Na ruim twee maanden afwezigheid is het Europese clubvoetbal dit weekend (eindelijk) weer terug. Met op dinsdag en woensdag de eerste 4 heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League en op donderdag worden de heenwedstrijden in de tussenrondes van de Europa- en Conference League afgewerkt. Vanavond staan er 2 CL wedstrijden op het programma. In beide komt er een concurrent in actie, PSG voor Frankrijk en Sporting Portugal voor Portugal. Een kans voor de concurrentie om uit te lopen op Nederland. Ajax komt namelijk volgende week pas in actie. Frankrijk en Portugal hebben naast bovengenoemde deelnemers allebei nog een ijzer in het vuur in deze ronde. Een ronde waarin een gewonnen wedstrijd 2.000 coëfficiëntenpunt (uiteraard gedeeld door het aantal deelnemers) en een gelijkspel 1.000 coëfficiëntenpunt oplevert. Plaatsing voor de kwartfinales levert nog eens 1.000 bonuspunt op.

#5 🇫🇷 Frankrijk 56.081

Frankrijk haalde tot en met de winterstop de meeste coëfficiëntenpunten van alle landen. Op de voet gevolgd door Nederland (+0.016 punt). Met 2 deelnemers in de CL, 2 in de EL en nog eens 2 in de ECL zijn de Franse ploegen goed vertegenwoordigd in alle drie de Europese toernooien. In de Champions League heeft zowel PSG als Lille het niet getroffen met de loting. PSG treft recordwinnaar Real Madrid en Lille neemt het op tegen titelverdediger en kersvers wereldkampioen Chelsea. Vanavond is het om 21.00 uur eerst de beurt aan PSG, die het thuis opneemt tegen Real. PSG eindigde als 2e in de groep achter Manchester City en Real won haar groep met onder andere Internazionale en Shakhtar Donestk. Beide ploegen troffen elkaar 6 keer eerder in de CL en waarvan PSG er slechts 1 wist te winnen. Een overwinning vanavond zou goed zijn voor 0.333 coëfficiëntenpunt.

#6 🇵🇹 Portugal 50.049

De Portugezen hebben nog 4 clubs welke Europees actief zijn. Benfica en Sporting Portugal in de CL en Porto en Braga spelen donderdag in de tussenronde van de EL. Portugal heeft voor de winterstop al veel punten gehaald en staat op de 7e plaats op de ranglijst van dit seizoen. Desalniettemin is Nederland hen op de virtuele ranglijst gepasseerd en bedraagt de voorsprong onderhand al 1.217 punt. Vanavond kan Sporting dit verschil verkleinen. Zij ontvangen om 21.00 uur Manchester City. Op voorhand lijkt dat een hele zware opgave om de laatste 8 te gaan bereiken. Sporting eindigde als nummer 2 in de groep achter Ajax, maar boven Dortmund. City won haar groep met onder andere PSG en RB Leipzig. Dit is de eerste ontmoeting tussen beide clubs in de Champions League. Ook voor Sporting geldt dat een overwinning 0.333 punt oplevert.

Vanavond dus maar twee Europese wedstrijden, maar wel beide van belang voor Nederland. Om 21.00 uur ontvangt PSG, Real Madrid en speelt Sporting Portugal thuis tegen Manchester City.

Wordt vervolgd.