Het is weer donderdag! En dus veel voetbal in onze coëfficiëntenregio. Ook na gisterenavond is Nederland nog steeds het beste scorende land in dit seizoen. In totaal wisten de Nederlandse clubs al 5.200 coëfficiëntenpunt bij elkaar te voetballen. Daar kunnen er vanavond nog 1.600 punt bij komen, aangezien we met vier clubs in actie komen. Nummer 5, Frankrijk, is vandaag ook met vier teams vertegenwoordigd. Portugal heeft slechts 0.333 coëfficiëntenpunt in het verschiet, aangezien alleen Braga in actie komt. Verder komen Oostenrijk (3), Schotland (2), Rusland (2), Oekraïne (1) en België (3) ook aan bod.

#7 🇳🇱 Nederland 35.300

De virtuele achterstand op Frankrijk (1.515) en Portugal (2.816) wordt steeds kleiner. Vanavond kan Nederland dit verschil nog kleiner maken, wanneer er maar liefst vier teams in actie komen. PSV speelt haar tweede wedstrijd in de Europa League en datzelfde geldt voor AZ, Feyenoord en Vitesse, maar dan in de Conference League. PSV speelt vanavond om 18.45 uur uit tegen Sturm Graz. De Oostenrijkers lijken de zwakste broeder in Groep B waar verder nog Real Sociedad en AS Monaco in deel nemen. Willen de Eindhovenaren de volgende ronde bereiken dan moeten deze wedstrijden gewonnen worden. Tegelijkertijd speelt AZ thuis tegen het Tsjechische FK Jablonec. AZ speelde de eerste wedstrijd met 2-2 gelijk tegen Randers FC en is aan haar stand verplicht om vanavond te winnen. Om 21.00 uur spelen Feyenoord en Vitesse ook tegelijk. Feyenoord ontvangt Slavia Praag en Vitesse speelt thuis tegen Stade Rennes. Voor beide een lastige thuiswedstrijd. Voor de coëfficiëntenranglijst is vooral de wedstrijd van Vitesse van belang. Aangezien dat een confrontatie tussen Nederland en Frankrijk betreft. Zoals gezegd kan Nederland vanavond 1.600 punt verdienen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 45.415

Ook Frankrijk is goed vertegenwoordigd op de donderdagen. Met drie clubs in de Europa- en één club in de Conference League. AS Monaco heeft de lastigste wedstrijd van de vier. Zij moeten om 18.45 uur op bezoek bij Real Sociedad. Ook om 18.45 uur neemt Olympique Lyon het in eigen huis op tegen Bröndby IF. De ploeg van Peter Bosz begint in vorm te raken en kan bij winst vanavond al een goede stap richting de volgende ronde zetten. Olympique Marseille is de derde Franse club in de EL. Zij spelen om 21.00 uur in eigen huis tegen Galatasaray. Marseille speelde haar eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Lokomotiv Moskou en is dus gebaat bij een winstpartij vanavond. De enige Franse deelnemer aan de Conference League speelt zoals gezegd een uitwedstrijd tegen Vitesse. De Franse clubs kunnen gezamenlijk 1.333 punt bij elkaar spelen.

#6 🇵🇹 Portugal 44.882

Sporting Braga is de enige troef van Portugal vanavond. In Groep F van de Europa League nemen zij het om 21.00 uur in eigen huis op tegen FC Midtjylland. Braga verloor haar vorige wedstrijd met 2-1 bij Rode Ster Belgrado. In de Portugese competitie gaat het met twaalf punten uit zeven wedstrijden ook nog niet voortvarend. Een goed resultaat vanavond zou dan ook gewenst zijn. Portugal kan vanavond slechts 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 32.650

De Oostenrijkse clubs zijn niet goed begonnen aan de Europa League. Rapid Wien verloor thuis van Racing Genk en Sturm Graz verloor uit bij AS Monaco. Laatstgenoemde neemt het vanavond om 18.45 uur op tegen PSV. Rapid Wien heeft een nog zwaardere wedstrijd. Zij spelen om 21.00 uur uit tegen West Ham United. LASK Linz is daarentegen wel goed begonnen aan de Conference League. Uit in Helsinki werd er met 0-2 gewonnen. Vanavond hopen zij dat over te doen als ze het om 18.45 uur in eigen huis opnemen tegen Maccabi Tel Aviv. Oostenrijk kan 1.200 coëfficiëntenpunt behalen.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 31.300

Bij Schotland moeten de punten komen van Rangers FC en Celtic. Beide teams verloren hun eerste wedstrijd in de Europa League. Celtic ging na een spektakelstuk onderuit bij Real Betis en de Rangers verloren hun thuiswedstrijd van Olympique Lyon. Vanavond speelt Rangers FC uit tegen Sparta Praag om 18.45 uur. De Tsjechen speelde hun eerste wedstrijd gelijk en zo telt dus voor beide teams alleen de overwinning. Celtic heeft ook een mooi affiche. In eigen huis ontvangen zij om 21.00 uur Bayer Leverkusen. Voor Schotland ligt er 0.800 punt in het vooruitzicht.

#10 🇷🇺 Rusland 31.282, #11 🇺🇦 Oekraïne 30.600 & #13 🇧🇪 België 27.600

Rusland zou na vanavond de 9e plek over kunnen nemen van Schotland. De achterstand bedraagt nog maar 0.018 punt en kan dus al overbrugd worden met een gelijkspel. Beide Russische clubs spelen echter een moeilijke uitwedstrijd in Italië. Om 18.45 uur speelt Spartak Moskou uit tegen Napoli en om 21.00 uur wacht voor Lokomotiv Moskou een wedstrijd tegen Lazio Roma. Beide wedstrijden vinden plaats in de Europa League.

Net als Portugal is ook Oekraïne vanavond minimaal vertegenwoordigd. Zorja Loegansk moet vandaag de kastanjes uit het vuur halen voor de Oekraïners. In de Conference League nemen zij het thuis op tegen AS Roma. De Italianen wonnen de eerste wedstrijd ruim, terwijl Zorja met 3-1 verloor in Noorwegen.

België lijkt de laatste tijd de weg omhoog weer ingeslagen te hebben. Club Brugge gaf afgelopen dinsdag het goede voorbeeld door met 1-2 te winnen van Leipzig. Vanavond is het aan Antwerp en RC Genk in de Europa League. Antwerp speelt om 18.45 uur thuis tegen Eintracht Frankfurt en om 21.00 uur ontvangt Genk, Dinamo Zagreb. Om 18.45 uur neemt KAA Gent het in de Conference League ook in eigen huis op tegen Anorhosis Famagusta uit Cyprus. Onze zuiderburen kunnen dus 1.200 punt verdienen.

Een donderdagavond om je vingers bij af te likken, met maar liefst 18 wedstrijden binnen onze regio. Met Vitesse – Stade Rennes staat er een heuse Nederland – Frankrijk op het programma. Verder is het aan AZ, Feyenoord en PSV om voor de overige Nederlandse punten te zorgen.

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇫🇷 OlympiqueLyonBrondby IF
18:45ELReak Sociedad🇫🇷 AS Monaco
18:45ELSturm Graz🇳🇱 PSV
21:00EL🇵🇹 Sporting BragaFC Midtjylland
21:00EL🇫🇷 Olympique MarseilleGalatasaray
18:45ECL🇳🇱 AZFK Jablonec
21:00ECL🇳🇱 Vitesse🇫🇷 Rennes
21:00ECL🇳🇱 FeyenoordSlavia Praag

Wordt vervolgd.