Nederland beleefde gisteren een goede dag op de coëfficiëntenranglijst. Door de verrassend overtuigende overwinning van Ajax mochten wij 0.400 coëfficiëntenpunt bijschrijven. De nummers 8 tot en met 11 wisten geen punten te behalen. Portugal en Frankrijk speelde beide 1 keer gelijk en verzamelde zodoende 0.166 punt. Club Brugge speelde knap gelijk tegen PSG en verdiende daardoor 0.200 coëfficiëntenpunt. Door deze uitslagen bedraagt de virtuele achterstand van Nederland op Frankrijk nog maar 1.381 punt. De Fransen komen vanavond nog met vier teams in actie en kunnen dus potentieel veel punten verzamelen. Voor Nederland geldt uiteraard hetzelfde, zij het dat wij vandaag vertegenwoordigd worden door drie teams. Daarnaast komen Portugal (1), Oostenrijk (3), Schotland (2), Rusland (1), Oekraïne (1) en België (3) vanavond uit in de Europa- en Conference League.

#7 🇳🇱 Nederland 34.100

In het aller gunstigste scenario nadert Nederland, Frankrijk vanavond tot op 0.181 coëfficiëntenpunt. Dan moeten echter wel alle Nederlandse clubs winnen en alle Franse clubs verliezen. Dit scenario lijkt dan ook niet heel waarschijnlijk. Al lijken er vanavond wel veel punten te halen door de Nederlandse clubs. PSV ontvangt om 21.00 in eigen huis Real Sociedad in Groep B van de Europa League. Vorig seizoen waren beide clubs ook aan elkaar verbonden en toen bleken de teams aan elkaar gewaagd. AS Monaco en Sturm Graz zijn de overige teams in deze groep. Met een Franse en Oostenrijkse opponent in de groep, kan PSV goede zaken doen in onze coëfficiëntenregio. Nederland is met drie teams vertegenwoordigd in de nieuwe Conference League. Feyenoord speelde dinsdag al met 0-0 gelijk en vanavond is het de beurt aan Vitesse en AZ. Beide spelen vandaag een uitwedstrijd tegen de zwakste broeder uit de groep. Vitesse begint om 18.45 uur met een wedstrijd tegen NS Mura uit Slovenië. Met Tottenham Hotspur en Stade Rennes zitten er nog twee sterke ploegen in Groep G. AZ speelt vanavond om 21.00 uur in Denemarken tegen Randers FC. Met verder CFR Cluj en FK Jablonec in Groep D hebben de Alkmaarders het beter getroffen dan de Arnhemmers. Totaal kunnen er vanavond 1.200 punt verdiend worden.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 31.850

In korte tijd is het verschil met Oostenrijk weer opgelopen tot 2.250 punt. Met Rapid Wien en Sturm Graz in de Europa- en LASK Linz in de Conference League hebben de Oostenrijkers vanavond wel drie ijzers in het vuur. Om 18.45 uur trapt Rapid Wien de avond in eigen huis af tegen KRC Genk. Dinamo Zagreb ontvangt tegelijkertijd West Ham United in dezelfde Groep H. Sturm Graz speelt vanavond om 21.00 uur een lastige uitwedstrijd tegen AS Monaco. Zoals vermeld is dit de andere wedstrijd uit de groep van PSV. Een niveau lager speelt LASK vanavond om 18.45 uur uit tegen HJK Helsinki. Eerder deze week won Maccabi Tel Aviv met 4-1 van FC Alshkert in deze Groep A. Ook Oostenrijk kan vanavond 1.200 punt behalen.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 31.300

Schotland begon dit seizoen voortvarend en wist al veel punten te verzamelen. Zoals verwacht zijn alleen Rangers FC en Celtic overgebleven en moeten beide topclubs voor de punten gaan zorgen. Zowel Celtic als Rangers zijn actief in de Europa League, waardoor Schotland geen vertegenwoordigers in de Conference League heeft. Om 18.45 uur trapt Celtic af tegen Real Betis in Groep G. Bayer Leverkusen en Ferencváros complementeren deze groep. Een pittige opgave voor Celtic om de volgende ronde te behalen al moet een derde plaats en dus plaatsing voor de tweede ronde van de Conference League tot de mogelijkheden behoren. Rangers FC is samen met Bröndby IF, Sparta Praag en Olympique Lyon ingedeeld in Groep A. Ook zij mogen dus aan de bak. Vanavond om 21.00 uur spelen ze eerst thuis tegen Lyon. Voor Schotland staat er vanavond 0.800 punt op het spel.

