Nederland is sinds gisterenavond weer 0.400 coëfficiëntenpunt rijker door de 4-0 overwinning van Ajax op Borussia Dortmund in de Champions League. Door deze overwinning verstevigden de Amsterdammers hun koppositie en hebben zij een grote stap richting de volgende ronde gezet. Plaatsing voor de knock-out fase van de Champions League is in het geval van Nederland goed voor 1.000 bonuspunt (5.000 delen door het aantal clubs). Niet alleen Nederland deed goede zaken. PSG won voor Frankrijk, Sporting Portugal en Porto deden hetzelfde voor Portugal en Celtic haalde 0.400 punt binnen voor Schotland. Hierdoor is de achterstand op Portugal groter geworden, maar op Frankrijk een klein beetje geslonken. De Fransen en Portugezen kunnen vanavond weer punten verdienen, dat geldt niet voor Nederland. Oostenrijk, Rusland en Oekraïne komen ook aan bod.

#5 🇫🇷 Frankrijk 46.748

PSG won gisteren met 3-2 van RB Leipzig en wist zo de koppositie in Groep A te behouden. Hiermee verdiende zij ook 0.333 coëfficiëntenpunt te behalen voor Frankrijk. Datzelfde puntenaantal kan Lille vanavond ook verdienen, wanneer zij in eigen huis weten te winnen van Sevilla. Lille heeft tot dusver 1 punt behaald in Groep G en staat daarmee laatste. Om 21.00 uur nemen zij het op tegen de nummer 2, Sevilla, die 1 punt meer heeft. De ploegen in deze groep lijken aan elkaar gewaagd. Gezien het feit dat drie van de vier wedstrijden in een gelijkspel zijn geëindigd. Na vanavond is er nog niets beslist in deze groep, maar een overwinning is voor beide teams uiteraard welkom.

#6 🇵🇹 Portugal 45.882

Gisteren was een goede dag voor het Portugese voetbal. FC Porto won in eigen huis van AC Milan en kwam daarmee in punten gelijk met de nummer 2, Atlético Madrid. Doordat de Italianen nog met 0 punten onderaan staan, lijkt Porto verzekerd van minimaal Europa League voetbal. Sporting Portugal won met 1-4 ruim in Turkije van Besiktas. Hierdoor houden zij hoop op overwintering in de Champions League. Vanavond is het de beurt aan Benfica. In eigen huis nemen zij het op tegen Bayern München.  Een wedstrijd tussen de nummer 2, Benfica met 4 punten, en nummer 1, Bayern met 6 punten. Benfica won in de vorige speelronde met 3-0 van Barcelona. Een nieuwe overwinning zou een grote stap richting de volgende ronde betekenen. Al lijkt Bayern München vanavond de favoriet.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 32.850

Het verschil tussen Oostenrijk en Nederland wordt met de speelronde groter. Onderhand is het verschil tussen beide landen gegroeid tot 4.050 punt. De Oostenrijkers verdedigen 9.750 coëfficiëntenpunt uit het seizoen ‘17/’18 en moeten vrezen dat zij een aantal plaatsen gaan zakken. Vanavond is het aan RB Salzburg om punten te verzamelen. Om 18.45 uur nemen zij het in eigen huis op tegen VFL Wolfsburg. Salzburg is de koploper van Groep G, waarin zoals al eerder vermeld de teams erg aan elkaar gewaagd zijn. Wolfsburg staat met 2 punten op een gedeelde tweede plaats. Als de Oostenrijkers weten te winnen behouden ze niet alleen de eerste plaats, maar verdienen zij ook 0.400 coëfficiëntenpunt.

#10 🇷🇺 Rusland 31.682 & #11 🇺🇦 Oekraïne 30.600

Door de overwinning van Celtic heeft Schotland, Rusland verdreven van de 9e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Het verschil tussen beide is met 0.018 minimaal te noemen. Rusland heeft vandaag twee troeven om dit verschil te overbruggen. Om 16.30 uur neemt Spartak Moskou het thuis op tegen Leicester City in de Europa League en om 21.00 uur speelt FC Zenit thuis tegen Juventus. Voor beide ploegen wacht dus een lastige thuiswedstrijd. Wanneer beide teams winnen verdient Rusland 0.800 punt.

Shakhtar Donetsk verloor gisteren ruim van Real Madrid en lijkt vrijwel kansloos voor de bovenste twee plaatsen. Ook plaats drie lijkt een lastig verhaal te worden. Voor Dinamo Kiev ligt hetzelfde scenario in het verschiet als het vanavond verliest. Om 18.45 uur spelen zijn in Camp Nou tegen FC Barcelona. Voor beide teams geldt dat er gewonnen moet worden om nog zicht te houden op de knock-out fase. Mocht Kiev weten te winnen in Spanje dan mag Oekraïne 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Geen kans voor Nederland vanavond om punten te scoren. De achterstand op Frankrijk en Portugal kan echter wel vergroot worden. Met onder andere Lille en Benfica beloofd het weer een leuke voetbalavond te worden.

Wordt vervolgd.