Vanavond is weer een avond vol met Europa- en Conference League voetbal. Met volop kansen voor Nederland om punten te behalen. In theorie kunnen wij vanavond zelfs Frankrijk inhalen (18/19 t/m 21/22). Dan moeten alle Nederlandse clubs hun wedstrijd zien te winnen en dan mag Frankrijk slechts één keer gelijk spelen en moet het verder alles verliezen. Op voorhand is dat dus niet een voor de hand liggend scenario. Beide landen worden vandaag vertegenwoordigd door 4 clubs. Portugal is, zoals elke donderdag, met één club minder goed vertegenwoordigd. Zo langzamerhand hoeven we Oostenrijk, Schotland, Rusland en Oekraïne niet meer te bestempelen, maar uiteraard besteden we ook aan hen aandacht. Net als aan onze zuiderburen, die vanavond met 3 teams ook voldoende ijzers in het vuur hebben.

#7 🇳🇱 Nederland 36.900

Nederland voert nog steeds de ranglijst van dit seizoen aan. Op de hielen gezeten door Engeland dat slechts 0.372 punt minder heeft bepaald in seizoen ‘21/’22. Vanavond zijn we met AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse weer goed vertegenwoordigd. Voor alle vier de clubs geldt dat ze een lastige wedstrijd voor de boeg hebben. PSV neemt het in de EL op tegen AS Monaco. Om 21.00 uur komen zij in eigen huis uit tegen de Franse club. Beide teams hebben uit de eerste 2 wedstrijden 4 punten behaald in Groep B. Het betreft dus niet alleen een coëfficiëntenclash tussen Nederland en Frankrijk, maar ook een wedstrijd om de koppositie. In de ECL komen wij uit met maar liefst 3 clubs. Feyenoord en Vitesse spelen beide om 18.45 uur een thuiswedstrijd. De Rotterdammers ontvangen Union Berlin en kunnen bij een overwinning hele goede zaken doen. Met 4 punten voeren zij Groep E aan, gevolgd door Union en Slavia Praag met 3 punten. Vitesse heeft met Tottenham Hotspur op papier de zwaarste tegenstander. De Londenaren lijken echter te gaan aantreden met hun B-garnituur, wat de kansen van de Arnhemmers aanzienlijk vergroot. Om uitzicht te houden op de volgende ronde moet er in ieder geval niet verloren worden. AZ heeft vanavond de zwakste tegenstander, maar speelt wel een uitwedstrijd in Oost-Europa. In Roemenië nemen zij het om 21.00 uur op tegen CFR Cluj. Een wedstrijd tussen de nummer 1 en 4 in Groep D, waarbij de Alkmaarders de koploper zijn. In theorie kan Nederland vanavond 1.600 coëfficiëntenpunt halen, maar gezien de tegenstanders lijkt dat schier onmogelijk.

#5 🇫🇷 Frankrijk 46.915

Frankrijk heeft vanavond ook 4 ijzers in het vuur. Waar Nederland met 3 teams uitkomt in de Conference League, daar speelt Frankrijk met 3 teams in de Europa League. Om 18.45 uur speelt Olympique Marseille uit tegen Lazio Roma. Marseille heeft haar eerste 2 wedstrijden gelijk gespeeld en bezet op dit moment de 3e plaats. Lazio heeft 1 punt meer en staat op plaats 2. Om 21.00 uur spelen ook AS Monaco en Olympique Lyon een uitwedstrijd. AS Monaco speelt zoals bekend tegen PSV. Lyon neemt het in Tsjechië op tegen Sparta Praag. Lyon voert met 6 punten Groep A aan en de Tsjechen doen het met 4 punten niet veel minder. Met nog een overwinning is Lyon vrijwel zeker van de volgende ronde. Een niveau lager neemt Stade Rennes het in Slovenië om 18.45 uur tegen NS Mura in dezelfde groep als Vitesse. Mura staat met 0 punten onderaan en lijkt al kansloos voor overwintering. Rennes heeft 4 punten verzameld en kan bij een overwinning goede zaken doen. Voor Frankrijk staat er 1.333 punt op het spel.