#10 🇷🇺 Rusland 30.682

De Russen beleven nog geen goed seizoen en ook deze week brengt daar geen verandering in. Zenit verloor uit bij Chelsea en Spartak Moskou ging gisteren thuis in de blessuretijd onderuit tegen Legia Warschau. Op de virtuele ranglijst is Rusland dan ook terug te vinden op de 16e plaats. Vanavond komt alleen Lokomotiv Moskou in actie. In Groep E van de Europa League ontvangen zij vanavond om 18.45 uur, Olympique Marseille. Op voorhand geen makkelijke wedstrijd. In dezelfde groep ontvangt Galatasary – Lazio Roma. Rusland kan vanavond 0.400 coëfficiëntenpunt verdienen.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.401

Net als de Russen, komt er vanavond ook maar 1 Oekraïense in actie. De Oekraïners zijn met twee clubs sterk vertegenwoordigd in de Champions League. Er komt echter geen enkele club uit in de Europa League en in de Conference League is Zorja Loegansk de enige deelnemer. In Noorwegen beginnen zij vanavond om 21.00 uur tegen FK Bodø/Glimt. In Groep C spelen zij daarna nog tegen AS Roma en CSKA Sofia. Oekraïne kan dus 0.400 punt behalen en daarmee in theorie Rusland verstoten van plaats 10.

#5 🇵🇹 Portugal 44.549 & #6 🇫🇷 Frankrijk 44.081 & #13 🇧🇪 België 26.400

Portugal zou vanavond plaats 5 kunnen verliezen aan Portugal. Er komt vanavond namelijk maar één Portugese club in actie tegenover vier Franse clubs. Voor Portugal komt vanavond alleen Braga in actie in Groep F van de Europa League. Om 18.45 uur spelen zij een uitwedstrijd tegen Rode Ster Belgrado. De Portugezen zijn niet vertegenwoordigd in de Conference League.

Frankrijk komt vanavond met maar liefst drie clubs uit in de Europa League. Om 18.45 uur speelt Olympique Marseille uit tegen Lokomotiv Moskou. AS Monaco en Olympique Lyon trappen beide om 21.00 uur af. Monaco ontvangt in eigen huis Sturm Graz en Lyon speelt in Schotland uit tegen Rangers FC. In de groep van Vitesse ontvangt Stade Rennes vanavond om 18.45 uur Tottenham Hotspur in de Conference League.

België is dit seizoen bezig aan een vrije val op de coëfficiëntenranglijst. Zwitserland zou vanavond onze zuiderburen zelfs kunnen inhalen, waardoor België zou zakken naar plek 14. De Belgen komen vanavond echter drie keer in actie en kunnen dus 1.200 punt verzamelen. KRC Genk speelt om 18.45 uur uit tegen Rapid Wien en ook Antwerp FC speelt een uitwedstrijd in de Europa League. Zij spelen om 21.00 uur in Griekenland tegen Olympiakos Piraeus. In de Conference League speelt KAA Gent ook een uitwedstrijd. Zij spelen in Estland tegen Flora Tallinn om 18.45 uur. Mocht het er op de huidige ranglijst somber uit zien voor België, daar staan zij op de virtuele ranglijst volgend seizoen op de 9e plaats.

Zoals we gewend zijn is er ook deze donderdag weer een bomvol programma. Om 18.45 uur worden er acht wedstrijden gespeeld in onze regio. Voor Nederland speelt Vitesse dan tegen Mura. Vanaf 21.00 uur is er één wedstrijd minder om in de gaten te houden. Dan mogen PSV en AZ de Nederlandse eer hoog houden.

EL/ECLTijdThuisUit
EL18:45Rode Ster Belgrado🇵🇹 SC Braga
EL 18:45 Lokomotiv Moskou🇫🇷 Olympique Marseille
ECL18:45 🇫🇷 RennesTottenham Hotspur
ECL18:45Mura🇳🇱 Vitesse
EL21:00🇫🇷 AS MonacoSturm Graz
EL21:00Glasgow Rangers🇫🇷 Olympique Lyon
EL21:00 🇳🇱 PSVReal Sociedad
ECL21:00Randers🇳🇱 AZ

Wordt vervolgd.