd Sporting Portugal definitief uitgeschakeld in de CL. In de Europa League verloor Porto in eigen huis van Lyon, terwijl Braga met 2-0 won AS Monaco. Wanneer Benfica vanavond uitgeschakeld wordt, houdt Portugal maximaal 2 clubs over aan het einde van deze week. Benfica verkeert niet in grootste vorm, maar wist in de heenwedstrijd Ajax prima partij te bieden. Zeker in de tweede helft hadden zij het betere van het spel. Doordat Portugal dit seizoen met 6 clubs begon in Europa kunnen zij vanavond 0.500 punt behalen (0.333 voor een winstpartij en 0.167 bonuspunt).

Een hele belangrijke wedstrijd dus vanavond aan het begin van een hele belangrijke coëfficiëntenweek. Tegelijkertijd nemen Manchester United en Atlético Madrid het tegen elkaar op in Engeland na in Spanje 1-1 gelijk te hebben gespeeld.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment