Dit seizoen zal de focus vooral liggen op het behouden van de 7e plaats en het verkleinen van de achterstand op Portugal en Frankrijk. Gisterenavond hebben Oostenrijk (+1.000) en Oekraïne (+0.900) het gat met Nederland aanzienlijk verkleind. Tegelijkertijd verzamelde Frankrijk 0.083 coëfficiëntenpunt door het gelijke spel van AS Monaco. Dat gelijke spel betekende wel dat AS Monaco zich niet heeft geplaatst voor de Champions League en dus 0.667 punt mis is gelopen. Alle deelnemers voor de Champions League zijn nu bekend en vandaag wordt er om 18.00 uur geloot voor de groepsfase. Na vanavond weten we ook welke clubs er deelnemen aan de Europa- en Conference League. Dat levert zoals gebruikelijk weer een overvol programma op in onze coëfficiëntenregio.
Ter verduidelijking:

  • Plaatsing voor de groepsfase Europa League levert geen bonuspunten op.
  • Plaatsing voor de groepsfase Conference League levert geen bonuspunten op.
  • De verliezers in de play-offs van de Europa League plaatsen zich voor de groepsfase van de Conference League.
  • De verliezers in de play-offs van de Conference League zijn Europees uitgeschakeld.

#7 🇳🇱 Nederland 33.100

Nederland kan na vanavond voor het eerst sinds 2008 vertegenwoordigd zijn door vijf clubs in de groepsfases van de Europese toernooien. Of dit bewerkstelligd gaat worden hangt vooral af van Vitesse. AZ is als enige al zeker van Europees voetbal tot de winterstop. Zij nemen het vanavond om 20.15 uur in eigen huis op tegen Celtic in de play-offs van de Europa League. De uitwedstrijd ging met 2-0 verloren en dus moet AZ met minimaal twee goals verschil winnen om de groepsfase van de EL te bereiken. De Alkmaarders zelf zouden zich uiteraard graag willen plaatsen voor dit toernooi. Voor de coëfficiëntenranglijst staat er in dit geval alleen 0.200 punt op het spel, welke AZ verdient bij een overwinning. Feyenoord lijkt zo goed als zeker van de groepsfase Conference League en dus minimaal 6 wedstrijden extra om punten te verdienen. Vorige week werd er in eigen huis met 5-0 gewonnen. Er moet vanavond vanaf 19.00 uur wel iets heel geks gebeuren wil Feyenoord vanavond niet als winnaar uit dit tweeluik met Elfsborg komen. Vitesse heeft de zwaarste opgave vanavond. Zij nemen het ook om 19.00 uur thuis op tegen Anderlecht. Vorige week leidde Vitesse tot de 90ste minuut met 2-3. In de blessuretijd viel echter nog de 3-3 en miste de thuisploeg nog een penalty voor de overwinning. Alleen een overwinning vanavond is dus voldoende om de groepsfase van de Conference League te bereiken. Dat levert niet alleen 0.200 coëfficiëntenpunt op, maar biedt Vitesse ook nog 6 Europese wedstrijden extra. Nederland kan vanavond in totaal 0.600 punt verzamelen, maar er staat meer op het spel dan dat.

#8 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 31.200

Schotland komt vanavond met vier teams in actie en kan dus 0.800 coëfficiëntenpunt verdienen. In het meest gunstige geval zullen zij daarmee het verschil met Nederland verkleinen tot 1.100 punt. Vooralsnog zijn alleen Celtic en Rangers FC verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. Zij spelen beide in de play-offs van de Europa League. Rangers FC neemt het vanmiddag om 17.00 uur op tegen FC Alashkert Yerevan in Armenië. Vorige week werd er ondanks een enorm overwicht slechts met 1-0 gewonnen en dus moeten de Rangers nog aan de bak. Celtic verschafte zichzelf een betere uitgangspositie door met 2-0 te winnen van AZ. Maar ook zij zullen zich nog niet rijk hebben gerekend. St Johnstone en Aberdeen bepalen met hoeveel clubs Schotland Europees actief blijft na vanavond. Om 20.00 uur speelt eerstgenoemde thuis tegen LASK, nadat er uit met 1-1 gelijk werd gespeeld. Om 20.45 uur speelt Aberdeen haar thuiswedstrijd tegen Qarabag FK. Vorig week werd in Azerbeidzjaan met 1-0 verloren. Ook voor Schotland is vanavond een belangrijke avond.

