Gisterenavond was een eentonige avond in onze coëfficiëntenregio. Nederland, Oostenrijk, Oekraïne, Portugal en Frankrijk mochten allen een gelijkspel bijschrijven. Alleen Rusland eindigde zonder punten door het verlies van FC Zenit uit bij Chelsea. Vanavond worden er weer wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de Champions League. Ook wordt één wedstrijd gespeeld in de Europa League, waarin Rusland in actie komt. Onder andere Portugal, Frankrijk, Nederland, Oekraïne en België komen vanavond met minimaal 1 club uit in het miljardenbal. Met onder meer een clash tussen Portugal en Nederland belooft het weer een mooie voetbalavond te worden.

#7 🇳🇱 Nederland 33.700

Feyenoord wist gisteren met 0-0 gelijk te spelen tegen Maccabi Haifa. Een uitslag waar beide ploegen achteraf mee konden leven en wat Nederland 0.200 coëfficiëntenpunt opleverde. Vanavond is het de beurt aan Ajax. De Amsterdammers spelen vanavond hun eerste Europese wedstrijd van het seizoen doordat zij zich als regerend kampioen direct geplaatst hebben voor de groepsfase. In de jacht op plaats 6 is het ook direct een belangrijke wedstrijd. Om 21.00 uur nemen zij het in Portugal namelijk op tegen Sporting Portugal. Besiktas en Borussia Dortmund complementeren Groep C. Op papier lijken Sporting en Ajax te gaan strijden om de tweede plaats achter Dortmund. Al mag Besiktas niet onderschat en Dortmund niet overschat worden. Winst vanavond van Ajax levert 0.400 punt op, terwijl een gelijkspel goed is voor 0.200 coëfficiëntenpunt.

#10 🇷🇺 Rusland 30.682

Door de nederlaag van FC Zenit van gisterenavond, mocht Rusland geen punten bijschrijven. Hierdoor is de voorsprong op Oekraïne geslonken tot 0.281 punt. Een marge welke vanavond overbrugd kan worden. Dat hebben de Russen echter wel zelf in de hand. Om 16.30 uur speelt Spartak Moskou in eigen huis tegen Legia Warschau in de groepsfase van de Europa League. Beide clubs begonnen hun Europese campagne in de voorrondes van de CL. Spartak verloor in de derde voorronde van Benfica en plaatste zich zodoende voor de EL. Legia ging al onderuit in de tweede voorronde en moest daardoor nog twee voorrondes EL overleven. In Groep C zitten ook Leicester City en Napoli. Voor zowel Spartak als Legia geldt ook dat ze de competitie niet goed zijn begonnen. Spartak is terug te vinden op de 9de plaats terwijl Legia het met een 16e plaats nog slechter doet.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.401

Dinamo Kiev leek gisteren in de slotfase te winnen van Benfica. De goal werd echter wegens buitenspel afgekeurd door de VAR waardoor de wedstrijd in 0-0 eindigde. Dit leverde 0.200 punt op en verkleinde het gat naar de nummer 10 op de ranglijst. Oekraïne is vertegenwoordigd met twee clubs in de CL en vanavond komt Shakhtar Donetsk in actie. De loting wees uit dat Shakhtar net als vorig jaar is gekoppeld aan Internazionale en Real Madrid in Groep D. Om 18.45 uur trappen zij de CL-avond af met een uitwedstrijd tegen FC Sheriff. Sheriff wist maar liefst 4 voorrondes te overleven en is daardoor de eerste Moldavische club ooit in de Champions League. Er werd onder andere afgerekend met Rode Ster Belgrado en Dinamo Zagreb. Toch mag deze club weinig problemen opleveren voor Shakhtar en ligt het voor de hand dat Oekraïne minimaal 0.200 punt mag bijschrijven.

#5 🇵🇹 Portugal 44.382 & #6 🇫🇷 Frankrijk 43.915 & #13 🇧🇪 België 26.200

Portugal is met maar liefst drie clubs vertegenwoordigd in de Champions League. Wat ze 2.000 bonuspunten opleverde. Gezien de loting van alle drie de clubs is het geen uitgemaakte zaak dat daar veel punten bij gaan komen. Vanavond spelen zowel FC Porto als Sporting Portugal om 21.00 uur. Porto speelt in Groep B een uitwedstrijden tegen Atlético Madrid. Liverpool en AC Milan zijn de overige clubs in deze groep. Sporting speelt thuis tegen Ajax.

Lille was gisteren de bovenliggende partij maar speelde toch met 0-0 gelijk tegen Wolfsburg. Vanavond begint PSG aan haar jacht op de eerste Champions League in haar geschiedenis. In groep A nemen ze het op tegen Manchester City, RB Leipzig en Club Brugge. Tegen laatstgenoemde speelt PSG vanavond om 21.00 uur in België.

België is nog met 4 clubs Europees actief en zal dit seizoen goed moeten scoren om volgend seizoen weer in de top-10 te geraken. Club Brugge is de enige Belgische CL deelnemer en die heeft het niet getroffen tijdens de loting. Samen met PSG, Manchester City en RB Leipzig vormen zij Groep A. Op voorhand zal de derde plaats al een prestatie van formaat zijn. Vanavond speelt Club in eigen tegen PSG om 21.00 uur.

Net zoals gisteren is er ook vandaag al voetbal vanaf 16.30 uur. Dan speelt Spartak Moskou haar wedstrijd in de Europa League. Om 18.45 uur trapt Shakhtar Donetsk de Champions League avond af. Om 21.00 uur speelt Ajax de belangrijke uitwedstrijd tegen Sporting Portugal. Tegelijkertijd komen FC Porto, PSG en Club Brugge in actie.

Wordt vervolgd.