Vandaag staan er acht wedstrijden in de 4e speelronde van de Champions League groepsfase op het programma. Vanavond geen Nederlandse inbreng. Frankrijk en Portugal hebben vanavond wel een vertegenwoordiger. Tot nog toe heeft Nederland in elke Europese speelronde goed gescoord. Deze week hebben we een heel zwaar speelschema. AZ ontvangt Cluj in eigen huis, maar de overige clubs mogen op bezoek bij respectievelijk Borussia Dortmund, AS Monaco, Tottenham Hotspur en Union Berlin. Het zou dus kunnen zijn dat de polonaise tijdelijk een halt wordt toegeroepen. Het programma van onze concurrentie is vanavond ook niet eenvoudig, waardoor de “schade” na vanavond mee zou moeten vallen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

#5 🇫🇷 Frankrijk 48.081

De Fransen beleefden de vorige speelronde een enorm goede week. Met vier overwinningen en twee gelijke spelen werd er maar liefst 1.666 coëfficiëntenpunt behaald. Zo speelde Lille met 0-0 gelijk in eigen huis tegen Sevilla. Vanavond nemen zij het logischerwijs weer tegen elkaar op, maar dit keer in Spanje om 21.00 uur. In Groep G heeft RB Salzburg de beste papieren, maar daarachter is het ongekend spannend. Sevilla staat 2e met 3 punten en Lille en Wolfsburg volgen beide met 2 punten. De Spanjaarden kunnen vanavond met een overwinning een goede stap naar de volgende ronde zetten. Datzelfde, zij het in mindere mate, geldt voor de Fransen. OSC Lille wist haar laatste 4 wedstrijden echter niet te winnen en is in de eigen competitie afgezakt naar de 12e plaats. Desalniettemin is een overwinning vanavond 0.333 punt waard.

#6 🇵🇹 Portugal 46.216

Ook Portugal scoorde goed in de vorige ronde. 3 van de 4 ploegen wisten hun wedstrijd te winnen, waardoor Portugal 1.000 coëfficiëntenpunt mocht bijschrijven. De enige ploeg die verloor komt vanavond weer in actie. Benfica neemt het in Duitsland om 21.00 uur op tegen Bayern München. In eigen huis hielden de Portugezen de vorige wedstrijd 70 minuten lang stand om uiteindelijk alsnog met 0-4 te verliezen. De Duitsers waren de gehele wedstrijd de betere en lijken vanavond ook favoriet. Bayern München is bij een overwinning verzekerd van de knock-out fase. Benfica bezet met 4 punten op dit moment nog de 2e plaats in Groep E en zou met een stunt vanavond enorm goede zaken doen. Een overwinning levert ook nog eens 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 34.050

Het was de vorige speelronde voor vrijwel onze gehele coëfficiëntenregio een goede ronde. 3 van de 4 Oostenrijkse clubs wist te winnen en zo verdiende zij 1.200 punt in totaal. RB Salzburg won in eigen huis met 3-1 van VFL Wolfsburg. Als Salzburg vanavond weer wint plaatsen zij zich als eerste club voor de volgende ronde van de CL. Om 18.45 uur nemen zij het uit op tegen Wolfsburg. De Duitsers ontsloegen vorige week trainer Mark van Bommel en wonnen prompt voor het eerst sinds 8 wedstrijden weer een wedstrijd. Vanavond zullen ze weer een overwinning nodig hebben om goed mee te blijven doen in Groep G. Op voorhand is er moeilijk een favoriet aan te wijzen. Oostenrijk kan vanavond 0.400 verdienen en zich verzekeren van 1.000 bonuspunt.

#10 🇷🇺 Rusland 31.682 & #11 🇺🇦 Oekraïne 31.000

Rusland beleeft tot nog toe een dramatisch seizoen. Spartak- en Lokomotiv Moskou stevenen af op Europese uitschakeling en FC Zenit lijkt met Malmö FF de strijd te moeten aan gaan voor plaats 3 in Groep H van de CL. Of Zenit moet vanavond zien te stunten in Turijn. Om 21.00 uur nemen zij het namelijk op tegen Juventus. De heenwedstrijd werd met 0-1 gewonnen door de Italianen. In de eigen competitie gaat het Juventus niet goed af, maar met een nieuwe overwinning vanavond zijn zij wel al verzekerd van de volgender ronde CL. Rusland kan 0.400 coëfficiëntenpunt verdienen.

Dinamo Kiev strijdt vanavond voor haar laatste kansen in Groep E. Met 1 punt bezetten zij op dit moment de laatste plaats. Met 2 punten meer bezet FC Barcelona de derde plaats. Vanavond nemen beide ploegen het tegen elkaar op om 21.00 uur in Oekraïne. Voor Kiev geldt dat er gewonnen moet worden om uitzicht te houden op de volgende ronde. Deze overwinning zou 0.400 punt op leveren.

Een relatief rustige avond vanavond, waarin wel al de eerste beslissingen kunnen vallen. Voor Nederland zijn vooral de wedstrijden Sevilla – Lille en Bayern München – Benfica van belang.

Wordt vervolgd.