#6 🇵🇹 Portugal 45.882

Voor Portugal begon deze week voortvarend met 2 overwinningen op de dinsdag. Benfica verloor gisteren met 0-4 van Bayern München en verzamelde dus geen punten. Vanavond kan alleen SC Braga voor coëfficiëntenpunten gaan zorgen. Om 18.45 uur neemt Braga het uit op tegen Ludogorets. Braga bezet met 3 punten de 2e plaats. De Bulgaren staan samen met Midtjylland op de laatste plaats met 1 punt. Braga kan bij een overwinning dus een goede stap richting overwintering zetten en verzameld daar tegelijkertijd 0.333 coëfficiëntenpunt mee.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 33.250

Salzburg is na de overwinning van gisteren nog steeds de trotse koploper in Groep G van de Champions League. De andere Oostenrijkse clubs welke Europees actief zijn doen het vooralsnog minder goed. Rapid Wien en Sturm Graz wachten in de Europa League nog op hun eerste punten. Rapid neemt het vanavond om 18.45 uur thuis op tegen Dinamo Zagreb. Sturm Graz neemt het om 21.00 uur in eigen huis op tegen Real Sociedad. Voor zowel Rapid als Sturm Graz geldt dat een nieuwe nederlaag vrijwel zeker uitschakeling betekent. LASK doet het in de Conference League met 4 punten en een tweede plaats in Groep A een stuk beter. Vanavond om 18.45 uur nemen zij het in Armenië op tegen FC Alashkert. De Armenen staan nog puntloos onderaan en dus lijkt LASK de favoriet. Voor Oostenrijk liggen er 1.200 punt in het verschiet.

#9 schotland-cl Schotland 31.700

Celtic heeft afgelopen dinsdag het goede voorbeeld gegeven aan stadgenoot Rangers FC. Door de 2-0 overwinning op Ferencváros doen ze weer mee in Groep G van de Europa League. Rangers heeft ook een overwinning nodig om nog zicht te houden op de volgende ronde van de Europa League. In Groep A bezetten zij met 0 punten de laatste plaats. Vanavond spelen zij om 21.00 uur thuis tegen Bröndby IF. De Denen doen het met 1 punt niet veel beter en dus zijn voor beide de belangen groot. Schotland kan vanavond 0.400 punt behalen.

#10 🇷🇺 Rusland 31.682 ,#11 🇺🇦 Oekraïne 30.600 & #13 🇧🇪 België 28.000

Alle drie de landen hebben deze week nog geen enkel punt behaald. Voor Rusland verloren FC Zenit en Spartak Moskou. Het is aan Lokomotiv Moskou om voor de punten te gaan zorgen. Om 21.00 uur spelen zij in eigen huis tegen Galatasaray. De Turken gaan met 4 punten aan kop in Groep E en Lokomotiv staat met 1 punt op de laatste plaats. De 0.400 punt die Rusland kan verdienen vanavond zou er voor kunnen zorgen dat zij Schotland verdringen van de 9e plaats.

Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev verloren beide in de Champions League. Eerstgenoemde ging ruim onderuit tegen Real Madrid en Kiev verloor gisteren met 1-0 van FC Barcelona. Zorja Loegansk speelt vanavond om 21.00 uur een uitwedstrijd in de Conference League. In Bulgarije nemen zij het op tegen CSKA Sofia. De Oekraïners staan puntloos onderaan en de Bulgaren doen het met 1 punt net ietsjes beter. Ook Oekraïne kan 0.400 coëfficiëntenpunt halen.

Club Brugge verloor niet geheel onverwachts van Manchester City. Vanavond kan België alsnog 1.200 punt behalen. De achterstand op nummer 12, Servië, bedraagt nog 0.875 punt en kan dus vanavond overbrugd worden. Antwerp speelt om 18.45 uur uit tegen Fenerbahçe en om 21.00 uur neemt RC Genk het ook uit op tegen West Ham United. KAA Gent neemt het ook om 21.00 uur in Servië op tegen Partizan Belgrado in de Conference League.

Een bomvol programma dus vanavond, waarbij Nederland een groot aantal punten kan verzamelen. Alle vier de clubs staan wel voor een lastige opgave. Frankrijk heeft ook 4 troeven vanavond. Op Stade Rennes na, wacht hen allen een lastige uitwedstrijd. Braga moet de kastanjes uit het vuur halen voor Portugal en verder zijn er nog veel meer wedstrijden in onze coëfficiëntenregio. Hieronder een schema van de Nederlandse, Franse en Portugese clubs:

Overzicht

TijdToernooiThuisUit
18:45ELLudogorets🇵🇹 Sporting Braga
18:45ELLazio Roma🇫🇷 Olympique Marseille
18:45ECL🇳🇱 Feyenoord1. FC Union Berlin
18:45ECL🇳🇱 VitesseTottenham
18:45ECLMura🇫🇷 Stade Rennes
21:00EL🇳🇱 PSV🇫🇷 AS Monaco
21:00ELSparta Praag🇫🇷 Olympique Lyon
21:00ECLCFR Cluj🇳🇱 AZ

Wordt vervolgd.