#9 Oostenrijk 31.050

Oostenrijk had gisteren reden tot juichen. RB Salzburg won uit bij Brøndby IF met 1-2 en plaatste zich zodoende voor de Champions League. Dat voorbeeld hopen Sturm Graz, Rapid Wien en LASK vanavond te volgen. De eerste twee spelen vanavond in de play-offs van de EL en zijn dus al verzekerd van Europees voetbal. Rapid Wien komt vanavond om 18.30 uur als eerste in actie. Uit tegen het Oekraïnsche Zorya Luhansk, verdedigen zij een 3-0 voorsprong. Sturm Graz heeft ook een goede uitgangspositie. Zij verdedigen om 21.00 uur in eigen huis een 3-1 voorsprong tegen Mura Murska Sobota uit Slovenië. LASK heeft het zichzelf moeilijker gemaakt door vorige week in eigen huis niet verder te komen dan 1-1 tegen St. Johnstone. Om 20.00 uur spelen zij hun return. Oostenrijk kan vanavond 0.600 coëfficiëntenpunt behalen en is afhankelijk van LASK of het met drie of vier ploegen Europees actief blijf.

#10 🇷🇺 Rusland 30.682

Rusland komt vanavond niet in actie. Zenit FC is verzekerd van Champions League voetbal en datzelfde geldt voor Spartak– en Lokomotiv Moskou in de Europa League.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.200

Ook Oekraïne mocht gisteren bonuspunten bijschrijven. Shakhtar schakelde namelijk, na verlenging, AS Monaco uit in de play-offs van de CL. Vanavond komt alleen Zorya Luhansk in actie in de EL. Zij lijken kansloos om zich nog te plaatsen voor de groepsfase EL na de 3-0 thuisnederlaag van vorige week tegen Rapid Wien. Bij uitschakeling wacht hen Conference League voetbal.

#5 🇵🇹 Portugal 44.216, #6 🇫🇷 Frankrijk 43.581 & #13 🇧🇪 België 25.800

Portugal is de nieuwe nummer 5 na de kwalificatie van SL Benfica voor de Champions League. Al vier Portugese clubs zijn verzekerd van Europees voetbal. Naast Benfica zijn ook Porto en Sporting Lissabon actief in de CL. Braga is de enige Portugese club in de EL. Santa Clara en Paços de Ferreira bepalen op Portugal met 4,5 of 6 clubs actief blijft. Beide komen vanavond uit in de Conference League. Paços verdedigt om 20.45 uur een 1-0 voorsprong uit in Londen tegen Tottenham Hotspur. Vorige week speelden de Spurs met de B-garnituur en dat is ze duur komen te staan. Ook Santa Clara verdedigt een minimale voorsprong. Zij spelen hun return om 21.00 uur tegen Partizan Belgrado nadat zij vorig week in eigen huis met 2-1 gewonnen hebben.

Voor Frankrijk hebben Lille OSC en PSG zich geplaatst voor de CL. AS Monaco, Olympique Lyon en Olympique Marseille spelen Europa League. Stade Rennais komt vanavond uit in de play-offs van de Conference League. Vorig week wonnen ze thuis met 2-0 van Rosenborg BK. Vanavond is de return in Noorwegen om 19.00 uur.

Voor België wordt het vanavond een hele belangrijke avond. Club Brugge is al verzekerd van de Champions League net zoals KRC Genk dat is van de Europa League. FC Antwerp komt vanavond uit in de EL en Anderlecht en KAA Gent moeten flink aan de bak in de ECL. Antwerp verloor vorige week op Cyprus van AC Omonia met 4-2 en speelt vanavond om 21.00 uur de return in eigen huis. RSC Anderlecht speelt zoals bekend tegen Vitesse om 19.00 uur nadat de heenwedstrijd in 3-3 is geëindigd. KAA Gent leek de makkelijkste loting te hebben, maar verloor vorige week toch met 1-0 in Polen. Vanavond om 20.00 uur ontvangt Gent in eigen huis Rakow Czestochowa. Onze zuiderburen kunnen vanavond dus 0.600 coëfficiëntenpunt scoren, maar veel belangrijk is dat zowel Gent als Anderlecht zich plaatsen voor de groepsfase. Zodat ze in het spoor van de top10 kunnen blijven.

Voor vele landen is vanavond de belangrijke avond in de Europese voorrondes. Uiteraard is de donderdag ook weer een drukke dag. 5 belangrijke wedstrijden in de Europa League en 8 wedstrijden van belang in de Conference League. Voor Nederland is vanavond de wedstrijd van Vitesse de belangrijkste.

Wordt vervolgd.