Na drie weken afwezigheid is vanavond de Champions League weer terug én ook in de Europa League wordt er vanmiddag al één wedstrijd gespeeld. Nederland is, sinds de laatste speelronde, de virtuele zesde plaats tot op 1.315 coëfficiëntenpunt genaderd. Na vanavond zou dat gat voor het eerst sinds jaren onder de 1.000 kunnen zakken. Nederland, Frankrijk en Portugal komen vandaag namelijk alle drie in actie. Waarbij de Portugezen vanavond zelfs door twee ploegen worden vertegenwoordigd. Daarnaast komt Schotland uit in de Europa League en komt er voor zowel Oekraïne als België één ploeg uit in het miljardenbal.

#7 🇳🇱 Nederland 36.500

De Europese campagne van Ajax verloopt dit seizoen voorspoedig. Met zes punten uit twee wedstrijden voeren de Amsterdammers Groep C aan. Gevolgd door Borussia Dortmund dat ook zes punten heeft, maar een minder doelsaldo. Vanavond nemen beide ploegen het om 21.00 uur tegen elkaar op in Amsterdam. De winnaar van vanavond zet dan ook een reuzestap richting de volgende ronde van de Champions League. Ajax won afgelopen weekend met 2-0 van Heerenveen en is de huidige koploper van Nederland. Dortmund won dit weekend ook haar competitiewedstrijd en is terug te vinden op de tweede plaats in Duitsland. Beide teams scoren veel, maar waar Ajax vaak de “nul” weet te houden daar zijn de Duitsers er in elf wedstrijden nog maar twee keer in geslaagd om geen tegengoal te incasseren. Het belooft vanavond dan ook een mooie wedstrijd te worden met hopelijk voor Nederland een mooi resultaat. Bij winst van de Amsterdammers, mag Nederland 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven. Daarnaast kun je bij de vrienden van BetCity nu extra verdienen op winst van Ajax (alleen nieuwe spelers en max €5 inleg).

#5 🇫🇷 Frankrijk 46.415

De Franse clubs presteren vooralsnog prima in Europa. Vanavond verdedigt PSG haar koppositie in Groep A van de Champions League. Met vier punten uit twee wedstrijden staan zij op gelijke hoogte met het verrassend goed presterende Club Brugge. Vanavond ontvangen de Parijzenaren, RB Leipzig om 21.00 uur. De Duitsers staan met nul punten onderaan in de groep. In de eigen competitie gaat het met een achtste plaats ook nog niet naar wens. Vorig seizoen haalde Leipzig nog enigszins verrassend de knock-out fase van de CL. Willen ze die prestatie evenaren dan moet er vanavond gewonnen worden. Die kans lijkt echter niet zo groot, aangezien PSG vanavond de torenhoge favoriet is. Het ligt dan ook voor de hand dat Frankrijk na vanavond 0.333 coëfficiëntenpunt rijker is.

#6 🇵🇹 Portugal 45.216

Portugal bezette dit jaar nog eventjes de vijfde plaats op de coëfficiëntenranglijst. Die vijfde plaats is, mede door de slechte resultaten in de vorige ronde, voorlopig even uit zicht. Al bezet Portugal wel de virtuele vijfde plaats vanaf volgend seizoen. Vanavond kunnen de Portugezen 0.666 punt verdienen. Sporting Portugal en FC Porto komen vanavond namelijk beide in actie. Eerstgenoemde speelt om 18.45 uur uit tegen Besiktas en Porto ontvangt om 21.00 uur AC Milan in eigen huis. Sporting Portugal en Besiktas komen beide uit in de groep van Ajax en staan gezamenlijk puntloos onderaan. Voor beide teams geldt dan ook dat alleen de overwinning telt. FC Porto begon dit jaar nog goed aan de CL met een gelijkspel in Madrid tegen Atlético. Doordat de tweede wedstrijd met 1-5 verloren ging in eigen huis tegen Liverpool ziet het er na twee wedstrijden toch niet rooskleurig uit. Vanavond ontvangen zij AC Milan wat het met nul punten nog minder goed gedaan heeft. Beide teams hebben de ambitie om in de CL te overwinteren, maar voor nu lijken zij te gaan strijden voor de derde plaats welke recht geeft op EL voetbal.

#10 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 31.300

De Schotten worden nog vertegenwoordigd door twee clubs, Celtic en Rangers FC. Beide clubs staan met nul punten uit twee wedstrijden onderaan in hun groep in de EL. Doordat Schotland weinig punten te verdedigen heeft uit het seizoen ‘17/’18 staan ze virtueel nog wel achtste met 6.300 coëfficiëntenpunt achterstand op Nederland. Wil Schotland deze positie vast houden dan moeten beide clubs uit Glasgow wel beter gaan presteren. Te beginnen vanmiddag als Celtic het om 16.30 uur in eigen huis opneemt tegen Ferencváros. Celtic speelt vanmiddag al, omdat het vanwege veiligheid niet toegestaan is dat Rangers en Celtic op dezelfde dag een thuiswedstrijd spelen. De Hongaarse tegenstander van vandaag heeft ook haar beide wedstrijden verloren. Sinds dit seizoen gaat de nummer 3 uit elke groep van de Europa League door in de Conference League. Voor beide teams dus nog voldoende om voor te strijden. Schotland verdient bij winst van Celtic 0.400 punt.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.600 & #13 🇧🇪 België 28.000

Oekraïne verdedigt dit seizoen relatief veel punten. Gezien de resultaten van dit seizoen lijkt het er nog niet op dat ze het puntentotaal uit seizoen ‘17/’18 gaan evenaren. Vanavond om 21.00 uur speelt Shakhtar Donetsk een lastige thuiswedstrijd tegen Real Madrid in Groep D van de CL. Deze groep wordt op dit moment geleid door het verrassend goed presterende FC Sheriff. De Moldavische kampioen leek op voorhand de gedoodverfde nummer laatst, maar wist beide wedstrijden nog te winnen. Shakhtar heeft vooralsnog één punt en wist nog niet te scoren. Hierdoor staan zij op de laatste plaats. Om in de race te blijven voor Europese overwintering moet er in ieder geval niet verloren worden. Winst levert 0.400 coëfficiëntenpunt op.

Na een moeizaam begin zijn onze zuiderburen langzaam bezig aan een opmars op de ranglijst. Vooral Club Brugge presteert met vier punten uit twee wedstrijden beter dan verwacht. Op dit moment bezetten de Belgen de tweede plaats in Groep A met één punt meer dan Manchester City. Met een dubbele ontmoeting met de Engelsen voor de boeg lijkt dat niet genoeg om diezelfde Engelsen achter zich te houden. Vanavond nemen zij het om 18.45 uur eerst in eigen huis op, waar zij eerst PSG al knap op 1-1 wisten te houden. Ook voor België staat er vanavond 0.400 punt op het spel.

Door de, door velen vervloekte interlandperiode, hebben we één week langer moeten wachten dan normaal. Vanavond gaat het dan eindelijk weer los. Met maar liefst zeven wedstrijden in onze regio is er weer voldoende om te volgen. Met als hoogtepunt Ajax – Borussia Dortmund om 21.00 uur.

Wordt vervolgd.