Sinds gisterenavond is Nederland het best scorende land van dit seizoen op de coëfficiëntenranglijst. Mede door de 2-0 overwinning van Ajax op het Turkse Besiktas. Door de nederlagen van Porto en Sporting Portugal verdiende Portugal geen enkel punt en dus loopt Nederland 0.400 punt in. PSG won de topper van Manchester City met 2-0 en in dezelfde groep won ook Club Brugge haar wedstrijd. In Duitsland waren zij met 1-2 te sterk voor RB Leipzig. Vooraf leken de Belgen kansloos in Groep A, maar met vier punten uit twee duels zijn ze sterk begonnen. Voor Oekraïne haalde Shakhtar Donetsk 0.200 punt binnen door gelijk te spelen tegen Internazionale. Net zoals gisteren komen Frankrijk, Portugal en Oekraïne ook vandaag weer in actie. In onze regio komen verder Oostenrijk en Rusland nog aan bod.

#5 🇫🇷 Frankrijk 45.415

Door de overwinning van PSG en de nederlagen van de Portugese clubs, heeft Frankrijk de 5e positie steviger in handen. Vanavond speelt Lille om 21.00 uur haar tweede groepswedstrijd in Groep G. In de vorige speelronde eindigde beide wedstrijden gelijk en dus zijn de verschillen nog minimaal. Vandaag nemen de Fransen het om 21.00 uur in Oostenrijk op tegen RB Salzburg. Lille presteert, als regerend kampioen, nog erg wisselvallig in de eigen competitie met slechts elf punten uit acht wedstrijden. Salzburg is daarentegen nog ongeslagen. De Oostenrijkers speelden dit seizoen al twaalf officiële wedstrijden. Daarvan werden er elf gewonnen en werd er alleen gelijk gespeeld tegen Sevilla in de CL. Winst voor Lille, levert Frankrijk 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#6 🇵🇹 Portugal 44.549

Voor Portugal is het vooralsnog geen goede week. Twee van de vier nog actieve clubs hebben hun wedstrijd al gespeeld en beide wedstrijden gingen verloren. FC Porto verloor in eigen huis kansloos van Liverpool en Sporting verloor buitenshuis nipt van Borussia Dortmund. Vanavond om 21.00 uur treft Benfica in Groep E, de gevallen grootmacht, FC Barcelona. Benfica speelde haar eerste wedstrijd met 0-0 gelijk in Oekraïne en Barcelona ging in eigen huis hard onderuit tegen Bayern München. Benfica verkeert in topvorm en wist al haar zeven competitiewedstrijden te winnen. Met twee overwinningen uit de laatste zes wedstrijden geldt dat niet voor het team van Ronald Koeman. De ziekenboeg van de Catalanen wordt steeds leger maar toch lijken zij vanavond niet de uitgesproken favoriet. Ook Portugal kan vanavond 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 32.250

Oostenrijk is met nog vier teams actief in Europa, maar beleefde geen goede eerste speelronde. Alleen LASK wist haar wedstrijd te winnen in de Conference League. RB Salzburg speelde verdienstelijk gelijk uit bij Sevilla. Al speelden ze bijna een helft tegen tien man en miste Salzburg twee penalty’s. Vanavond kunnen zij zich daarvan revancheren als Lille op bezoek komt. De wedstrijd begint om 21.00 uur en als de Oostenrijkers als winnaars van het veld stappen, levert hun dat 0.400 punt op.

#10 🇷🇺 Rusland 30.882 #11 🇺🇦 Oekraïne 30.600

Rusland en Oekraïne zijn verwikkeld in een strijd om plaats tien. Deze plek verzekert de desbetreffende kampioen van de groepsfase Champions League. Ditzelfde geldt in bijna alle gevallen ook voor de nummer elf van de ranglijst. Vanavond trapt FC Zenit de Champions League avond af. Om 18.45 uur nemen zij het in eigen huis op tegen Malmö FF. Beide ploegen verloren hun eerste wedstrijd en zullen dus moeten winnen om nog zicht te houden op de volgende ronde. Juventus en Chelsea complementeren Groep H en dus lijkt deze wedstrijd te gaan om plaats drie in de groep.

Mocht Zenit haar wedstrijd verliezen dan kan Oekraïne vanavond de 10e plaats overnemen. Dan moet Dinamo Kiev echter wel winnen bij Bayern München. Kiev kwam de vorige speelronde niet verder dan een gelijk spel in eigen huis tegen Benfica en zijn dus gebaat bij een goed resultaat. Op voorhand lijkt dit echter een onbegonnen zaak. Mocht Kiev weten te stunten dan mag Oekraïne 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Een minder spectaculaire voetbalavond dan gisteren, maar evengoed nog een aantal leuke wedstrijden om te volgen. Naast alle bovengenoemde wedstrijden nemen Juventus en Chelsea het ook nog tegen elkaar op. Met het oog op plaats zes, richten wij ons vooral op Lille en Benfica.

Wordt vervolgd.