Een kleine drie weken geleden verzekerden vijf Nederlandse clubs zich van Europees voetbal. Naast de top-4 en nummer 6, Frankrijk, is Nederland het enige land waarvan nog geen enkele club is uitgeschakeld. Dit biedt ons een goede kans om veel te punten te vergaren. Na een kleine pauze door interlandvoetbal beginnen deze week dan eindelijk de groepsfases van de Champions-, Europa- en Conference League. In deze fase is een overwinning 2.000 punt en een gelijkspel 1.000 punt waard. Uiteraard moeten deze punten wel gedeeld worden door het aantal Europese deelnemers. Voor Nederland levert een overwinning dus 0.400 coëfficiëntenpunt op. Vanavond begint de Champions League en worden er twee wedstrijden gespeeld voor de Conference League. Zodoende komen Portugal, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Rusland en Oekraïne in actie.

#7 🇳🇱 Nederland 33.500

Vanwege een Israëlische feestdag is de wedstrijd van Feyenoord twee dagen naar voren gehaald. Hierdoor komt Nederland deze week op alle Europese avonden in actie. Vandaag hoeven we ons dan ook geen moment te vervelen. Feyenoord speelt haar uitwedstrijd namelijk al om 16.30 uur. Om 18.45 uur en 21.00 uur worden er CL wedstrijden gespeeld. De Rotterdammers moesten eerst drie voorrondes overleven om zich uiteindelijk ten koste van IF Elfsborg te plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. De loting bepaalde dat Feyenoord het in Groep E moet opnemen tegen Slavia Praag, Union Berlin en Maccabi Haifa. Geen gemakkelijke groep, maar wel een groep met mogelijkheden. De eerste wedstrijd neemt Feyenoord het in Israël dus op tegen Maccabi. Maccabi Haifa begon haar Europese campagne al in de eerste voorronde van de CL. Vervolgens wisten zij ook drie voorrondes te overleven van de Conference League.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 31.650

Oostenrijk is nog met vier clubs Europees actief. Met RB Salzburg hebben zij één vertegenwoordiger in het miljardenbal. In Groep G zijn de Oostenrijkers gekoppeld aan Lille, Sevilla en VFL Wolfsburg. Een groep zonder echte favoriet en dus kansen voor iedereen. Salzburg begint vanavond met een lastige uitwedstrijd in Spanje. Om 18.45 uur nemen zij het op tegen Sevilla. Salzburg gaat zoals gewoonlijk nog ongeslagen aan kop in eigen land. Voor Sevilla geldt ook dat zij nog ongeslagen zijn. Met zeven punten uit drie wedstrijden bezetten zij op dit moment de zesde plaats.

#10 🇷🇺 Rusland 30.682

Rusland heeft nog 3 troeven over in het Europese clubvoetbal. FC Zenit heeft zich als regerend kampioen geplaatst voor de Champions League. Daarin zijn zij samen met Chelsea, Juventus en Malmö FF ingedeeld in Groep H. Op voorhand lijkt de derde plaats het hoogst haalbare. De Russen begonnen dit seizoen nog als de nummer 8 op de coëfficiëntenranglijst. Ondertussen zijn ze afgezakt naar de tiende plek en moeten zij zich zorgen maken om nummer 11, Oekraïne. Vanavond speelt FC Zenit om 21.00 uur uit tegen Chelsea. Het ligt dus niet voor de hand dat Rusland vanavond punten kan bijschrijven.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.200

De elfde plaats op de coëfficiëntenranglijst is de laagste plaats waarvan de kampioen zich rechtstreeks plaats voor de Champions League (zij het onder voorbehoud). Op dit moment bezet Oekraïne deze plaats en bedraagt de voorsprong op de nummer 12, maar liefst 3.325 punt. De achterstand op nummer 8, Oostenrijk, is slechts 1.450 punt en dus kan de focus vooral omhoog. De Oostblokkers hebben nog drie clubs over in Europa, waarvan er twee uitkomen in de Champions League. Vanavond speelt Dinamo Kiev om 21.00 uur thuis tegen Benfica. De andere twee clubs in Groep E zijn Bayern München en FC Barcelona. De wedstrijd van vanavond lijkt dan ook direct een belangrijke in de strijd voor plaats drie.

#5 🇵🇹 Portugal 44.216 & #6 🇫🇷 Frankrijk 43.748

De achterstand op beide landen is, zoals al vaker vermeld, dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet overbrugbaar. Maar zoals het er nu naar uitziet kan Nederland vanaf volgend seizoen de jacht serieus openen. Aangezien beide landen dit seizoen begonnen met 6 deelnemers levert een overwinning 0.333 coëfficiëntenpunt op.

Portugal bezet op dit moment de vijfde plaats, maar heeft Santa Clara en Paços de Ferreira al uitgeschakeld zien worden. Hierdoor zijn er nog “maar” vier Portugese clubs Europees actief, waarvan geen enkele in de nieuwe Conference League. Daarentegen heeft Portugal wel drie clubs in de groepsfase van de Champions League. Van die drie trapt vanavond Benfica als eerste af. Uit in Oekraïne nemen zij het om 21.00 uur op tegen Dinamo Kiev.

Frankrijk is de afgelopen weken de vijfde plaats verloren aan Portugal en bezet op dit moment de zesde plaats. In tegenstelling tot de Portugezen is er nog geen enkele Franse club uitgeschakeld. Met Lille en PSG heeft Frankrijk twee deelnemers in de CL. Eerstgenoemde neemt het vanavond om 21.00 uur in eigen huis op tegen VFL Wolfsburg. Samen met Sevilla en RB Salzburg vormen zij Groep G.

Vanaf 16.30 uur staat er dus een mooie Europese avond en middag voor de deur. Feyenoord trapt de dag af met een uitwedstrijd in Israël. Om 18.45 uur speelt RB Salzburg een uitwedstrijd tegen Sevilla en om 21.00 uur spelen o.a. Dinamo Kiev, Benfica, Lille en FC Zenit.

Wordt vervolgd.